Manchester – fem saker du troligtvis inte vet

Trots att jag har varit i Manchester tre gånger innan nyårsresan så kan jag inte direkt skryta med att det varit i något annat syfte än att se fotboll. Eller ja, det var ju faktiskt huvudsyftet även den här gången. Det är sanningen och inget annat än sanningen. Fast nu passade vi på att ägna lite kärlek åt själva staden också. Dess historia som ligger till grund för allt det som finns runtomkring oss när vi är i stan.

Så. Den här gången fick det bli en guidad vandring i citykärnan för att lära känna världens vackraste stad. Vi går aldrig guidade turer annars. Okej, vi lyssnade på lite guidning på en kanalbåt i Amsterdam och gick med hörlurar på Alcatraz i höstas. I övrigt, inget. Time för en change med andra ord. Klockan 11 på nyårsdagens förmiddag tog vi de första stegen på en tvåtimmarstur med Anne, en charmerande kvinna totalt outömlig på kunskaper om Manchester. 

Vi trodde vi skulle vara helt själva men det blev full grupp om ett dussintal personer som trotsat den bitande januarikylan, dagen efter nyårsafton. Men så fick vi lära oss ett och annat också. Det här visste till exempel inte jag om stan innan. Visste du?

1. Världens sexigaste stad?

Manchester har inte bara världens vackraste klubb inom stadsgränserna utan det är också världens sexigaste stad! Om man ska tro historien. Stadens namn kan eventuellt härstamma från de kullar som den en gång grundandes kring, där dess ursprungliga latinska namn är Mamucium (eller Mancunium). ”Mamm” betyder ungefär ”bröst” och då utifrån de ”bröstlika kullarna”. 

2. Manchester och bin – arbetarnas symbol

Det hårt arbetande biet står för Manchesters arbetares roll under den industriella revolutionen, där stan var ledande när det började komma till massproduktion. Bin hittas idag som symboler lite var stans, så väl i stadsvapnet som på stolpar och på dörrar.

Wokring bee in Manchester

3. Korsvirkeshuset monterades ner – och upp igen

Efter att IRA sprängt sin bomb utanför köpcentrat Arndale vid Exchanges Square 1996 behövdes det en hel del ombyggnationer. Det, plus utbyggnaden av köpcentrat, gjorde att stans äldsta korsvirkeshus byggt 1552 fick flytta på sig. Det monterades sonika ner och sattes upp 300 meter bort, vid det som blev Shambles Square. Idag hyser huset The Old Wellington Inn, där jag själv tog en öl på min första resa till stan 2010.

The Old Wellington

4. Jordbävningssäkert konserthus

Vid Manchesters centraltågstation (som numera är ett konferenscenter) ligger Bridgewater Hall, Manchesters konserthus som stod klart 1996 efter tre års byggande. De speciella med den här byggnaden är att den står på jordbävningssäkrade lager. Men vaddå, på de brittiska öarna är det väl inte risk för jordskalv? Nej, men bredvid går både en biltrafik och rälsväg där Metrolinken dundrar förbi flera gånger i timmen. I själva konserthuset hörs alltså inget buller från detta alls. Och den där IRA-bomben 1996, som hördes och kändes inom drygt en mils radie, märktes inte alls av här inne.

Här inne har också The Hallé sin bas, som är Storbritanniens äldsta symfoniorkester, med anor från 1850-talet.

Bridgewater Hall Manchester

5. Beckham och första officiella dejten

I det anrika hotellet The Midlands, granne med konserthuset och gamla centralstationen, ligger Michelin-restaurangen The French. Här hade David Beckham och Victoria Adams sin första officiella date, det som senare skulle mynna ut i hela paketet i form av bröllop den 4 juli 1999 och ett knippe ungar de följande åren. På The Midlands träffades också Charles Rolls och Henry Royce i början av 1900-talet, det som senare blev Rolls-Royce. Bekant? Lite. 

The Midlands i Manchester The Midlands i Manchester

Det där med guidade turer är helt klart underskattat och ska göras på fler ställen. Brukar du gå på liknande turer eller har du andra förslag på hur man upptäcker städernas hemligheter och dolda historia?

Den guidade turen genomfördes i samarbete med VisitBritain. Som vanligt är synpunkter, åsikter och bilder mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. Känner ju genast att det där med guidade turer kanske inte är så dumt ändå…? När jag var i Warszawa så hade jag lyxen att ha en privat guide i form av min vän som bott där ett tag, och det är ju helt klart mer intressant att få veta mer om det man ser än att bara titta på det.

  Jag har generellt svårt för ”turistiga” saker, men så länge det är intressant och lärorikt, så varför inte? Allt här ovan känns som sådant som skulle vara kul att få reda på, tack för tipset! 🙂

 2. Jag har något slags inneboende motstånd mot guidade turer, men varje gång jag råkar göra en så tänker jag att jag borde göra det mer ofta…

 3. Jag ÄLSKAR guidningar! Både på resor och ex. museum. Jag håller mig toknära guiden och försöker ta egna frågor vid förflyttningar. Vid mer än ett tillfälle har resesällskap sagt att de skäms för mig som inte går lite mer diskret i ’massan’. Kanske är det kunskaperna eller själva ’historieberättandet’ som fascinerar mig.

 4. Jag älskar guidade turer och försöker hitta en i varje stad vi besöker. I Prag valde vi att ta en guidad tur med e-bike som varade 4 timmar och var helt magisk. Jag och dottern gick en guidad tur i London med en av vakterna på Towern i Jack the Rippers spår som jag verkligen kan rekommendera om ni har vägarna förbi.
  Intressant skrivet om Manchester by the way, intressantare stad än vad jag trodde.

  • Ja, jag ska nog fortsätta förespråka det och få allt det där bakom kulisserna-lärandet. Segway har vi funderat på men aldrig blivit av. Nästa gång kanske. 🙂

 5. Det verkar som om du äntligen fick se lite mer av roliga Manchester. Nästa gång får du äta brasiliansk grill och gå på The Alchemist. Hm…nu blev jag sugen på att åka igen.
  Jag gillar guidade turer när jag har orken. I UK i synnerhet för där kan de vara så härligt sarkastiska.

  • Funny story, vi åt faktiskt på ett brasilianskt ställe i Corn Exchange, Cabana heter det. Hur mycket grill det var ska jag dock låta vara osagt. Men ja, det var väldigt intressant att gå mer bakom kulisserna. Det borde jag gjort långt tidigare. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.