Jorden runt på 69 timmar

Är ni sugna på en galen idé? Häftig kanske vissa tycker men andra (merparten?) kommer nog att idiotförklara mig efter det här inlägget. Det där med att åka jorden runt tänkte jag på. Och att göra det på så få flighter som möjligt och på kortast möjliga tid. Vem är på?

Häromveckan fick jag ett plötsligt sug efter long haul så jag tog min allra största dos av fritid och funderade på hur enkelt det skulle vara att ta sig jorden runt på så kort tid som möjligt. Den grundläggande matematiken var ganska enkel och jag tänker utgå från Stockholm Arlanda. Det går då att komma runt på tre flygningar men beroende på hur många världsdelar en vill ha så tar det upp till sju flygningar. Min favorit och den som rent kostnadsmässigt känns mest rimlig landar på totalt fyra och då är jag borta från 69 till 72 timmar, beroende på om jag åker österut eller västerut.

Så här. Jorden runt utan att besöka ett enda land.

3 flighter – 3 världsdelar

Arlanda > Hong Kong > New York > Arlanda

Här klämmer jag in Europa, Asien och Nordamerika. Det börjar med SAS-flighten SK963 från Arlanda och landar i Hong Kong drygt 10 timmar senare. Väl där får jag en stop-over på några timmar innan nästa flyg med United flight UA180 tar mig till New York. Här snackar vi en riktig långflygning på 15 timmar. Väl i New York är alternativen många och jag kan flyga direkt till Stockholm både med SAS och Norwegian. Eventuellt flygplatsbyte dock? Jag har inte kollat så noga, det här är det minst spännande alternativet av mina tre galenskaper.

ARN-HKG-JFK-ARN

4 flighter – 4 världsdelar

Arlanda > Doha > Sydney > Los Angeles > Arlanda
Totalt 74:20 timmar varav flygtid 45:30 timmar

Här får jag in Europa, Asien, Oceanien och Nordamerika. Qatars Dreamliner flight QR0170 tar mig till Doha där jag väntar drygt fyra timmar innan flight QR0908 lyfter mot Sydney. 14 timmar senare landar jag i Sydney och där blir det en övernattning innan Qantas A380 flight QF11 lyfter mot LAX på nästföljande förmiddag. Lustig tripp det där, jag lyfter 09:50 och landar 15 timmar senare, klockan 06:30 ”samma dag”. Så kan det gå när datumgränsen passeras. Framåt eftermiddagen lyfter sedan Norwegians flight DY7087 från LAX mot Stockholm. 74 timmar efter avresa är jag åter på Arlanda.

Spontant känns ju den här varianten fullt genomförbar, priserna varierar lite men jag har hittat för drygt 17000 SEK. Av 74 timmars frånvaro är drygt 45 i luften och jag lägger ungefär 38000 km bakom mig. Jag kan åka samma rutt fast åt andra hållet, då kommer jag ner i 69 timmars frånvaro och den är dessutom en tusenlapp billigare enligt mina efterforskningar.

ARN-DOH-SYD-LAX-ARN

7 flighter – 6 världsdelar

Arlanda > Doha > Sydney > Dallas > São Paolo > Johannesburg > London > Arlanda. 
Totaltid 117:40 timmar varav 67:50 timmar i luften.

Här får jag in sex världsdelar och det är bara Antarktis som saknas. Den mest kluriga och dyraste trippen där det är framförallt Sydamerika som ställer till det, både vad gäller nonstop-flighter och priser. Jag kan å andra sidan bocka av en av världens längsta flighter i QF7 mellan Sydney och Dallas (15-16 timmar) innan jag klämmer Sydamerika och Afrika. 46 papp skulle det här gå lös på och det är en aning magstarkt även för mig.

Jorden runt via ARN-DOH-SYD-DFW-GRU-JNB-LHR-ARN

Jorden runt – saker att fundera kring

Även jag får ju lite funderingar kring det här. Det som jag tänker på mest är hur en reagerar med såpass många tidszoner på så otroligt kort tid. Hur reagerar kroppen på att i det närmaste vara stillasittande i tre dygn? Hur mår magen efter åtta-tio mål flygplansmat  och hur många filmer måste jag preppa datorn med för att inte bli fullständigt uttråkad? Hur kul är det egentligen när merparten av flygningarna går över öppet hav och vad händer med eventuellt incheckat bagage om det missas på någon av flygplatserna? Kommer jag efter ett sånt här projekt vara så fruktansvärt less på att flyga att jag plockar bort flygkategorin på bloggen och avfölja samtliga Youtube-konton som har med flyg att göra?

För knappt 18 papp är jag nästan beredd att testa.

Får jag med mig någon frivillig?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

36 KOMMENTARER

 1. Fantastiskt intressant. Hade jag inte haft 8 veckors planerad semester redan iår hade jag mer än gärna hängt på! Super intressant ju.

 2. Låter som ett spännande experiment. Vill gärna läsa om det (eller se en youtube video) men hade nog inte velat testa. Har åkt jorden runt på en vecka två gånger. ARN-CPH-NRT-HNL-DEN-JFK-EWR-ARN (en utav mina favvis sträckor faktiskt) kan bli en favorit i repris på min mars semester om det inte blir Panama/Costa Rica eller något annat kul.

 3. Den senare delen i inlägget är viktigast. Är flygplatser roliga? Att sitta i olika flygplan, är det roligt så många timmar? Åk någonstans där du får se landet. Och nej jag åker inte med, orkar inte ha stödstrumpor så länge. F ö intressant att se olika upplägg.?

 4. Hehe! Jag är ju lite galen så kanske är därför. Älskar såna här udda rese idéer 🙂

 5. Sjukt roligt inlägg, så du. Så galen idé och även om jag gillar rekord, fix-idér och att utmana sig så fullständigt skriker mitt miljösamvete. DU FÅÅÅÅR INTE! Det är slöseri med utsläpp att inte uppleva något i respektive stopp. Men, vem är jag att ha åsikter om andras intressen. Om du väljer att lägga pengar/tid/utsläppsrätter på detta under ett halvår och jag under tre månader inkl besök i länderna, vad är skillnaden? Provocerande på något sätt. Och roligt. Ses imorgon!

  • Ja, jag vet Linda. Det är inte kanske världens mest miljövänliga resa så visst tar det emot ur den aspekten. Men, jag kommer att fortsätta resa och jag kommer att göra mer eller mindre meningslösa flygturer. På gott och ont.

 6. Ha det var det dummaste! Spara de pengarna och tatåget istället din miljöbov! Eller jag låter dig åka men då blir det inget kött resten av året, därmed basta!

  • Haha, jorden runt på fyra tågresor? Kan kanske fungera, katarina. 😉 Men om jag fick välja mellan kött och flyg så skulle jag ju så klart välja flyget. Alla dagar. Året runt.

 7. Häftig tanke! Men nä aldrig 🙁 vill se platserna i Så fall! Tycker det är nog kämpigt med e. Longhaul på 1v m flygtid och jetlag… slitsamt för kroppen! Ska du åka?

 8. Jag höll på att bli galen under flygningen mellan Doha och Melbourne (innan dess hade jag flygit Helsingfors-Doha), så jag skulle aldrig i livet palla, om jag inte fick lyxflyga i typ en säng istället för flygstol, samt gott om underhållning och bra wifi 😉

 9. Vilken idé!
  Men kan ändå inte riktigt säga att jag skulle vara den som nappar på idén, skyller på familj och jobb 😉
  Roligt att se hur du planerat de olika alternativen, kikar säkerligen in här fler gånger för att se om idén blir verklighet.

 10. Haha kul idé! Inte helt relaterat men hörde för ett par veckor sedan en podcast om någon som la två veckor på flyg mellan Sao Paolo, Tokyo och Hongkong för att han senare skulle tjäna på det tack vare bonuspoäng. Det kanske vore något för dig 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.