Unconference, jag och 34 kvinnor

Andra helgen i januari var jag iväg på WinterWorkation i Åre och det anordnades av och med branschorganisationen Influencers of Sweden (InoS). Ni har ju redan fått läsa en del om det när jag bloggat både om skotersafari och snowbike i Åre Björnen. Men vad handlade hela helgen om och vad är egentligen en unconference?

Jag hade aldrig varit på unconference tidigare så konceptet för mig var helt nytt. Det hela bygger på att deltagarna på plats bestämmer agendan och själva sätter innehållet. Man kan skriva upp sig som talare kring något specifikt ämne eller bara sitta och inhalera kreativiteten, atmosfären och miljön med en mugg kaffe i handen. Eftersom InoS var arrangör var det enbart bloggare, Youtubers, Instagrammare och andra digitala influerare på plats.

I praktiken? 34 kvinnor. Och jag.

På plats var det stor andel resebloggare och det var som vanligt helt fantastiskt kul att träffa dem. Igen. Och några stycken för första gången. Rent generellt var det också väldigt skön stämning bland alla deltagare. Samtalsämnena har en förmåga att aldrig riktigt ta slut, man vill stanna fler dagar och man vet att man är på rätt ställe när det är fler systemkameror och laptops på borden än kaffemuggar. Typ.

Coffice med andra bloggare
Foto: Linda Hörnfeldt / LaLinda.se
Svenska resebloggare
Några svenska resebloggare. Från vänster: Katarina / Äntligen Vilse, Jennifer Sandström, jag själv, Helena Gunnare / Oh Darling. Foto: Annika Myhre / Resfredag

Unconference och sessionerna

Varje morgon började vi med frukost följt av sessioner vid halv nio. I drygt en timme körde vi innan det blev fria aktiviteter fram till 16 då nästa pass tog vid. Ni vet. Lagom tills det att mörkret lagt sig över Åre by och snön singlade ner utanför i sann januarianda.

Det blev dragningar om SEO (sökmotoroptimering), fotografering, att vara stor i en liten nisch istället för tvärtom, mer SEO, att starta och driva podd, affiliatemarknadsföring plus att Skistar var där och berättade hur de jobbar med digitala influerare. 

Maryem Nasri om Google och SEO.
Maryem om Google och SEO. Foto: Linda Hörnfeldt / LaLinda.se
Annika och Lisa, Att Resa-podden
Lisa och Annika om Att Resa-podden. Foto: Linda Hörnfeldt / LaLinda.se
Unconference med bland annat Elna Dahlstrand
Elna om att vara stor i en liten nisch. Foto: Linda Hörnfeldt / LaLinda.se

De fria aktiviteterna

Mellan sessionerna fanns det gott om tid att upptäcka Åres alla möjligheter. Det är ju en vinterort i världsklass och merparten av deltagarna testade på olika aktiviteter. Själv hakade jag på skotersafari till Vita Renen, åkte utförsskidor och testade Snowbike vid Åre Björnen. Jag testade dock inte zipline (!), längdskidor, vandring med snöskor och jag åkte inte med till vare sig Ristafallet eller Tännforsen. 

Lästips om aktiviteter i Åre

Jag och Livet från den ljusa sidan-Lisa åker utförsskidor.
Jag och Livet från den ljusa sidan-Lisa åker utförsskidor. Foto: jag själv
Snöskor i Åre
Snöskor på Åresjön. Foto: Katarina Jansson / Bucketlife.se
Frusna Tännforsen
Tännforsen. Foto: Linnéa Hådén / linneahaden.se
Skotersafari på Åresjön
Skotersafari till Vita Renen. Foto: jag själv

Grow – det moderna köket

På kvällarna åt vi middag på restaurang Grow, som ligger i Holiday Club. När jag var där i december var de precis nyöppnade och upplevelsen då lämnade lite att önska för framtiden. Och om det var lite halvmesigt då, utan den där riktiga edgen på maten, så hade köket definitivt finlirat detaljerna inför den här helgen. Det var vegetariskt rakt igenom och även om jag inte riktigt minns exakt vad det var vi åt så minns jag det med värme. Bra grejer, helt enkelt.

Grow, Holiday Club i Åre.
Grow, Holiday Club i Åre. Foto: Rania / Rowantree.se

Helheten – var det här något att ha?

Att samlas ett stort gäng av samma skrot och korn var verkligen ett lyft. För kreativiteten. För tänkandet. För den digitala delen av själen. För inspirationen. Vi omslöts dessutom av en fantastisk miljö. På Holiday Club med alla dess möjligheter. Med Åre i sin bästa vinterskepnad. Det var nog få som ville åka hem när klockan tickade iväg på söndagen. Och jag var helt upplevelsebakis hela den kommande veckan. Jag vill göra om det här. Snart.

Digitala influerare på workation
Digitala influerare. Foto:Linda Hörnfeldt / LaLinda.se

Mer läsvärt från Winterworkation i Åre

Var du med och har skrivit om det, utan att ha blivit omnämnd här? Lämna gärna en kommentar med länk! Tack alla för en fantastisk helg!

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

28 KOMMENTARER

 1. Kul att äntligen få läsa dina tankar om helgen 🙂 Hoppas du kände dig välkommen och som en i gänget bland alla oss tjejer! Det var verkligen en så otroligt givande helg på så många plan: mötena, samtalen och maten men också miljöerna, såväl ute som inne. Bastun och isbadet var såå himla härligt men inget jag skrivit mycket om.. ångrar att jag inte fotograferade något där inne 🙁

  • Rania. Jag kan ärligt säga att könsfördelningen inte rörde mig i ryggen. Alls. Och jag håller med, fantastiskt givande med allt. Dessutom med isvaken. Skönt och kul! 🙂 Får man ens ha kamera där inne? Vet ju att vissa badhus har förbud mot mobiler på de ytorna, Holiday kanske inte har det?

 2. Vad härligt att läsa ditt inlägg :-). Jag kan bara hålla med, det här måste göras om.. snart!!
  För mig blev helgen en enorm isbrytare för framtiden, helt plötsligt har jag klivit framåt hundra steg och allt tack vare fantastiska människor.

  Jag är ledsen att vi inte hann prata mer, men nästa gång så!!

  • Härligt att höra Ulrica, att du klivit framåt. Jag känner också det och det var massor av vind i seglen efteråt. Kanske inte första veckan, för då var jag trött som en överkörd grävling.

 3. Vad kul att läsa om er helg och att den blev så lyckad! Det låter verkligen som en bra kombination av gemensamma aktiviteter och egentid. Fina bilder som får mig sugen på att åka dit!

  Unconference var ett nytt begrepp för mig, så tack för förklaringen.

  Jag gillar förresten att du använder ordet influerare. Finns det ett svenskt ord är det ju klart man ska lyfta det! Det måste jag också börja göra. Kul att det är med på Språkrådets nyordslista: http://spraktidningen.se/artiklar/2016/12/dags-att-fira-arets-nyord

  • Anna, kul att du gillar tilltaget. Jag försöker att jobba med nya ord så jag inte går i samma tråkiga fälla som jag gjorde med ”hen” för fyra-fem år sedan. Och så fick du lära dig unconference också, perfekt ju! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.