Vlogg – Nybörjarguide för Lightroom

Jag får ibland frågor om hur jag hanterar, redigerar och exporterar alla mina tusentals bilder som jag knäpper både hemma och ute i världen. Därför har jag nu gjort en kort vlogg och nybörjarguide för Lightroom. Den ligger här nere i inlägget och även på min Youtube-kanal (som ni så klart bör prenumerera på om ni inte redan gör det).

Vad innehåller då min nybörjarguide för Lightroom?

 1. Importering. Om att dra in bilderna i Lightroom, sortera/filtrera och tagga bilder.
 2. Redigering. Om att dra i reglagen så mycket en orkar.
 3. Exportering. Om att få med vattenstämpel, taggar och sätta rätt storlek på bilderna.

Vloggen är knappt tio minuter, tempot är ganska högt och filmen innehåller konkreta exempel på enkel men praktisk bildhantering.

Läs mer: backupa dina bilder!

Vad använder du för program för din bildhantering? Kör du Lightroom och har egna tips och idéer får du gärna lämna en kommentar här nere!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Åh detta kunde ju inte komma lägligare. Igår fick jag panik (igen) för att jag lyckats röra till allt i Lightroom på bara en månad och datorn är full för att jag inte raderar mina raw-filer eller dåliga bilder osv osv. Måste kolla igenom denna video sen! Innehåller den även info om hur man ska tänka kring att radera/behålla originalfilerna? 😀

  • Jenn, hoppas den är till glädje då. Den täcker inte så mycket pet-detaljer utan är ganska övergripande kring import, export och lite redigering. Går igenom väldigt snabbt kring radering av bilder men inte om vad som händer om en väljer ena eller andra sättet (radera från bibliotek/radera från disk). Det kanske får bli en ytterligare film framöver då. 🙂

 2. Jag använder gratisprogrammet Gimp. Antar att Lightroom kostar en slant. Är dock inte lika nördig inom fotografi som du så för mina ändamål funkar redigeringen utmärkt i Gimp.

  • Gimp har jag kört vid några få tillfällen men blev aldrig vän med det. Men jag vet andra som kör det. 🙂 Kul att du är nöjd Minett!

 3. Hmm ja, att radera från disk eller bara ”remove” tycker jag är typ straight forward. MEN nu har jag en del foton med ett utropstecken i högra hörnet och när man klickar där står det ”“P1090935.RW2” could not be used because the original file could not be found. Would you like to locate it?”. Jag undrar nu hur jag lyckats typ ”ta bort” dem men så att de ändå ligger kvar…? Vet du? 😀

  • Tar du ”ta bort från disk” så försvinner filen både i Lightroom (LR) och från dess plats på hårddisken. Då finns den inte kvar sedan. Tar du bara bort filen från biblioteket i LR så finns den kvar på sin plats på hårddisken. Men filer kan ju försvinna även om du flyttar dem till annan plats på hårddisken, LR har ju en sökväg till filen som i så fall går sönder då. Har du testat att söka efter filen på hårddisken på datorn (eller den disk där den låg senast)?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.