Snowbike – att lära sig åka skidor igen

Under förra helgens Winterworkation i Åre testade jag något som jag inte ens sett på vare sig Youtube eller ens bild förut. Jag har i och för sig inte researchat det så hårt. Alls. Men ändå. Snowbike blev det. Jag menar, jag har ju åkt skidor i ett antal år så hur svårt kan det vara? Ett nytt lite mer actionbetonat sätt att susa ner för backarna. Tillsammans med en handfull andra digitala influerare från Influencers of Sweden stack vi iväg till Åre Björnen för att… tja, tydligen lära oss åka skidor. Igen.

Eller ja. En av oss hade inte ens stått på ett par utförsskidor förut så där var det verkligen att lära sig att åka skidor. För första gången.

Det var Explore Åre som höll i kursen och vi fick en snabbinstruktion i hur det fungerar, enkel hantering kring liftåkande, hur en bör stå slash sitta och så vidare. Sedan bar det ut i barnbackarna för att känna på hojen. Ärligt talat, det är faktiskt svårare att hantera en snowbike när den går långsamt än när det blir lite mer fart. Barnbackarna gav i alla fall inte mig så mycket utan utmaningen och det roliga kom när vi åkte högst upp med ankarliften och susade neråt.

Utrustningen som behövs? En snowbike (no shit, Sherlock), ett par miniskidor, ett par vanliga utförspjäxor och hjälm. Och en ordentlig backe att åka i. Inga konstigheter.

Snowbike

Skidor för snobike

Utrustning för snowbike
Foto: L. Fahlåker / Let’s go explore

Sex personer var vi i gruppen, med varierande erfarenhet av utförsåkning. Själv har jag åkt en del men det är ju mest i pist och jag är ganska obekväm när underlaget sviktar, även om det blir lite mer utmanande. En snowbike ska dessutom göra sig bäst i lite mer sviktande underlag och instruktören Karl rekommenderades oss att testa hojen i den mer lösa snön i pistens kanter. 

Snowbike i Åre
Julia och Annie åkte också snowbike.
Lisa är redo att susa ner för backarna
…precis som Lisa.
Digitala influerare på snowbike
Jag, Julia och Anna. Foto: L. Fahlåker

Ni vet. När en balanserar på den där tunna linjen mellan kontrollerat åkande och en fulländad vurpa. Det är ju då åkningen är som roligast, när en får lägga det där lilla extra fokuset och inte riktigt slappna av. Så fungerar i alla fall jag. Att åka ifrån komfortzonen ungefär.

Och ja. Jag vurpade. Och ja. Det fångades på bild. Tack Lisa, tack!

Dryden på snowbike
Foto: L. Fahlåker
Då susar vi neråt!
Foto: L. Fahlåker
Dryden på snowbike
Foto: L. Fahlåker
Jag kraschar på snowbiken
Foto: L. Fahlåker

Så, att ställa undan skidorna och istället hyra snowbike för några hundringar per dag. Värt? Absolut, de dagar man är trött på skidåkningen. Den här hojen får du dessutom framföra i hela liftsystemet om du så vill. Är du van skidåkare blir inte det några problem men är du inte jättevan så rekommenderar jag att börja med de enklare backarna och ankarlift. Det går också att få ett helt safari genom hela Åres liftsystem om så önskas.

Har du åkt snowbike?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

  1. ”Den tunna linjen mellan fulländat åkande och en fulländad vurpa” – har du kört MTB någon gång? Tror du skulle gilla’t!
    Missade snowbiken för jag matade uppför Totthummeln på snöskor den dagen, var bara tvungen att göra något jobbigt. Verkar som ni hade kul!

    • Jag såg turen upp på Totthummeln Elna, det såg ju så himla nice ut! Jag körde faktiskt MTB hyfsat regelbundet på en runda på Frösön men efter att min sambo kraschade sig medvetslös sommaren 2011 så avtog glädjen. Har bara cyklat ett dussintal gånger sedan dess. Synd, för det var roligt. Och är roligt. Kanske måste ge det ett nytt försök i sommar, det är helt fantastiska vyer här på Frösön.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.