Januari betyder ofta att semesterplaneringen börjar ta vid. Även om det kan kännas tidigt så ska ju arbetsgivare ha in semesterönskemål och resorna ska bokas i rimliga tider för att inte dra iväg allt för mycket i pris. Utifrån det här, sommarsemester alltså, så blev jag idag intervjuad i Sveriges Radio Väst.

De ville veta mina bästa tips om familjeresor, budgetresor och sommarens hetaste ställe att åka till. Jag satte därför ihop tre resmål i dessa kategorier som jag pratar om i intervjun.

Jag har underlättat lite, vill ni lyssna på enbart mina tre tips för sommarsemester så klicka på spelaren här nedan. Vill ni lyssna på hela intervjun så finns den spelbar längre ner i det här inlägget. Tyvärr bröts samtalet en gång och direkt efter det så bröts sändningen på grund av ett viktigt meddelande till allmänheten. Men, alla tips står i det här inlägget så ni kommer inte att missa något.

Mina tre tips – radioformatet

Sommarsemester med familjen

Man behöver inte resa långt för att få mycket semester för pengarna. Så, jag rekommenderar helt enkelt Karibien. Eller ja, Skandinaviens eget Karibien, som jag kallade danska västkusten när vi roadtrippade där sommaren 2013.

Åk allra längst ut till stränderna där Nordsjön kastar sig in och njut av små charmiga samhällen som Thorsminde och Hvide Sande. Här kan mamma kite:a, pappa läsa en bok på stranden och barnen bygga sandslott på milsvida stränder. På en bilresas avstånd finns också det klassiska Legoland, något som borde passa hela familjen. Det bästa av allt? Det är inte längre bort än en båttur från Göteborg och några mil tvärs över Danmarks flacka landskap. Gör en det dessutom i augusti så undviks den värsta semesterhetsen!

Läs mer: Fem guldkorn i Danmark

Skandinaviens svar på Karibien

Budgetresan i sommar

Enkelt – östra delarna av Europa! Hit är det billigt att resa och även att leva. Nu tänker jag inte göra en grej av att ölen är billig (men det är den) utan mer att det generellt sett går att äta väldigt god mat till väldigt låga priser. I Prag förra hösten var vi sex personer som åt varsin huvudrätt samt tillhörande dryck (öl och vin). För det här kalaset betalade vi totalt 430 svenska kronor. För alltihop. Jag tror inte Prag är något undantag, även om det är den enda av storstäder jag varit i på den är sidan Europa. Nu står dock både Budapest och Warszawa på min bucketlist tillsammans med Riga och Tallinn, inte bara för mat och prisläget utan för att städerna helt enkelt känns väldigt vackra och pampiga.

Läs mer: Tre trappor – tre utsikter över Prag

Prag i höstskrud

Sommarens hetaste

När Turkiet tappar turister i terrorns spår så går Spanien allt hetare. Både Mallorca och Kanarieöarna är återigen fullt respektabla resmål, efter att länge ha setts som lite “fult” att resa till. Jag är dock inte lika het på det där utan tittar en bit österut istället – Balkanhalvön! Framförallt Kroatien och Slovenien är under luppen, där man kan få allt mellan himmel och jord. Bokstavligt talat alltså.

Kroatien ligger längs med Adriatiska havet och lockar med sitt grönskimrande vatten, tusen år gamla och charmiga städer, fin matkultur och kuperade terräng. Istrien i norr, Dubrovnik i söder. På tal om Dubrovnik, Ladies Abroad var där i somras. Läs och inspireras av bilderna!

Sommarsemester i Dubrovnik
Foto: Lena Löfblad / Ladies Abroad

Slovenien har inte samma kustlandskap men i norr går landet upp i Alperna där det gränsar mot både Italien och Österrike. Här finns det riktigt fina möjligheter till bergsvandringar. Jag älskar ju dramatisk natur och Sloveniens norra delar ser verkligen helt fantastiska ut! Jag rekommenderar varmt läsning hos Everyday Explorers och Come fly with me.

Prisläget ser dessutom helt rimligt ut och det gäller både i Kroatien och Slovenien. En trerätters för två personer för trehundra spänn är ungefär vad en förrätt kostar i Sverige. Tittar man på boenden så går det att hitta bra alternativ utanför städerna för några hundralappar per natt. 

Hela intervjun

För att lyssna på hela intervjun (9 minuter), kör igång den på spelaren här.

Det här var mina spaningar inför en kommande sommarsemester. Har du några planer?

3 KOMMENTARER

  1. Kul att du blir så pass uppmärksammad! Riksradio nästa gång nu då..? 😉

    Balkankusten spanade vi faktiskt in lite lätt inför bröllopsresan innan det blev Grekland. Såg väldigt intressant ut, bortsett från att flygtiderna inte riktigt passade oss. Nästa gång kanske..!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här