Att maxa Dubai på en halv dag

Dubai har ju blivit lite av ett weekendresmål för oss skandinaver. Det är enkelt ta sig ner och från Stockholm tar det under sju timmar med direktflyg och ytterligare ett par timmar om en mellanlandar i Istanbul, Doha eller någon annanstans. Dessutom är det ingen större tidsskillnad att prata om vilket gör det hela till ett ypperligt resmål även för en helg. Men hur gör man då för att maxa Dubai och går det att göra på så kort tid som en halv dag?

Jag och Maria är inte typerna som lägger oss i solstolen mer än på sin höjd någon timme för att smälta maten. Det är oftast aktiviteter från det vi vaknar tills det vi slocknar på kvällarna och mycket är planerat sedan innan. Vår helg i Dubai var inget undantag! Vi hade en halv fredag, hel lördag och hel söndag på oss att upptäcka och utforska den här både hajpade och sågade stan.

Efter att ha improviserat oss runt i hotellets närliggande kvarter på fredagens eftermiddag så var lördagen desto mer planerad. Redan på morgonen blev vi upphämtade vid hotellet för vidare färd till den buss som skulle ta oss runt på New Dubai City Tour med Arabian Adventures.

Upphämtade av bil

Men alltså. Hallå! Paus. Vänta lite nu. En turistisk rundtur i en turistisk buss som fraktar runt oss som en skock turister i världens mest turistiska stad?

Well. Korrekt, av den enkla anledningen att vi under den här halvdagen skulle få se merparten av det som faktiskt kändes sevärt i det “nya Dubai”. Man får även känna lite på geografin inför egna strapatser och om det är någon plats som känns värd att återbesöka så är det ju bara att ta taxi dit. Ja, plus att turen kändes riktigt prisvärt. Mer om det längre ner. 

Och så vill jag återigen poängtera, för eventuellt nytillkomna läsare, att man aldrig hinner se allt oavsett om man stannar en halv dag, en halv månad, ett halvt år eller ett halvt liv.

Så, har vi rett ut allt kring det superturistiga nu? Bra.

Vad står då på agendan för en sådan här halvdagstur i det “nya Dubai”?

Burj al Arab

Första stoppet blev på Jumeirah Public Beach. Stranden ligger strax bortanför Burj al Arab, lyxhotellet som med sin säregna segelform kan skymtas nästan var som helst i hela Dubai. Det är onekligen en märklig syn men det är också oerhört mäktigt att titta på. Precis bredvid ligger Jumeirah Beach Hotel som med sitt utseende ska likna en våg.

Burj al Arab hör till ett av världens dyraste hotell, med priser från $500 upp till $15000. Högst upp på taket finns det en helikopterplatta och här har det, förutom landats helikoptrar då så klart, spelats både tennis (Federrer vs Agassi) och golf, med Rory McIlroy. Eftersom vi lämnade golfklubborna hemma så hoppade vi över det. Den här gången.

Burj al Arab, Dubai

Palm Jumeirah och Atlantis

Bussen rullar vidare ungefär sju kilometer i sydvästlig riktning innan vi svänger av. Ut mot havet. Fast ändå inte. Vägen skär mellan hyreshus och lyxvillor innan raksträckan framför oss skvallrar om vart vi ä på väg. Där framme skymtar vi ett av stans mest kända landmärken, längst ut på ett annat av stans mest kända landmärken.

Atlantis. Längst ute på Jumeirah. Palmen alltså.

Atlantis the Palm: Dubai Hotel

Här ute blev det ett längre stopp på runt en timme. Resans första inträdesbiljett lämnades ut när vi fick tillgång till The Lost Chambers, akvariet inne i Atlantis. Vår guide, Nabil, var mycket noga med att vi måste hålla tiderna. Emellanåt kändes det ganska hetsigt men han var en mästare på att hålla ihop gruppen. 

Akvariet var vackert, stort och innehöll en mängd bassänger och undervattensdjur av olika slag. Hajar, rockor, små Nemos, maneter och mycket mer. Jag försökte tänka mig bort till en lugn och stilla tur här, då harmonin för mig verkligen kan infinna sig när jag tittar på det rofyllda undervattenslivet. Jag skulle verkligen kunna fastna här, som jag gjorde i Aquarium of the Bay i San Francisco.

Det var dock inte enbart klockhetsen som lite förstörde upplevelsen den här dagen eftersom även Generation Decibel (barn alltså) gjorde sig ljudligt påmind. Jag är inget större fan av barnkalas och förhoppningsvis finns det andra tider på dygnet när det är färre yngre besökare på plats.

The Lost Chambers AquariumThe Lost Chambers AquariumAkvariefisk The Lost Chambers AquariumAtlantis the Palm: Dubai Hotel

Vi lämnar Atlantis genom att ta monorailen tillbaka, vilket ger oss en enastående vy över Atlantis och dess privata strand. Under den halvmilen långa färden ovanför mark ser vi hur hela palmen är uppbyggd med bostäder och lyxvillor, där varje villa ute på grenarna har sin egen sjötomt. Priserna är varierande men ingenting under ett par mille. Gissningsvis för de enklaste lägenheterna i något av hyreshusen.

Dubai Marina och Cayan Tower

Vi hoppade på bussen igen för en kort färd till Dubai Marina, bara några få kilometer bort. Ut en kort stund, nackspärr till vyerna av skyskrapor där bland annat Turning Torso reste sig. Eller ja, Dubai-versionen då. Cayan Tower heter byggnaden, som med sina 306 meter är betydligt högre än Malmös motsvarighet (190).

Dubai Marina Dubai Marina

Här kände jag att jag skulle vilja stanna lite längre. Ta en promenad runt kanalen, se båtplatserna, äta något svindyrt och bara njuta. Inte den här gången dock, ska man maxa Dubai så ska man. Vi hoppade på bussen för vidare färd åt nordost, allt medan vår guide berättade om allt möjligt vi passerade förbi.

Dubai Mall och Burj Khalifa

Förmiddagens guidade resa genom det nya Dubai gick mot sitt slut och vi kan väl nästan kalla det för klimax också. I dubbel bemärkelse. Dagen toppades minst sagt eftersom färden gick mot alla skyskrapors skyskrapa och det vid dess fot världens största köpcentrum.

Burj Khalifa reser sig upp i downtown och under taket precis nedanför huserar 1200 butiker i Dubai Mall. Fyra våningsplan, 200 matställen, biografer, skridskobana och vattenfall. All världens konsumtion samlad på ett och samma ställe. Lika fascinerande som skrämmande.

Biljetterna till Burj Khallifa delades ut och gruppen skildes åt, efter en halv dags gemenskap runtom i stan. Nabil hann knappt tacka för sig eftersom tiden blev knapp och vi tog på egen hand hissen upp till våning 124 och 125. 

Läs mer: Burj Khalifa, disiga vyer och våning 125

Maxa Dubai från 125:e våningen

I ett par timmar stannade vi världens högsta byggnad innan vi tog 60-sekundershissen ner till markplan igen för lite mat. I lugn och ro åt vi libanesiskt och tittade på folk, medan den tryckande värmen låg som en varm och skön filt över oss. Skymningen föll och Burj Khalifa tändes upp ovanför våra huvuden. En turistattraktion fanns kvar på agendan för oss den här dagen.

Skymning vid Burj Khalifa

Fontänspelet. En av de mest besökta attraktionerna i hela Dubai och trängseln var monumental om man försökte få plats alldeles vid Dubai Mall. Under kvällen varierade de olika fontänskådespelen med färg, form och musik. Här upptäckte vi också att trängseln var betydligt mindre vid Burj Park, i västra änden av den gigantiska poolen.

För att vara stans största attraktion så kändes den lite väl hajpad kan jag tycka. Dubai erbjuder många andra häftiga höjdpunkter men visst, det är mäktigt när fontänen trycker vattnet 150 meter upp i luften och dansar sig fram över den gigantiska poolen. Det ska jag inte ta i från den. Så är man i krokarna framåt 18-tiden på kvällen så är den värd ett besök.

Fontänen vid Dubai Mall

Att maxa Dubai

Hur är det då att maxa Dubai, är de möjligt att få ut maximalt av stan på bara en halv dag? Well, gör matten själv. Det är klart det inte går. Men som jag skrev tidigare så spelar det ingen roll hur länge man stannar på en plats, eftersom man aldrig kommer att hinna se allt ändå.

Den här bussturen gav en bra hint om vad som finns att se och sevärdheterna är aldrig längre bort än en ganska billig taxiresa, även om stan är stor. Att det dessutom ingick en hel del attraktioner i priset gör bara värdet ännu bättre. Själv fick jag mersmak av Dubai Marina, men dit åkte vi aldrig tillbaka eftersom vi prioriterade annat. 

Tider och priser

Priset för den här rundturen var 225 AED per person (cirka 540 SEK) och då ingick upphämtning på hotellet, guide, inträde till The Lost Chambers*, biljett till monorail på palmen samt inträde till Burf Khalifa våning 124-125**. Upphämtning vid hotellet sker kring 8 på morgonen (beroende på var man bor) och avslutas vid 13:30-tiden vid Dubai Mall i och med entrén till Burj Khalifa. Mat ingick inte men på bussen fanns gratis vatten.

*   Ord. pris 100 AED (cirka 240 SEK)
** Ord. pris 125 AED (cirka 300 SEK)

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

11 KOMMENTARER

 1. Lika ? som alltid herr Rydén! Akvariet ser fantastiskt ut, kanske tack vare att ljudnivån inte når igenom skärmen och Dubai verkar ruskigt läckert överlag. Någon gång så..!

 2. Otroligt fina bilder! Dubai som weekend har jag ännu inte gjort, första gången slog vi till på två veckor på raken. Folk omkring oss tyckte vi var tokiga: “ni kommer att dööö av uttråkning.” Eh, nej. Vi hade SÅ skönt och kände oss långt ifrån klara när vi åkte hem.

  (PS: jag slog på stort och bytte Aniika till Resfredag. Känns liksom.. tomt. Fast bra. Ändrade också datum och lite annat smått och gott. TACK igen för utmärkt feedback, uppskattas!)

  • Tack Aniika! 😉 Två veckor i Dubai vete tusan om jag grejat heller. Möjligtvis om vi valt ett annat hotell med relaxmöjligheter varannan dag och även utforskat fler emirat. Men ja, jag kan tänka mig att åka tillbaka. Utan större problem, framförallt när det känns så enkelt att åka dit.

  • Haha, varsågod och tack själv Daniela! Sedan vet jag inte om jag rekommenderar FA under sommarmånaderna, det kan bli bortåt 50°C där då.

 3. Nä turistbuss är ju kanske inte förstahandsvalet. Fast ibland kan det vara det enda praktiskt möjliga. I KL slog vi till på hop-on-hop-off. Sånt som vi annars brukar undvika. Och det var ju superbra för att få sig en överblick över stan.

  • Lite så, 4000mil. Då får en lite koll på geografin och så går det ju åka tillbaka om det är värt det. Vi körde hop-on-hop-off-båt i Amsterdam, perfekt sätt att se stan på!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.