Restauranger i Manchester – mer än fish & chips

Manchester. Storbritannien. Grått, trist och fish and chips. Med en blaskig Guinness. Är det bilden vi har av de brittiska öarna så är det min skyldighet att ruska om det där en aning. Eftersom min sambo har ett aningens (…) större matintresse än mig så är det hon som är mer drivande i frågan om att hitta schyssta matställen när vi är ute. Senaste trippen till världens vackraste stad var inget undantag, vi besökte flera restauranger i Manchester som jag gärna äter på igen.

Cafe Football, Old Trafford

Adress & kontakt: 99 Sir Matt Busby Way, hotelfootball.com

Ett besök i Manchester är inget riktigt besök om en inte går på fotboll (och nej, det där ljusblå laget från samma stad räknas alltså inte såvida de inte möter United). Eftersom vi skulle hämta ut matchbiljetterna på Hotel Football, granne med Old Trafford, passade det utmärkt att äta på Cafe Football innan matchen. Hotellet ägs bland annat av ett knippe gamla United-spelare (Giggs, Scholes, Butt samt bröderna Neville) och förutom 133 rum och en five-a-side-plan på taket, finns det en sportrestaurang i botten av byggnaden. Vi hade reserverat bord några veckor innan för att vara säkra och ja, det var en hel del folk på plats. Ljudnivån var mer än bara sorl, plus att det visades Glasgow-derbyt på TV-apparaterna. Ja, ni fattar. Bra stämning var det hur som helst och på tal om Guinness så…

En Guinness på Hotel Football

…är det väl så att en sådan ska slinka ner. Atmosfär och allt det där. Nåväl. Vi kickade igång med en nachostallrik som förrätt och den var aningens större än de brukar vara. Så när jag beställde in burgaren så var jag redan ganska mätt. Lägg där till att en Guinness i sig är som en hel huvudrätt, typ. Hur som, det var en typisk sportbarburgare, inga större överraskningar med andra ord. 

Överkomliga priser och bra service men hit går man nog mer för känslan och atmosfären än för maten.

En burgare på Hotel Football

1847, mitt i stan

Adress & kontakt: 58 Mosley Street, by1847.com

Tyvärr verkar den här restaurangen ha stängt. Det var igenbommat när jag gick förbi i september 2017.

Inför nyårsmiddagen letade vi lite extra efter ett trevligt ställe att spendera årets sista kväll på och tillslut föll valet på den helt vegetariska restaurangen 1847. Jag har mer och mer börjat äta vegetariskt på restauranger och då kändes det väldigt passande att hitta ett ställe som enbart kör den här typen av mat. Det ligger också mitt i stan så det är inga problem att vare sig hitta eller ta sig hit. Maria bokade bord ett par veckor innan så även här var vi säkra på att ha en plats.

Restaurang 1847 - en av många restauranger i Manchester

Vi var knappt hungriga efter superlunchen vid Old Trafford sju timmar (!) tidigare men valde ändå att ta in en förrätt. Det blev kolgrillade pitabröd med shakshuka-hummus. Jag har aldrig hört talas om shakshuka tidigare men det ska vara en rätt från mellanöstern, baserad på tomat, ägg, lite olja, persilja och lite annat kul. Väldans gott och vällagat och lagom ruffigt serverat på skifferliknande fat.

Chargrilled pita med shakshuka hummus

Till huvudrätt valde jag friterad halloumi med currysmaksatt lemoncurd, ärtpuré och handjagade strips vid sidan. Alltså, folk som säger att det inte finns goda vegetariska rätter borde verkligen få talförbud, det handlar bara om att hitta rätt ställe. Här snackar vi en rätt där smakerna verkligen gifte sig fint med varandra och min känsla var att det verkligen låg kärlek bakom tillagandet. Lemoncurd med currysmak var en ny smakupplevelse och friterad halloumi ska jag definitivt äta fler gånger.

Friterad halloumi, cyrry-lemoncurd och ärtpuré tillsammans med strips

Maria valde risotto gjord på korngryn, rostad blomkål och ett picklat ägg och hon har också bloggat om matupplevelsen på 1847.

Efterrätt? Alltså. Eftersom vi i princip rullade in på 1847 så rullade vi definitivt ut därifrån. Helt utan efterrätt. Det får bli nästa gång, för av alla restauranger i Manchester jag ätit på är det här den bästa.

Cabana Rio Streetfood

Adress & kontakt: Exchange Corner, cabana-brasil.com

Nyårsdagen bjöd på kalla vindar och efter att vår två timmar långa guidade stadsvandring slutat så behövde vi tina upp en sväng. Vandringen avslutades på The Triangle vid Exchange Square, granne med köpcentret Arndale, och där inne bland många andra restauranger hittade vi Cabana – Rio Street food.

Vi valde att plocka in lite smårätter och varsin smoothie, ingen jättemärkvärdig mat men väl så gott och alldeles lagom som lunch. Det som fastnade i mitt huvud var parmesanosten som doppades i honung. Alltså, va?! Det är ju sånt här jag saknar med mitt eget magra matintresse, förmågan att hitta sköna kombinationer av smaker. Det här ska jag smutta på till helgen, det är ett löfte.

Honungsdoppad parmesan Brasiliansk smoothie

La Viña – Bar & tapas

Adress & kontakt: 105/107 Deansgate, lavina.co.uk 

Sista kvällens middag, och jag tror att vi fortfarande var mätta sedan braklunchen vid Old Trafford dagen innan, satsade vi återigen på plockmat och smårätter. Ett par-tre gånger hade vi gått förbi La Viña på Deansgate i centrala Manchester och tillslut bestämde vi oss för att ta ett bord. Mysig atmosfär, snabb och bra service och sådär lagom med folk som gjorde mattan av sorl ganska behaglig för öron och huvud.

Tre smårätter beställde vi för att dela på, tillsammans med varsitt glas vin. Det blev honungsstekta chorizos, Patatas bravas (typ friterade potatisbitar) med ost och Pimientos de Padron, som är en sorts mild grön chili som jag aldrig förut ätit. När man är sådär lagom hungrig är det här perfekt mängd mat och för en gångs skull rullade vi inte ut från ett matställe den här helgen. Även här noterar jag också en honungsrätt och det där med att steka chorizo i denna bi-produkt är ju bara något som jag måste ge mig på hemma.

Det här sköna stället, La Viña, rekommenderar jag också varmt bland alla andra restauranger i Manchester. Lätt att hitta mitt i smeten och utsökt mat!

Chorizos, honungsstekta Pimentos de Padron Honungsstekta chorizos, Patatas bravas med ost, Pimentos de Padron

Har du varit i stan och vilka restauranger i Manchester rekommenderar du i så fall? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan, jag behöver fler tips för planen är att det ska bli fler resor dit.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

    • Ja, det var en fin mathelg Fantasy Dining, även om mat inte är mitt största intresse. Och sportbarer av den här typen är också trevliga upplevelser. Men jag kanske är partisk? 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.