Bestiga Kebnekaise – guide till Sveriges högsta berg

Jag vet att många där ute är sugna på att bestiga Kebnekaise. Dels får jag själv frågor direkt här på bloggen men jag svarar även på folks funderingar i forum och på Facebookgrupper. Ofta handlar det om hur många dagar som behövs, hur leden ser ut och vad som krävs att göra toppen. Det är bland annat detta jag går igenom i det här inlägget.

Först och främst beror tidsåtgången på varifrån i landet man utgår. Det är viss skillnad på att åka från Malmö, Östersund eller Kiruna. För enkelhetens skull tänker jag i det här inlägget utgå från Stockholm och ankomma Nikkaluokta och så får ni själva göra matten och dra bort eller lägga till tid.

Det här inlägget är uppdaterat i maj 2023.

Är nord- eller sydtoppen högst?

Sydtoppen består av glaciär och varierar därför i höjd från år till år och årstid till årstid. Med åren har den också minskat i höjd på grund av det oroliga klimatet. Nordtoppen är däremot rent berg och mäter 2096,8 meter över havet. Vid mätningen i augusti 2021 visade det sig att sydtoppen är 2094,6 meter över havet vilket då gör nordtoppen till Sveriges idag högsta punkt.

Det här inlägget handlar om att bestiga sydtoppen.

Resan upp till Nikkaluokta

Möjligheterna är flera. Enklaste bilvägen från Stockholm till Nikkaluokta går längs kusten och är 130 mil. Om den vägen väljs så är det minst en dag i transport. Nattåget är annars ett väldigt bra alternativ. Se till att boka sovvagn så att du är utvilad när du ankommer Kiruna. Det kommer behövas. Flyget tar 90 minuter från Arlanda till Kiruna. Från Kiruna tar man sedan landsvägsbuss till Nikkaluokta. Alternativt hyr man en bil och styra sina egna tider.

Tälta inför Kebnekaise

Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation

Vid vägs ände i Nikkaluokta börjar en 20 kilometer lång vandring till Kebnekaises fjällstation. Det är bitvis ganska stenig led och en hel del kryssande mellan stora stenar. Vi tog drygt 5:30 timmar på oss, inklusive fikapauser, och då håller vi generellt sett ett ganska bra tempo.

Leden är kuperad och det går bitvis en del upp och ner. Sett till hela distansen är det dock inte mycket höjd att tala om. Skillnaden mellan Nikkaluokta och fjällstationen vid Kebnekaise är bara 200 höjdmeter och den mesta av den höjden tar man på vandringens sex sista kilometrar.

Här är höjdskillnaden, Nikkaluokta till vänster och fjällstationen vid Kebnekaise till höger.

Nivåskillnad - Nikkaluokta - Kebnekaise fjällstation
Stenig led till Kebnekaise fjällstation
Det är stenigt att vandra till Kebnekaise.

Åka båt över Láddjujávri

Sex kilometer från Nikkaluokta ligger glaciärsjön Láddjujávri och där kan man åka båt. Färden är sex kilometer lång och tar ungefär 20-30 minuter. På tillbakavägen finns båtplatsen ungefär 8 kilometer från fjällstationen, noga skyltad. Tiderna varierar lite från år till år men räkna med junis andra halva till mitten av september. Priserna för en enkeltur säsongen 2022 är 400:-/vuxen, 200:-/barn upp till 12 år samt 100:-/hund. För mer information, läs mer på Enoks webbplats. De uppdaterar sajten med årets priser framåt våren.

Vi valde bort båten och vandrade hela vägen, både fram och tillbaka.

Båttrafik på Láddjujávri

Bestiga Kebnekaise och göra sydtoppen

Att bestiga Kebnekaise och dess sydtopp tar mellan 10 till 14 timmar, beroende på led och vem man frågar. För oss tog västra leden drygt 13 timmar. Vi lämnade tältplatsen 06:20 och var tillbaka klockan 20:32.

Västra leden

Västra leden är vanligast, är cirka 20 kilometer lång och görs helt utan klättring. Det förekommer par-tre branta inslag som bör tas med försiktighet. Först efter Kitteldalen upp på Vierramvare (1711 möh), som numera är trappsteg, och sedan branten ner i Kaffedalen. Just biten ner i Kaffedalen är tung både psykiskt och fysiskt eftersom man då tappar närmare 200 höjdmeter innan färden upp mot sydtoppen fortsätter. Allt det här ska ju dessutom göras även på tillbakavägen.

Höjdgraf över att vandra till Kebnekaise

Östra leden

Östra leden är med sina cirka 16 kilometer kortare än västra men innehåller både glaciärvandring och klättring. Den brukar rekommenderas för fjällvana personer eller för de som har klättringserfarenhet. Det går att ordna guidad tur den här vägen, vilket kan vara något för den som vill pröva men som inte har erfarenheten eller känner sig trygg nog.

Tänk på att vädret kan slå om snabbt och då är det ju bara att göra det bästa av situationen. Börjar det regna så ta det försiktigt på klipporna. Ännu värre? Då stannar man i toppstugan (om den är i närheten) och inväntar bättre tider. Se till att ha med kläder ämnade för regn och rusk och extra energipåfyllning.

Du behöver (förmodligen) stegjärn!

Jag vill slå ett slag för stegjärn! Är det ren glaciär sista biten är stegjärn det enda som hjälper dig upp på toppen. Är det dock snö på toppen är det betydligt större chans att ta sig upp med enbart kängor på fötterna. Varför chansa? Stegjärn finns att hyra på fjällstationen och när vi var där ”släpptes de” först klockan 16 dagen innan. Först till kvarn alltså men kontrollera ändå vid ankomst hur det hela fungerar. Alternativt köp ett eget par, de går alltid att sälja efteråt.

Kebnekaise - Sydtoppen
Foto: M. Carlsson
Bestiga Kebnekaise - guide till sydtoppen

Vad krävs för en bestigning?

Samma kväll, efter bestigningen, sa jag att det var det jobbigaste jag gjort. Det står jag fortfarande fast vid. Att bestiga Kebnekaise och sydtoppen kräver viss grundkondition. Det är jobbigt att vandra 20 kilometer. Det är jobbigt att ta flera tusen höjdmeter. Det är jobbigt att vara fysiskt igång i 10-14 timmar i sträck. Det är lika bra att vara förberedd på det.

Kanske allra viktigaste är att ha lite skalle och att förbereda sig väl med utrustning. Karta, kompass, skavsårsplåster, första hjälpen-kit, bra kängor, kläder för alla väder, powerbank till mobilen, mat och dryck och att fatta säkra och kloka beslut längs vägen (vilket är lättare om man har energi).

Förberedelser helt enkelt. För din och andras säkerhet, kort och gott.

Backupdag(ar)

Vädret i fjällvärlden är nyckfullt och det kan snabbt slå om från klarblå himmel till dundrande skitväder. Ta höjd och ha backupdagar i planeringen, framförallt om det ska bokas boende, tåg eller flyg. Tältar man och har egen bil underlättar det så klart. Det krävs också planering med mat och förnödenheter, även om fjällstationen kommer till undsättning om det skulle bli så att dagarna börjar regna bort.

Vi hade bra flyt på vår vandring och lyckades göra toppen på avsedd dag, även det åskade bara några timmar innan vi började vår vandring plus att vi hade hällregn sista tre timmarna på väg ner. Under våra totalt tre dagar i området hade vi allt från strålande solsken och 25°C till åskväder och regn.

Vila på Kebnekaise-vandringen
Láddjuvággi i dåligt väder

Är du sugen på att bestiga Kebnekaise?

Det här var min guide för att bestiga Kebnekaise. Det finns folk som har gjort det fler gånger än mig och det finns andra leder, turer och varianter på en toppbestigning än den jag beskriver här. Man behöver ju inte heller komma från fjällstationen eller Nikkaluokta utan kanske via andra leder. Har du erfarenhet av att bestiga Kebnekaises sydtopp och har fler tips? Lämna gärna en kommentar!

Lycka till om äventyret väntar i sommar!

LÄS MER | Bestiga Kebnekaise – 10+ tips inför vandringen!

60 kilometer senare är vi tillbaka i Nikkaluokta
Mission accomplished. Bestiga Kebnekaise och sydtoppen – check! Foto: M. Carlsson

18 KOMMENTARER

 1. Tack för detta. Var roligt att läsa Gjorde Östra leden med guide tidigt 90 tal.Var runt 40 år då och inte tränad alls. Det gick bra. Minns att man inte fick gå den utan guide. Någon båt såg jag inte till. En annan gång några år senare gick jag Abisko till Keb. Då blev det helikopter ner till Nikaluokt av hälsoskäl. Den möjligheten kanske inte finns längre. Tack för en rolig blogg

  • Otränad på Östra leden låter ändå som en fin utmaning. Eller så är det jag som överskattar det. Jag är ändå glad att jag hade vardagsmotionen och min andra träning som grund. 🙂

   Det går helikoptrar mellan Nikka och fjällstationen idag, flera turer om dagen men jag vet inte om de tar passagerare eller om de bara kör förnödenheter. Förmodligen båda delarna.

   Tack för att du läser! 🙂

 2. Tack för denna guide. Bilderna från toppen speciellt, då de visar behovet av stegjärn.
  Jag vandrade flera gånger i Kebne-fjällen på 80/90-talet och gjorde några toppturer. Då var det snö på toppen även i juli/augusti och stegjärn behövdes inte. Nu när det är en tur på gång igen, var det värdefullt att få bli lite påmind om hur det är där och inte minst detta med stegjärn.

  • Hej Jonny, tack för din kommentar! Ja, jag hade inte heller chansat med dem. Har man väl kommit så långt som till toppglaciären så vill man inte behöva stå och se på när alla andra med stegjärn vandrar vidare. 🙂 Hoppas att du får en bra tur, så otroligt vacker natur där!

 3. En uppfattning som finns är att man inte fråga östra leden utan guide. Detta stämmer inte men man bör ha koll på vad man gör och ha utrustning för det.

 4. Hej
  Väldigt informativ sidan o fina bilder ?
  Vad skulle du rekommendera om hur många dagar man ska boka på fjällstationen om man ska Östra leden ned guide och är det ok att gå Nikolukta ena dagen och andra dagen bestiga Östra leden eller ska man gå en dag vila mellan?

  • Hej! Tack för kommentaren! Svårt att säga bara så där. Vi gick till fjällstationen ena dagen och västra leden upp på toppen andra dagen. Tredje dagen gick vi tillbaka till parkeringen i Nikka. Vi hade inga problem att orka det och vi hade också riktigt bra flyt med vädret. En vilodag är ju annars trevligt och om inte annat så utgör ju en extradag backup också, om vädret skulle skita sig. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.