Wales – grått, kallt och högsäsong

Vad är det som säger att det måste vara strålande solsken, 25 grader varmt och playa-väder om man ska åka bort? Inget. Tvärtom. Jag uppskattar verkligen motsatsen. Från perfekt tillrättalagt, klarblå himmel och grönt vatten. Till det gråa, bistra och lite ruffiga. Wales har mycket av det där sistnämnda och för att förstå charmen i det hela så tror jag att en måste uppleva det. På plats. 

För faktum är att den här brittiska riksdelen har massor att erbjuda. Även en gråmulen helg i februari. Med mössa på huvudet och vantar på händerna. Jag skulle till och med välja att kalla det för högsäsong, för det finns många intressanta saker att göra.

Cardiff Castle

I hjärtat av huvudstaden ligger Cardiff Castle med anor från nästan tvåtusen år tillbaka. Ursprungligen bebyggdes marken av romarna i början av vår tideräkning men sedan har slottet haft olika ägandeskap genom åren. Som vanligt hyser ett slott av den här digniteten många olika sorters arkitekturer och områden, allt från skampåle på gården till överdådiga rum i italiensk och arabisk stil och även med det som en gång var en trädgård högst upp i ett av de gotiska tornen. Sedan 1974 är det här ett av de mest besökta turistmålen i Cardiff.

Fina kontraster för övrigt. Att stå högst upp i borgen och blicka ut över slottsgården för att sedan utanför murarna se hur Cardiff breder ut sig i söder.

Cardiff Castle, Wales Cardiff Castle, Wales Wales flagga på Cardiff Castle

En Welshcake och kaffe, tack!

Alla platser på jorden har sina små egendomliga efterrätter eller sötsaker som är mer eller mindre berömda. Wales är inget undantag och här är det Welshcake som är grejen, eller “bakestones” som de också kallas eftersom de traditionellt bakas på bakstenar. De här små ruffigt runda sakerna har ganska enkla ingredienser och som vanligt behövs det inga specialare för att något ska smaka gott. Vi pratar mjöl, smör, vinbär, ägg, mjölk och kanel eller muskot. Sedan är de färdiga att avnjutas!

Welshcakes Welshcakes

Upplev nationalsporterna – (nästan) på plats

Mitt i Cardiff ligger nationalarenan Principality Stadium. Här spelas det både rugby och fotboll, de två största sporterna i Wales. Om det är någon tid på året som är högsäsong så är det väl från september till maj, när ligorna pågår och det är matcher var och varannan helg? Den här helgen var det dessutom Six Nations Championship i rugby och stormötet mellan Wales och England så stan var helt packad med folk! Nu hörde jag inte till en av de 74500 personer med matchbiljett till arenan men att dra på pub och uppleva stämningen där var en härlig upplevelse även det. Britterna kan det där med att engagera sig i sina sporter så stämning och atmosfär gick jag hur som helst inte bet på.

Brewhouse, Cardiff Marys, Cardiff

Om man verkligen är sugen på arenan men står utan matchbiljett så fungerar ju även en arenavisning också. Ingen match och tomt på folk men det är också en upplevelse att höra ens röst eka inne bland stolar, att få se välstädade omklädningsrum och att få ta en titt bakom kulisserna.

Ja, ni vet väl förresten att både Ryan Giggs och Gareth Bale är från Cardiff?

Principality Stadium

Ät något – det finns bra mat!

Det är nog många som lever i tron om att man enbart äter Fish and chips och dricker öl på de där öarna som hör till Storbritannien. Let’s kill that darling. På de ställen jag åt på den här helgen lyckades jag välja riktigt bra rätter alla gånger. Allt från en Shepherd’s Pie på Bill’s till en risotto på Chapel 1877. Och den där riktigt goda förrätten, en krämig svampstuvning på focaccia, på 28:e våningen i Swansea. 

Shepherd' s Pie på Bill's Förrätt på The Chapel i Cardiff

Wales i februari

Det må vara grått, bistert och mössväder. Det är ändå, hur en än vrider och vänder på det, högsäsong. Frågan är väl snarare vad som inte är högsäsong på den brittiska västkusten?

Resan till Wales var en pressresa arrangerad av Visit Britain. Texter, synpunkter, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Jag håller med dig, “grått” har också sin charm. Egentligen så är det väl så att bara kunna ha möjligheten att få alla olika väderkontraster är fantastiskt.

  • Ja, så är det Marina. Tycker jag i alla fall. Jag brukar säga att alla väder har sin charm. Visst, det är ju skönare att vara ute när det är +25, blå himmel och glassväder än en bitande höststorm från nordväst. Men de där momenten har också sin charm. Jag gillar att ta mig på massa kläder och gå ut och känna det där bitiga. 🙂

 2. Jag förstår hur du tänker. Ändå känner jag nästan att jag “slösar resor” om jag reser bort när det är grått och kallt. Samtidigt är det då vi svenskar behöver komma bort från vår egna grå vardag. Jag besökte däremot Amsterdam i februari månad (inte denna då, utan för några år sedan) och det var en riktigt skön helg. Inte alltför kallt och så hade vi sol en av dagarna. Paris och en annan stad som är vacker oavsett väder, fast föredrar ändå att åka dit när det är lite varmare.

  Wales verkar fint!

  • Wales är fint och jag vill se mer av det. Men för en gångs skull på sommaren. 🙂 Jag har också ångest på resor men kanske mest om jag inte kommer ut i tid för att “hinna se allt”. Vad nu “allt” är. Någon gång skulle jag vilja åka någonstans bara för att… hänga runt lite utan hetsen. Vet inte när en sådan resa skulle bli av dock, upptäckarlusten blir nog ändå för stor i slutändan.

  • Ja lite så va, Christine. Lite som att vi besökte Gotland i november. Det var många som höjde på ögonbrynen när vi berättade det. Lika konstigt som de tycker att de är, lika konstigt tycker jag att det är att man inte kan resa till ett ställe som inte är känt för sol, bad och all inclusive.

 3. Grått, kyligt och alldeles, alldeles… underbart – eller? Jag förstår nog vad du gillar med de brittiska öarna, snart jag ju där själv och hoppas få samma härliga känsla, trots väder och vind. Pajen ser minst sagt smarrig ut. För med sånt där väder behöver en ju värmande, comfort food, inte sant? 🙂

  • Comfort food, bra ord där Sanna! Verkligen, det var ganska bitigt nere vid vattnet så den pajen satt verkligen där den skulle! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.