New York. Så osannolikt hyllad av så osannolikt många. Jag kan inte klandra dem, jag gillar också stan för allt det som man kan få uppleva. Dygnet runt. Året om. Men vissa platser förstår jag mig helt enkelt inte på och jag kan inte för min värld begripa varför de har hajpats till gudomliga nivåer av världens alla besökare. 

Vid mitt andra besök i stan gjorde jag dem faktiskt alla fyra. Ett par av dem var till och med återbesök. Men om jag skulle besöka stan igen så skulle jag definitivt hålla mig borta för nu har de gjort sitt. På riktigt.

Ska du till New York för första gången? I så fall kan jag förbereda dig på lätt besvikelse, även om jag faktiskt tycker att du ska beskåda dem själv för att bilda dig en egen uppfattning.

Brooklyn Bridge

Vad i hela? Stans gullebarn nummer ett och ett av de mest kända landmärkena i hela världen skulle alltså vara överskattad? Nej, inte att titta på. Du ser den utmärkt från Brooklyn Heights, Brooklyn Bridge Park alldeles nedanför eller från One World Observatorys 103:e våning. Men att ta promenaden på bron mellan Manhattan och Brooklyn är i sig en högst medioker upplevelse. Folk trängs både på gång- och cykelbanan och stannar upp i tid och otid för att ta selfies. Cyklister susar upp och ner och försöker febrilt ringa i sina klockor för att få all världens turister att flytta på sig. Ett smärre kaos med andra ord. Släng på de totalt sex filerna av biltrafik så är det ett aldrig sinande ljud som går rakt in i huvudet.

Nej, bron gör sig bäst på lite avstånd. Ta en sittplats på någon av bänkarna nedanför och bevittna bygget istället.

Brooklyn Bridge

Frihetsgudinnan

Tar du båten från Battery Park för att åka till det mer lockande Ellis Island kan du hoppa av på Liberty Island, ön på vilken Frihetsgudinnan står. Varför en nu skulle vilja göra det. Att gå runt på ön kostar inget och att göra ett närmare besök kostar bara några dollar extra. Men varför? Behåll din plats på båten och åk förbi istället, faktum är att du där får den allra bästa utsikten.

Frihetsgudinnan är, i mina ögon, en av de mest överskattade sevärdheterna jag någonsin varit i närheten av. Alla platser. Alla kategorier.

Frihetsgudinnan

Times Square

“Times Square är en av världens folktätaste platser” skriver Wikipedia och bara det är ett skäl till att hålla sig så långt härifrån som bara går. Dessutom begick jag tjänstefel vid senaste resan, när ett par nederländska turister stannade mig och frågade om vägen. Tyvärr gav jag dem en korrekt vägvisning istället för att berätta om verkligheten och att de borde gå åt andra hållet istället.

Även om sexklubbar och kriminalitet i större utsträckning är ett minne blott så skulle jag ändå kalla det för “worst block in town”, precis som New York Times gjorde i början av 1960-talet. Men nu mest på grund av att det är för mycket folk och kommers på alldeles för liten yta. Avgå!

Times Square

High Line

Denna ödelagda räls ovanför jord får ofta cred för sin grönska men ärligt talat, så jävla ball är den ändå inte. Visst hyser den ett annat lugn här än på markplan men särskilt mycket mer än ett promenadstråk några meter ovanför gatorna är det inte. Dock kan man stöta på diverse grafik på väggarna och den roligaste får dessutom plats här på bloggen. Från mig till er. Varsågoda. Mer än så här behöver ni inte se av High Line.

HighLine

Vilka är dina?

Det här var mina fyra mest överskattade sevärdheter i New York. Vilka är dina? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan så varnar vi tillsammans för massa överskattade saker i en av världens mest kända städer. Jag menar, varför spilla tid på skit?

28 KOMMENTARER

 1. Jag kanske är mer lättflörtad än dig, men Times Square behöver man faktiskt passera åtminstone, fascineras utav hur ljust det kan vara på en plats som badar mer i artificiellt ljus än naturligt sådant och sedan gå vidare. Men man behöver faktiskt se spektaklet om man ändå är i stan. Gärna en vardag typ mitt på dagen, när det inte är fullt så våldsamt mycket folk. Åtminstone var det inte så många där de februaridagarna jag passerade där… 😉

  • Joakim, fast om man nu ska besöka TS så är det väl nästan på kvällen det ska göras? Trängas lite med folk men mest för att se ljussättningen i så fall. Jag tycker att det var en än mindre spännande upplevelse på dagen faktiskt. 😉

 2. Times Square gav mig rysningar – alltså edt var coolt att se (som typ hela staden) pga alla filmscener jag sett därifrån, men fy fasen vilka ocharmiga kvarter överlag. Och fööööör mycket folk! Det jobbigaste vara alla inkastare till comedy clubs, sjukt envisa.

  I övrigt gillade jag Brooklyn Bridge, skippade Frihetsgudinnan båda gångerna och älskade High Line 🙂

  • Ja Katta, TS omger sig av ocharmiga kvarter. Där har du ordet jag kanske letade efter. Plus allt folk. Galet.

   Vad var det du gillade med High Line? Jag vet många som gör det men jag kunde inte riktigt förstå den hypen. Jag kanske missade någon viktig poäng? 🙂

 3. Jag har bara varit i NY ett par gånger (inom loppet av en sommar) – och hann liksom inte få den där wowowoowowowwo-känslan alla snackar om. Och nej, besökte inte ens Frihetsgudinnan, så det kan jag inte skylla på. Gillar SF mer!

  • NY är ju häftigt mest för att det är NY tror jag. Det är i alla fall min teori om varför jag gillar stan. SF är ju mer charmigt än häftigt, om du frågar mig. Men nej, jag tror inte alla har den där känslan. Vissa som avskyr NY har ju inte ens varit där. Lite som med Dubai. Och Manchester. 😉

 4. Bra skrivet! Finns så mycket överallt som är så överskattat.

  Brooklyn Bridge håller jag med om. Hade tänkt att fria där men det var ju bara att glömma när vi väl stod där och jag insåg hur dåligt det var att fria där. Kan däremot säga att bron är trevlig på kvällen! Inget folk, schysst belysning, och lugnt!

  Empire State Building är klart överskattad. När man väl är på terassen så är det högt järnstängsel som förstör utsikten och bilder. Då är Rockefeller Center mycket bättre och just med utsikt mot bl a nämnda Empire State Building.

  High Line är inget speciellt. Inte Central Park heller, tycker jag..

  Frihetsgudinnan är rätt cool från håll och jag kan tänka mig det är nice att ha picnick i parken, när det inte är storm.

  Vi kanske är svårflirtade?

  • Tack Martin! Nja, fria på Brooklyn känns lite som ett projekt som kan misslyckas, ja. 🙂 Top of the rock har jag aldrig varit uppe i. Vi hade även riktigt fin utsikt över ESB från takbaren vi besökte. Men ja, vi verkar aningens svårtflirtade. Haha!

 5. Varit i NYC ca 7 ggr & jag måste nog säga att jag älskar allt med den staden. Är i grund & botten en countryboy men skulle kunna hugga av min ena arm för att bo i NYC- I LOVE IT!!

 6. Tyvärr lurade jag ut er till TS en extra gång, beklagar!
  Blir nog en gång till på TS, men då på natten.

  I övrigt så vill jag såga Little Italy och Chinia Town. Var inget som imponerade på mig.

  Frihetsgudinnan, ta bilderna från båten utan nackspärr, den får man ändå på Manhattan ?

  High Line, var nog mest tystnaden mitt i stan… annars nä!

 7. Empire state borde nog läggas till på den listan och central park – helt ärligt, utsikten från empire är vacker – men den är ju inte magisk, så finns det andra byggnader i världen som lätt vinner. Och Central Park, rätt mycket hundskit och joggande människor. Inte så mycket lugn och ro där inte haha. Jag är överlag inte överförtjust i New York, men har bara varit där en gång och har lovat mig själv att försöka hitta andra delar av stan jag gillar nästa gång jag åker dit. Mitt bästa tips är att äta en velvet cupcake på det där kända stället med röda muffins som jag glömt bort vad det heter – och coney island!

  http://trueborn.blogg.se/2014/may/new-york-stories-1.html
  http://trueborn.blogg.se/2014/may/new-york-stories-2.html

  • Tina, joggande människor i Central Park, det tar jag nästan personligt. 😉 Skämt å sido, mycket joggare är det. Kul tycker jag då jag oftast får jogga själv hemma i Östersund. Däremot kan jag tro att det är bättre utsikt från One World Observatory. utan att ha varit uppe i Empire. Och tack för länkarna, ska spana in dem!

 8. Hm, alltså Brooklyn Bridge är ju ett sånt där ställe som man inte ska gå och ladda för, utan bara hamna på när man är ute och promenerar. Då blir det rätt.
  Time square är ju visst supercool, ju. ?
  Frihetsgudinnan har jag själv skrivit om på min lista över “byggnader” man inte ska bry sig om att åka/klättra upp i.
  Typ så.
  Mest överskattat enligt mig? Trump-tower kanske? ?

  • 4000mil. Haha, Trump Tower. Ja det ställer var pretty much avspärrat den här gången. Konstigt…

   Brooklyn Bridge ja, den ska man helst bara upptäcka när man kommer ut bland kvarteren uppe vid Brooklyn Heights. Så blev det första gången, riktigt häftigt att se Manhattan och bron fläka ut sig rakt i synfältet. 🙂

 9. Jag gillade att gå över Brooklyn Bridge för att det fanns en och annan historisk anekdot på vägen. Men jag har ju oxå nån grej med att göra det hypade, vill vara som alla andra osv. Frihetsgudinnan håller jag med om, har inte gått nära men när vi åkte förbi så var det lätt att inse att bäst utsikt fås från en passerande båt

  Jag har varit där lite för kort för att veta vad jag ska dissa.

 10. Tycker du har prickat in en del överskattade sevärdheter i NY. Som 10-åring var jag i Frihetsgudinnan och redan då var det en besvikelse. Nästa resa till NY skippade vi den på insidan och var nöjda med att åka båt och se den på utsidan. Du har en poäng med de andra, men trots det så skulle jag inte vilja vara utan de upplevelserna. Love NY!/Pernilla

  • Pernilla, jag tror mer på att om man upplevt dem en gång så kanske man klarar sig så. Nu hade vi en förstagångsbesökare md oss så det blev lite repetition. Det gör i och för sig inget, men det övertygade mig än mer om att man faktiskt kan skippa vissa saker, eller kanske nöja sig med att se dem på håll. 🙂

 11. Haha, älskar dina dissarinlägg. 🙂 Mina kommentarer:

  Brooklyn Bridge ska man gå över riktigt TIDIGT på morgonen. Ytterst få människor och en magisk (ja, ursäkta klyschan) känsla att se staden vakna därifrån. För mig är Brooklyn Bridge förknippad med så mycket New York-känsla, inte minst från alla filmer.

  Times Square är häftigt att se nattetid tycker jag men mest första gången! 🙂 Ett måste för förstagångsresenären men sen kan man skippa det. Midtown ÄR stökigt, trafikerat och alldeles överfullt med turister.

  Angående Empire State Building så håller jag med om att Top of the Rock är bättre.

  The High Line är vacker att följa genom olika årstider. Det finns mycket konst där som byts ut, likaså flera evenemang. Att parkera sig på en soffa där med lite hämtmat och något gott att dricka är skönt. Återigen gäller det att välja rätt tidpunkt och att hitta guldkornen. Eva Sollén har skrivit en hel serie inlägg om The Highline!

  Frihetsgudinnan har jag inget intresse av att besöka. Jag nöjer mig också med att åka båt förbi.

  Överskattat i New York enligt mig: Hajpade restauranger/hotell som ALLA (nåja, de flesta) svenskar snöar in på: The Spotted Pig, vars kända hamburgare med snörpommes var högst medioker, Red Rooster (ja, bra men inte fantastiskt), The Standard Hotel och Meatpacking District, där de samlades på Pastis (tyckte jag inte var bra och det är numera stängt).

  • Anna, många bra tips, tack för det! Nästa gång får det helt enkelt bli en tidig morgonpromenad på Brooklyn Bridge, för nu är det ju flera som har tipsat om det.

 12. Lägger till shopping nedre delen av Broadway/Soho….finns inga fik o ingenstans att sitta o vila onda knän…ett område jag nog hoppar över kommande resa. ..Times square kul att ha sett nån gång, men de senaste åren.mest en stökig byggarbetsplats…bodde där 3 nätter häromåret. ..längtade ner till mitt Hotel Pennsylvania o området däromkring…

  T-bana är överskattat..så ruggigt dålig standard med långa gångar under jorden o oftast avsaknad av både rulltrappor i hissar..mycket bekvämare o roligare o mer sevärt att åka lokalbussarna..utom längre sträckor kanske…

 13. Vi mellanlandade endast där i 3 dagar. ESB gjorde vi mest för att få en känsla av hur det var att stå där (minns lektionerna på mellanstadiet i mitten på 60 talet..då trodde jag väl aldrig osv..) Åker inte upp där igen
  Central Park där hade vi en fin dag..hyrde cyklar och besökte bla Strawberry Fields..samt blickade upp mot Dakota Buildning, nästan vördnadsfullt…det var ju där han bodde
  FN huset var klart sevärt, där blir det en guidad rundvandring nästa ggr. Dag Hammarskiöls torg, mysigt. Just då med Farmers market Chinatown and L Italy no no Ellis Island hann vi inte med och Frihetsgudinnan såg vi från Battery Park. Times S gick vi igenom bara för att ha gjort det
  Ser fram emot nästa besök

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här