20 frågor – det här är Dryden

Hej alla eventuellt nytillkomna läsare (och även ni välbekanta gamla rävar så klart). Jag tänkte snabbt berätta lite vem som ligger bakom den här bloggen. Anna, på Travel on a cloud, gjorde det här för ett par veckor sedan så jag hakar på temat. Inga krusiduller utan rakt på’t bara! Här är 20 frågor och 20 svar om vem jag är och hur jag tänker.

1. Vem är du egentligen?

Daniel, dalslänning i exil och som sedan tidigt 2002 lever i Östersund. Det var tänkt som ett år först, för att sedan flytta ner till västkusten igen men ja, ni ser ju hur bra det gick. Planer på att flytta söderut? Just nu? Nej. I morgon? Nej. Framöver? Ingen aning men ja, det lockar en aning.

2. Hur började ditt reseintresse?

Vi roadtripade Europa på somrarna när jag var 9-13 år. Tyskland, Holland, Österrike, Italien, Schweiz. Tänk er trebarnsfamiljen i en Saab 900 med takbox kryssandes på autobahn i 140. Någonstans där tror jag, hur märkligt det än må låta, det hände något. Jag älskar roadtrips, jag älskar resor, att vara på väg någonstans.

Och jag tänker ofta på just de här resorna. Jag har mina föräldrar att tacka för en hel del. Bland annat travelbug-grejen och att den kom så tidigt!

Resebloggare 1990

3. Vad kan du inte resa utan?

Mobilen så klart, det är ju i den det mesta finns. Så länge jag har den, betalkort, pass och kläder på kroppen så kan resten ordna sig allt efter som.

4. Vad är du rädd för när du reser?

Att jag eller den jag reser med blir allvarligt sjuk. 

5. Vill du resa ensam eller i sällskap?

Jag reser gärna i sällskap, allra helst med min sambo men jag har samtidigt inga som helst problem att åka iväg själv. Jag har gjort det flera gånger förut och kommer fortsätta att göra det om och när tillfälle ges. Man lär sig nya saker om sig själv nästan varje gång.

6. Vad gör du när du inte reser?

Då är jag förmodligen hemma och jobbar med produktion av e-utbildningar.

7. Vad är viktigast på en resa?

Att våga utmana sig själv. Jag är nog en trygghetsnarkoman så det är alltid en tröskel som jag måste klättra över. Egentligen vill jag nog ha det där lite ruffigare men landar oftast i de tryggare alternativen. Fan. Kämpa!

8. Packar du för lite eller för mycket?

Jag vet inte vad som har hänt det senaste men jag har börjat packa för mycket. Måste ha ett utvecklingssamtal med mig själv tror jag för så här kan det inte fortsätta. Minskning av resebudget kanske, så att jag inte har råd att kosta på mig de där bekväma hotellen. Eller så är jag den jag är?

9. Fönsterplats eller gångplats på flyget?

Vi har pratat om det här många gånger. Fönsterplats så klart! Folk får helt enkelt flytta på sig om jag måste upp och pissa.

#flysas

10. Bästa tips mot jetlag?

Drick. Vatten alltså. Och ställ om tiden till flygresans destination redan innan man lyft från marken. Gör med andra ord inte som jag gjorde, när jag klockan 15-nånting New York-tid (21-nånting svensk tid) satte i mig en stor mugg kaffe och en supersockrad brownie en timme innan hemresa. Jag sov inte jättemycket på den flighten.

11. Vad irriterar du dig på ombord på flyget?

Människor som inte respekterar säkerheten ombord kan gott och väl stanna på marken. Ägna en stund åt säkerhetsgenomgången, det handlar om vanlig enkel respekt mot kabinpersonalen, de har ett tungt ansvar vid en eventuell situation.

12. Favoritflygbolag?

Det beror nog lite på vad som avses. Air France har haft den bästa maten och SAS nya kabin är riktigt trevlig. BRA har bästa frukosten och Lufthansas A380 var en fin upplevelse. Men som helhet gillar jag nog ändå Air France bäst när det kommer till långflygningar.

Har några flygbolag kvar att testa känner jag och väntar fortfarande på en upplevelse som typ La Première hos Air France. Som det här, på pressvisningen förra våren. Fast när planet är i luften. Och jag slipper ha besöksreflexväst på mig…

Jag i La Premiere i en 777-300ER

13. Resan du vill göra men som nog aldrig blir av?

När jag var liten ville jag åka till månen. Det vill jag nog fortfarande när tjejerna hemma skriker på varandra eller när Man United spelar 0-0 mot Burnley. På Old Trafford. Men någon månresa lär det nog inte bli, som läget är just nu.

14. Ett av de bättre reseminnena?

Jag var nio år och vi rullade ombord på TT Line-färjan i Trelleborg för sju timmars överfart till Travemünde. Gigantiskt fartyg som jag aldrig tidigare skådat. Stort!

15. En resa du aldrig gör om? 

Manchester (!). Aldrig mer att jag åker och tittar på ett Manchester United som torskar hemma mot Southampton och som inte ens mäktar med ett enda jävla skott på mål under 90 minuter. På Old Trafford. Inte en chans! Däremot lockar ett par matcher i höst. Everton hemma i september hade onekligen suttit fint!

16. Värsta resemiss?

2003. Jag körde på ett säkert kort och valde Monaco, där jag redan varit, istället för Pisa. Har fortfarande aldrig varit i Pisa. Hur korkat?

17. Bästa matminnet från en resa?

Jag är ingen gastronom och när jag reser själv blir det sällan särskilt spännande. När min matbloggande sambo Maria är med är det dock andra grejer. Ändå faller allt tillbaka på en snustorr tortellini med skinkost på tub som vi satte i oss efter drygt 13 timmars vandring upp och ner från Kebnekaise. Det var många känslor den dagen eftersom min bror, på minuten samtidigt som jag står på Kebnekaises sydtopp, kraschar med sin fallskärm och nästan slår ihjäl sig. Måltiden är minnes(o)värd. Av flera skäl.

En pastatallrik som aldrig smakat bättre

18. Om du får göra en enda resa till – vart går den?

Jag är ju en riktig sucker för höga berg, djupa dalar, karga landskap och milsvida vyer. Patagonien kvalar utan problem in på den listan plus att jag då klämmer till med Sydamerika av bara farten. Emmi på Explorista har bloggat om deras mc-trip i Patagonien, läs och njut av bilderna!

19. Bästa resmålet i Sverige?

Jag är djupt inspirerad av sommarvibbarna just nu så jag säger så klart västkusten, som jag tyvärr inte ska till i sommar. Men alltså, doften av hav, vyer av bohusgranit och mysiga samhällen som Fjällbacka och Grebbestad. Tack, ja tack!

Fjällbacka från Vetteberget

20. Vart går nästa resa?

Svalbard! Kajakpaddling, hike upp på en bergstopp och hundspann på barmark är bokat. Och självfallet midnattssol i karga landskap, som dock är svårare att boka. Den här resan kan bli helt magiskt!

Så, det här är jag. Vem är du?

Omslagsbild: R. Rydén Fogelberg / travelphoto.se

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

15 KOMMENTARER

 1. 20 frågor lite närmare den där Dryden. Verkar vara en kul prick det där! Ser fram emot att peppra honom med 20 till på sommarens Schweizeresa. (Hört nåt mer om den btw?)

 2. Kul lista! Och så underbar bild med Saaben! Det är ju häftigt hur präglad en blir av upplevelser i barndomen. Vi hade bara råd att semestra i Särna på den tiden (vilket ju var paradiset för mig & syrran) och här är jag nu – och ska flytta hit. Haha. Vilken tur att vi inte semestrade till Ullared 😛

  • Haha Ullared! Ja, jag är glad att det blev så mycket när jag var liten. Vi var inte särskilt täta heller men tacksamt spenderande föräldrar som la pengarna på rätt saker. Och du, Särna. Av det jag sett. Så otroligt vackert! 🙂

 3. Vad kul att du blev inspirerad att svara på mina frågor! Verkligen roligt att lära känna varandra så här ytterligare lite mer.

  Vi föredrar olika platser på flyget (hehe) men har en del liknande svar ser jag: tidigt väckt reseintresse, hemska minnen av stormar till havs och drömmar om en rymdresa.

  Men i brist på månfärd så funkar det säkert bra med Svalbard också. 😉 Ha det bäst!

  • Anna, Svalbard och månen har nog många gemensamma nämnare. Säger jag utan att ha varit på månen. Men helt galet fint var det, på sitt karga och öde vis.

 4. Jag kanske är lite lätt partisk eftersom jag lever med dig sedan några år tillbaka, men vilken bra bild på dig i headern! Snyggt fotograferat på en snygg kille Robban! 🙂

  • Så lite så! Planen är att det ska komma massor av bilder. Snart. 🙂

   Min bror heter Robert och har hoppat i Vårgårda och Strömstad en del från 2011 fram till 2014. Bekant?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.