Att fotografera i mörker

Idag tänker jag faktiskt skicka iväg er bort från dryden.se. Anledningen? Jag gästbloggar! Katarina på Äntligen Vilse kör sedan en tid tillbaka fotoguider och när hon frågade mig om jag ville gästblogga kring det här med att fotografera i mörker tackade jag givetvis ja.

Det är ju lite speciellt att bege sig ut under natthimlen med kamera, stativ och fjärrutlösare för att experimentera med ljuskällor och annat. Framförallt när en kanske inte är något större fan av mörker heller. I inlägget går jag igenom några grundläggande saker kring exponeringstider, bländare, tålamod och fjärrutlösare plus att jag ger några jägartips på vägen. 

Så, en spräckt deadline senare finns nu min guide till att fotografera i mörker på hennes blogg. In och läs och har du hängt med på den här bloggen ett tag så kan det eventuellt finnas viss igenkänningsfaktor…

Att fotografera i mörker
Kvällsfotografering under stjärnorna

6 KOMMENTARER

  1. Bra skrivet 🙂 Stjärneffekten med liten bländare hade jag ingen aning om.

    Det som jag inte förstår mig på dock är hur man fotograferar stjärnor utan svansar. Hur man får till magiska prick-himlar. Jag har börjat tro att folk fuskar 🙂

    • Tack! 🙂 Det där med att inte få svansar på stjärnorna handlar om att hålla exponeringarna under 30 sekunder. Men ja, jag håller med. Har själv aldrig fått till DEN DÄR fantastiska stjärnbilden. Fusk? Vet inte. Jag tror mer på bra optik och hygglig efterbearbetning. Om det sistnämnda är fusk ska jag låta vara osagt… 😉

  2. Haha älskar ordet jägartips och tänker att det är ett framtida ord för. Jägartips-torsdag låter braigt. Undrar vad jag ska ha på mina jägartips. Hehe

  3. Så sjukt lärorikt inlägg, tack för det! Det finns hopp om att jag en dag kommer råda bot på alla de här siffrorna och talen hit och dit som jag inte ska blanda ihop! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.