Texas chili och långt lördagskok

När jag och Maria började hänga tillsammans under 2012 så berättade jag om en riktigt fin middag som jag satt ihop ett tag tidigare. Det var på den tiden som Texas Chili trendade stenhårt i varenda kök på helgerna när det fanns tid och rum för långkok. Jag lovade också att bjuda henne på det vid lämpligt tillfälle.

Åren gick och förra helgen (det tog alltså bara fyra år) blev det så äntligen dags för Dryden att i egen hög person härja loss i köket hemma i Skärgår’n. Det här inlägget blir ju nu en total kontrast i förhållande till det om att bli vegetarian (eller snarare ”äta smart”-inlägg) jag skrev för någon helg sedan. Livets kontraster och allt sånt. Faktum är att jag hellre äter lokalt kött än processad veggomat från andra sidan jorden. Enkelt.

Texas chili – Dryden-versionen

Så, Texas Chili. Det finns lika många varianter på den som det finns folk som faktiskt tillagar den. Jag valde att utgå från ett recept som jag hittade på Köket.se men eftersom vi var sex personer så fick jag freestajla lite för att få till det och så la jag till en detalj på slutet som verkligen lyfte hela grytan, men mer om det senare.

 • 1100g märgpipa i tärningar
 • olja att steka i
 • 2 röda lökar, grovt hackade
 • 4 klyftor vitlök, skivade
 • 2 röda chili, skivad med kärnor
 • 1,5 tsk paprikapulver
 • 3 tsk malen spiskummin
 • 3 tsk malen koriander
 • 1,5 tsk torkad oregano
 • 1,5 tsk torkad fänkålsfrö
 • 2 små lagerblad
 • 3 msk tomatpuré
 • vatten
 • 6,7 dl mörk öl (två flaskor Porter på 33 cl)
 • 4 dl oxfond (spädd från koncentrat om du använder fond på flaska)
 • 1 tsk Hickory Liquid Smoke
 • salt

Jag skippade alltså högrev och gick på märgpipa istället från en kossa från Ramsele. Inköpet gjorde jag på Lilla Saluhallen i Östersund. Jag körde också oxfond istället för kalvfond. Guldkanten satte jag på slutet genom att hälla i en kork rökarom (glutenfri och helt utan tillsatser), Hickory Liquid Smoke från TryMe. Just den där extra touchen blev riktigt lyckad! Jag gillar lite mer rökiga saker.

Så, i ungefärlig turordning:

Skär köttet i tärningar om några centimeter, bryn dem i en gryta tills de får en stekyta. Blanda ihop kryddorna och ös ner i grytan med köttet. Gör likadant med lök, vitlök, chili och så vidare. Låt steka till sig ett par minuter till innan vätskan tillsätts. Dra ner tempen på plattan och tillsätt vatten när det behövs så att det inte kokar torrt.

Sedan är det bara att vänta några timmar och röra runt med jämna mellanrum, medan grytan gottar till sig och köttet ramlar isär på inte allt för hög temperatur. Mot slutet hade jag i rökarom och lät det sjunka in sista timmen. Medan jag satt och tittade på en puttrande gryta fixade Maria västerbottentilltugg med rödlöksmarmelad. Riktigt fin kombo!

Tiden ja, det här tog i runda slängar 5 timmar, från det att jag började skära köttet tills att det var serveringsklart. Lång tid men ack så värt! På bordet fanns också potatisklyftor, grönsaker, Guatemala (guacamole alltså), vitlökssås och vanliga tortillabröd. Det här var andra gången jag rodde ihop en Texas Chili och utan tvekan bäst av alla gånger (ehum) så här långt.

Lyckad lördag. Lyckad måltid. Och mätta blev vi allihopa. 

Märgpipa från Ramsele

Kryddorna till Texas ChiliLök och chili

Porter till grytan

Porter till grytan

Gryta med Texas ChiliVälkomostdrink

Välkomstdrink och snittar Tilltugg till Texas Chili

Texas chili som middag

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Ibland kan det vara värt att vänta fyra år 😉 Det låter fantastiskt gott, och om det var lika smarrigt som bilderna var läckra så antar jag att det verkligen blev en middag att njuta av! (Risken är väl att någon inte vill vänta ytterligare fyra år till nästa gång!?)

  • Katta, kakao? Okej, det är ju värt att göra om den här igen då bara för den sakens skull! Låter faktiskt som att det skulle kunna bidra. Men utelämna rökaromen helt då kanske eller tror du på kombon?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.