Burj Khalifa, disiga vyer och våning 125

Det är något med höga byggnader. Jag menar nu alltså inte 65 meter höga Arctura i Östersund eller Fagerskrapan med sina 16 våningar i samma stad. Jag menar sånt som kan skymtas i större städer. Tänk Miami, tänk New York, tänk Dubai. Eller så här. Tänk Burj Khalifa. Den högsta av alla. På hela planeten.

Bland alla skyskrapor i Dubai är den den som sticker upp mest och utan större konkurrens. Med sitt helt egna utseende som inte liknar något av de andra höghusen som omger oss. Den ser knappt på riktigt ut, vare sig en står alldeles nedanför eller om en går längs nybyggda Dubai Canal ett par tre kilometer bort.

Dubai och skylinen

Efter förmiddagens busstur, som i raskt tempo låtit oss se flera av Dubais mest kända landmärken, har vi landat på Dubai Mall. Här ska rundturen avslutas och vi får alla den eftertraktade biljetten som ska ta oss upp i världens högsta byggnad. Långt upp i det blå ska vi, med hjälp av världens snabbaste hiss som gör tio meter i sekunden. Upp till 124:e våningen på en minut.

Hissen är knökfull och trots mitt dilemma med trånga utrymmen så går minuten fort. Blicken är fast på displayen vid dörren som i rask takt räknar våningarna. Det enda konkreta med att vi faktiskt åker uppåt är att öronen måste tryckutjämnas. I övrigt är det så friktionsfritt att färden knapps märks. Som att stå stilla och vänta på ingenting i en minut.

Sedan kliver vi ut. På 124:e våningen. Och tar trappan upp till 125:an. Där och då sätter jag personbästa, efter att ha slagit One World Observatory med 23 våningar. Ja, den skyskrapan var jag ju faktiskt uppe i så sent som veckan innan… 

Trafikplats Dubai En av Dubais många motorvägar Havsutsikt från 125:e våningen

Allt där nere är pyttelitet, så här 455 meter upp i luften. Den gigantiskt pluttiga trafikplatsen. De sex-sju-åtta filerna på motorvägen. De andra höghusen. Allt. I diset skymtar vi Persiska Viken i nordväst. Vi skymtar DXB-flygplatsen i nordost där ett och annat Emirates-plan lyfter ut mot havet. Runt Burj Khalifa hör vi mullret av andra flygplan som är på väg in för landning på DXB.

I sydväst ser vi andra delar av den otroligt långa staden. Burj Al Arab med dess ståtliga segelformade byggnad sticker upp, precis som höghusen borta i Dubai Marina, knappt två mils fågelväg bort.

Rakt nedanför oss ligger Dubai Mall, helt tillplattat från den här synvinkeln men med den säregna fontänten som tydligt kännetecken. Det är lätt att bara gå omkring och titta ut. Som kartälskare och utsiktsnörd är det här en av de bättre platserna att vistas på.

Dubai, även långt där borta Dubai från 125:e våningen Fontänen nedanför Burj KhalifaFin utsikt från 125:e våningen i Burj Khalifa

Tiden försvinner lätt. Två timmar senare är vi på marken igen och tittar upp på världens högsta byggnad. Det är ändå märkligt, för trots att jag precis varit på våning 124 och 125, så är det ändå en bra bit kvar till toppen. Dessutom går det, för en nätt extraslant, köpa sig hissplats till våning 148. Men det får bli nästa gång.

Burj Khalifa i Dubai

Flera timmar efter att vi kommit ner från Burj Khalifa är vi fortfarande kvar i kvarteren. Vi har köpt kamelmjölkschoklad, ätit en god libanesisk middag, vandrat lite i världens största köpcentrum, tagit ett varv runt i kvarteren och sett den hajpade fontänshowen två gånger. Skymningen faller över Dubai och ovanför oss börjar den där märkliga byggnaden att tändas upp.

Burj Khalifa är som ingen annan byggnad i världen. Både till utseende och framförallt till höjd. Jag har ett just nu ganska svårslaget personbästa när det kommer till höga hus. Enda sättet att slå våning 125 är att åka upp igen. Fast till 148:an. Sedan får någon bygga ett ännu högre hus. Kanske i Dubai? Allt verkar möjligt här…

Skymning vid Burj Khalifa

Att besöka Burj Khalifa

Med sina 828 meter och 164 våningar är det här den högsta byggnaden i världen. Att åka till våning 124/125 kostar AED 135 (320 SEK) och ett besök på våning 148 kostar AED 370 (855 SEK). Priser och valutakurser enligt juni 2018. På våning 122 finns restaurang och lounge At. mosphere. Läs mer om Burj Khalifa och aktuella priser på officiella webbplatsen.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

16 KOMMENTARER

 1. Ihhh, ändå lite mäktiga vyer från en sådan byggnad. Jag är egentligen inte så mycket för att ”köpa en biljett och åka upp i höga hus”, men det finns ju uppenbarligen något med upplevelsen som lockar många. Delvis adrenalinet kanske? 😉

  Och herregud, vore superläskigt om huset svajade, haha!

  • Jenn. Jag gillar ju verkligen vyer och utsikter av alla de slag så det är för mig en självklarhet att åka upp så högt jag kan. Nu blev det ju ”bara” 125:an men nästa gång så… 😉

 2. Jag hann tänka tanken, hur känns det ifall det svajar där uppe? Inte för att jag är höjdrädd, men ändå. Men jag kan lugna er, huset kändes hur stabilt som helst, och det var bara mäktigt att vara där uppe. Titta ner på andra höghus som slutar långt nedanför, knappt urskilja bilar för de blir så pyttesmå långt där nere osv. Jag rekommenderar alla att åka upp, det är värt det! 🙂

 3. Vilka coola foton!!! Som flygfoton nästan 🙂 Jag är ju lite höjdrädd, men ibland tvingar jag mig upp i höga byggnader ändå … Denna är ju dock värre än de flesta … 😉

 4. Been there – loved it! älskar att åka upp i skyskrapor och är så glad att jag varit uppe i WTC innan de kollapsade.

  • Ja pilla, gamla WTC hann jag ju inte med riktigt vilket kan kännas lite synd men samtidigt så… tja, jag var inte ens i närheten av att åka till New York vid den tiden i livet ändå så. Har du varit uppe i nya?

  • Ja, det är bara att börja kolla resor från november och framåt när temperaturerna är lite mer humana. Om du inte står ut med 50°C vill säga. 🙂 Men ja, kan ju vara en perfekt vinterweekend!

 5. Ska besöka Dubai i september för första gången och ser fram emot det. Ska bo på hotell i gamle staden Deira om jag minns rätt att den heter. Har också tänkt utforska det mesta som går i Dubai plus pröva dem flesta av aktiviteter som finns. Tänkt ta en tur till Abu Dhabi som rekommenderas av många men vill fråga dig om du vet om dem arrangerar resor till grannlandet Oman?

  • Hej Davor! Kul att du ska till Dubai men jag har dock ingen kännedom om researrangemang till Oman. Kolla kanske Arabian Adventures? Det var dem vi gjorde ökenutflykten med, de har säkert fler upplevelser på schemat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.