Roadtrip på Balkan – sommarens ändrade plan

Roadtrip med Auto EuropeVarje sommar brukar för mig vara förknippad med en 70 mil lång roadtrip söderut. Från Östersund. Till Vänersborg, Trollhättan, släkt, vänner, en sväng ut till Bohusläns kala klippor. Ja, plus det nyckfulla svenska julivädret med allt vad det innebär. Charmen liksom. I år har vi dock bestämt att kasta omkull de här traditionerna och istället göra något annat.

Något helt annat.

Precis som många andra resebloggare där ute så hakar vi på trenden med Balkan! Flygbiljetter är bokade till Kroatien då vi flaxar ner till Dubrovnik och hem från Split. Under vår tid där nere är planen att under en roadtrip ta oss runt i tre länder och se vad Balkan har att erbjuda. Lite så här har vi tänkt inledningsvis, med risk (chans?) för att vi ändrar oss längs vägen.

Kroatien

SAS flyger oss direkt från Arlanda till Dubrovnik och här stannar vi några dagar. Kanske hittar vi ett ställe att bada på eller så vandrar vi runt i den stad som av många anses vara en av världens vackraste. Själv är jag sugen på att gå upp på stadsmuren som omsluter gamla staden och njuta av vyerna! Efter några dagar här tar vi ut en hyrbil hos Auto Europe och åker söderut.

Montenegro

Knappt tio mil senare rullar vi in i Kotor. Längst in i Kotorbukten hittar vi staden Kotor, omgiven av berg och fjordar som liknar de som finns i Norge. Jag kan bara föreställa mig de magnifika vyerna, jag är ju oerhört svag för höga berg och djupa dalar så chansen för kärlek vid första ögonkastet är ganska stor. Staden är dessutom med på Unescos världsarvslista, som en av de bäst bevarade medeltidsstäderna kring Adriatiska havet.

Bosnien och Hercegovina

Via slingriga vägar upp i bergen fortsätter vi vår roadtrip över gränsen till Bosnien och Hercegovina. Målet är Sarajevo, denna i flera avseenden världsberömda stad. Skotten här startade det första världskriget 1914, vinter-OS hölls här 1984 och sedan var stan också hårt utsatt i Bosnienkriget under mitten på 90-talet. Här ser jag de historiska perspektiven, att försöka ta in att det bara är drygt 20 år sedan det var fullskaligt krig i de här krokarna.

13 mil från Sarajevo ligger staden Mostar, även den känd för bland annat kriget i Bosnien och då den berömda gamla bron Stari Most sprängdes söder 1993. Nu är den återuppbyggd och helt klart värd ett besök.

Kroatien igen

Vi rullar tillbaka in i Kroatien för att avsluta vår roadtrip i Split. Här återlämnar vi hyrbilen och njuter några dagar av staden och dess omnejd. Förutom Split går det båtturer ut till de många öarna runt stan. En dagsutflykt till Hvar står högt på listan, i alla fall för mig, men jag kan tänka att sol och bad går hem hos de yngre förmågorna i sällskapet.

Från Split flyger vi sedan raka vägen till Arlanda igen för att dra vidare hem till Östersund.

Albanien då?

Så här ser våra väldigt preliminära planer ut just nu några månader innan. Flygresorna är som sagt fixade, hyrbilen via Auto Europe är nästan bokad och nu återstår bara att sätta mer specifikt schema och kanske boka några av boendena. Något kanske stryks, något annat kanske läggs till (Albanien känns ju väldigt lockande!) och förhoppningsvis har vi fått se väldigt mycket vackert under våra dagar, när vi sitter sådär lagom mosiga på flyget hem.

Har du kört roadtrip där nere?

Vilka erfarenheter har du? Tips längs vägen? Lämna gärna en kommentar så tar vi det därifrån!

Roadtrip på BalkanRoadtrip på Balkan

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. Vilka härliga planer! Det här är ett område som ännu är oupptäckt för mig och jag skulle lätt kunna tänka mig en liknande resa. Så tack för inspirationen och ser fram emot uppdateringar därifrån under och efteråt 😉

  • Det är ju ett halvår kvar till de uppdateringarna Jenn men ja, de lär komma! Har stora förväntningar på Balkan efter att ha läst andra resebloggares inlägg! 🙂

 2. Det låter som en fantastiskt härlig roadtrip! Jag antar i och för sig att innan det är dags kanske den där vägen hinner ändra sig några gånge. Det kan ju vara så att den där kartan hinner fram några gånger innan det är dags…

  • Ja, den här kartan kommer att åka fram några gånger innan resan. Om inte annat för att säkerställa att vi tänker rätt med avstånd och antalet dagar på vägarna. 🙂

 3. Mycket spännande koncept! Roadtrip är ju aldrig fel och kan bli högst intressant i så pass vackra landskap som området bör bjuda på! Trygghetsnarkomanen inom mig känner sig en smula skeptisk till trafiksäkerheten i området bara, så kör försiktigt är väl på sin plats? 😉

  • Kör försiktigt är alltid på sin plats, men jag hoppas och tror inte att det är värre än säg… italienska vägar? Allt kan inte vara Tyskland och autobahn heller. 🙂

  • Jag har varit inne hos er, FREEDOMtravel, och spanat in era tips! 🙂 Bra att ni postar länken här också, jag vet ju att fler ska ut i sommar och roadtripa där nere i krokarna! Hoppas att även jag kommer att gilla Balkan men av det jag sett hittills så kommer det nog inte vara några problem.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.