Hantera pengar på resan – fem guldtips

ConsectorAtt spara inför resan är en grej, att hantera pengar på resan är en annan. Idag kör jag tillsammans med Consector ett inlägg om att hantera ekonomin under resan, allt från att gardera sig med flera betalkort till att uppdatera adressboken med bra telefonnummer om i-landskrisen med stulna betalkort blir aktuell.

Här har ni mina fem bästa tips om att hantera pengar på resan. Jag vill också passa på att tipsa om fem ekonomiappar, både för resan och att vara hemma.

1. Dela på ekonomin

Är ni flera som reser kan det vara god idé att dela upp ekonomin er emellan. Låt alla ha en liten del av varje så att inte en person sköter allt med betalkort, bankappar och kontanter. På så sätt lever ni lite säkrare om någon skulle råka ut för tråkigheter som sjukdom eller om någon blir bestulen. 

2. Sprid ut riskerna

Det kan vara en bra idé att ha flera betalkort med sig på resan och även blanda upp dessa med kontanter. Om ett kort spärras finns det ett backup-kort och om båda korten skulle strula så finns det kontanter. Det kan ju vara så att det också är långt till en uttagsautomat (det fanns en enda på hela Zanzibar exempelvis), vilket också är ett bra skäl till att ta ut pengar där möjligheten finns.

Se också till att ha kontanterna på flera ställen. Ta med en liten del på stan, lämna en annan del i säkerhetsskåpet på hotellet (om något sådant finns). Ja, ni fattar grejen.

3. Lagom med pengar på kortet

Se till att inte ha för mycket pengar på betalkorten. Jag har hört om vissa som får lönen rakt in på samma konto som betalkortet är kopplat till och det är ju så idiotiskt att klockorna stannar (på riktigt, hur tänker ni?). Då är det betydligt bättre att flytta pengar till betalkortet när de behövs, eller i alla fall ha en betydligt mindre summa på detta konto istället för en hel månadslön. Kontrollera också kreditnivån på kreditkorten, är det verkligen nödvändigt med 50000:-? Det kanske räcker med hälften eller ännu mindre?

4. Spara viktiga telefonnummer

Innan avresa, se till att ta reda på telefonnummer för att anmäla kortförlust. Om olyckan är framme är det en god idé att ringa så fort möjligheten finns och då är det guld värt att slippa leta efter dessa nummer.

5. Kvitton – ta dem och spara dem!

Ibland är det enkelt att strunta i kvitton när en äter på restaurang eller köper någon pryl, allra helst på resande fot när ett återbesök kanske är föga troligt. Det kan dock ändå vara värt att lägga beslag på kvittona för att på så vis säkerställa att man dels har betalat rätt och även i efterhand kan se att rätt summa faktiskt har dragits (när kontoutdraget landar i brevlådan hemma). Jag sparar i det närmaste alla kvitton på resorna. Jag summerar och jämför sedan mot kontoutdragen när jag kommer hem. På så vis har jag dessutom nästan på kronan räknat ut vad resorna till Vancouver, Zanzibar och San Francisco har kostat.

Det här var fem av mina tips kring att pengar på resan. Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar.

Omslagsgrafik: Designed by Freepik

10 KOMMENTARER

 1. Bra tips! Gillar särskilt det sista då det är något jag är dålig på… Fan, det ska jag göra på nästa resa!

  Mitt tips är nog att kolla upp om du måste ha med dig kontanter ifall du reser till ett nytt land. Jag har alltid tänkt att ”äh, jag kan ta ut på plats” – MEN för vissa länder kan det vara lättare sagt än gjort. När jag landade ensam i Australien sent en kväll till exempel, och skulle ta en shuttle till mitt hostel så tog de bara cash. Jag lyckades hitta en öppen atm i en övergiven del av flygplatsen men just där och då kände jag att, shit jag skulle haft med cash – för säkerhetsskull…

 2. Tja, om lönen kommer 25:e, alla automatiska överföringar till diverse sparkonton dras 25:e, ev autogiron dras 25:e och räkningarna betalas direkt vid lön – då är det inte många kronor kvar på mitt konto kan jag berätta…

 3. Jag har aldrig med mig kontanter i lokal valuta, men på vissa ställen är det troligtvis ett smart drag. Kvitton sparar jag alltid men tappar ändå bort dem ändå, haha! Har aldrig råkat ut för något på den fronten, *peppar peppar*, men det är sant att man aldrig vet.

  Bra inlägg och bra tips både för den rutinerade resenären och rookies 🙂

  • Kul att du gillar tipsen Christine! Jag hade knappt råkat ut för inställda flyg fram till Zanzibar-resan förra året men då jävlar slog det till ordentligt och i år har typ varannan resa varit försenad. När verkligheten hinner ifatt osv. 😉

 4. Jag tycker kreditkorten är läskigare. Lånekontot blir det bara småsummor kvar på. Men det där med att alltid ha mer eller mindre kontanter med sig är bra. Även när man bara tar cykeln till caféet runt hörnet. Det går aldrig förutse när det behövs.

 5. Tack för sparken i baken! Nu har jag bytt löneutbetalningskonto bort från kortkontot. Det har bara gått på rutin då jag bytt jobb, att meddela samma konto hela tiden. Men det är som du säger, ologiskt att den stora summan pengar kommer in på det konto där jag har mitt kort kopplat. Visst – liten risk att jag skulle tappa kortet på fel dag, men så länge risken finns så är det onödigt. Enkelt åtgärdat dessutom.
  Tack!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.