Spaning: nästa gång på de brittiska öarna

I brist på bättre svensk sommar (vi har i alla fall ingen större värme att tala om i Jämtland) så blickar jag naturligtvis ut i världen efter andra destinationer. Den här gången hann blickarna inte särskilt långt åt något håll utan jag fastnade helt enkelt på de brittiska öarna, efter att ha läst lite om Cornwall, Skottland och så givetvis en potentiell fotbollsresa till Manchester. Igen.

Storbritannien är ju så klart mer än fotboll så jag började fundera på en bucketlist för öarna. Lite som inspiration åt mig själv. Och till er. Och lite länkkärlek till andra resebloggare där ute, som redan varit där och upplevt platserna och som jag tycker att ni ska spana närmare på om ni har planer på att själva åka över.

Förresten, antalet svenska resenärer till Storbritannien ökar enligt Visit Britain. Även om det bara var med 1% under årets första kvartal så spenderade vi hela 12% mer än samma period förra året. Jag säger “vi” eftersom jag själv var i Wales i februari.

Inspiration var det ju. Här är mina önskningar för kommande resor till Storbritannien!

Klippklättring i Wales

Man kanske inte tänker på Wales som bergsklättrarlandet nummer ett men faktum är att det är mer kuperat än en kanske kan tro. När jag var i där i februari så blev det mest fotboll men det pratades gott om alla äventyrsaktiviteter som finns.

En snabb research visar att det finns allt från klippklättring, zipline, underjordiska grottor till finfina golfbanor. Ja, golf är ju också ett äventyr men kanske av det lugnare och inte fullt lika adrenalinfyllda slaget som de andra nämnda.

Female climber reaching top of sea cliff
Foto: VisitBritain

Roadtrip genom skotska höglandet

Om ni hängt med på bloggen så vet ni att jag är otroligt svag för kala och karga landskap (hej svenska fjällen, hej Svalbard!), gärna med inslag av grått och ruffigt väder. Visst, det gör inget om solen skiner men allt hänger inte på vädret.

Skotska höglandet står så klart på min bucketlist och efter att ha läst om den roadtrip som Resfredag gjorde i området så blir jag bara än mer övertygad. Jag tänker mig en toppbestigning av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, jag tänker mig Isle of Skye där Evelina på Earth Wanderess tipsar om Quiraing. Det ser helt jädra magiskt ut, så dit kan jag åka. 

Och stanna kvar.

Roadtrip i Skottland
Roadtrip och skotska höglandet. Foto: Annika / Resfredag

Lake District

Tänk vad lite en vet om saker och ting, om så väl grannskapet som världen där ute. Och snacka om att snöa in på sina egna teman och inte se skogen för alla träd. Vad jag menar? Att det finns mer än Manchester i de norra delarna av England. Hur kan Lake District helt ha gått mig förbi? Obegripligt.

Här verkar det finnas vandringar av alla typer, med allt från lummiga lundar till 800-meterstoppar att knata upp på. Om man bara vill sitta vid sidan av en sjö och blicka ut över landskapet så lär även det fungera.

I våras var Sara på Träningsglädje där och vandrade och av henne fick jag låna den här bilden. Det räcker för att jag skulle kunna boka biljetten redan igår.

Ambleside Lake District
Ambleside Lake District. Foto: Sara Rönne / Träningsglädje

Stränder och klippor i Cornwall

Cornwall är ett grevskap som ligger längst ut på Storbritanniens sydvästra spets med Truro som huvudort. Det här området har fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren, i alla fall bland resebloggarna jag följer och ärligt talat kände jag knappt till området innan.

Hit åker folk för de pittoreska småstäderna, Livet från den ljusa sidan tipsar om hamnstaden St. Ives, men också för de vackra stränderna och den dramatiska naturen som till exempel återfinns vid Lands End

Porthcurno beach
Porthcurno beach. Foto: Lisa / Livet från den ljusa sidan

Om det ser trevlig ut? Ja, det är en lätt underdrift. Jag ser framför mig ett lugnt och skönt tempo och natursköna miljöer med havet som kastar sig in mot klippor och stränder. Skulle kunna romantisera mig bort i flera timmar om det där.

Till Cornwall tar man sig enkelt med tåg från London, det här har Bara Brittiskt bloggat om.

Fotboll (i Manchester)

Självklart är ett besök på brittiska öarna inget riktigt besök om en inte ser på fotboll. Manchester ligger ju så klart bra till för min egen del men jag skulle absolut vilja se matcher även på andra arenor (och är man i Wales är ju Swansea lägligt) och i andra divisioner än på många håll väldigt dyra Premier League.

Är man i Cornwall är ju Plymouth och League One ett alternativ, eller League Two-laget Carlisle norr om Lake District om man är i de krokarna. Så här – det finns fotboll i hela Storbritannien. På alla nivåer. Välj och vraka. Själv åker jag som sagt helst till…

Pogba har precis gjort 2-1.
Manchester och Old Trafford. Foto: mitt eget

Jag hade en plan om att åka över i höst men det blir nog tidigast i vår i så fall, eftersom det kommande halvåret redan känns trångt. Inte mig emot, det är massor av fina resor på gång och så ska jag försöka njuta lite på hemmaplan också. Fjällen som kall(n)ar, de fina löprundorna på Frösön och den klara krispiga luften.

Hur ser era planer ut, blir det något brittiskt framöver?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Men JA, frågan är snarare när än om. Jag är sugen på Wales, där min man bodde ett par år, och de allra nordligaste delarna av Skottland. Och Lake District såklart. Och… som sagt, finns mkt att upptäcka där borta. Jag längtar! Tack för länk.

    • Ja, jag vill se mer av sommar-Wales. Februari är ju förvisso högsäsong för sport men kanske inte för alla de där fina uteaktiviteterna jag drömmer om. 🙂

  2. Tack för länkar. 🙂 Ja Cornwall är magiskt. Dock väldigt Brexitvänligt så jag pausar ett tag nu vilket är jobbigt. Wales alla aktiviteter har jag ju redan bloggat om att du borde uppleva, hehe. Kul att du snöat in på det nu. Som sagt, från Manchester kommer du inte bara till Lake District utan till mindre turistiga Peak District ännu snabbare. Tåg trekvart till t.ex. Hathersage och så börjar du vandra…

    • Haha, ja. Jag vet att du tyckte att jag skulle testa stränderna när jag var över i februari. Var väl lite tveksam till det så det känner jag att jag bör åka över och testa. På riktigt. Bra tips också om mindre turistiga ställen som Peak District, tackar för det!

  3. Men ja detta rekommenderas varmt! Både att bo i Keswick på mysiga The Cartwheel BnB och göra dagsvandringar i Lake District. Och att bila i Skottland, börja från Edinburgh till Fort William genom sagolika bergspasset Glencoe och bo på knasiga gamla hotell Kingshouse med tama hjortar. Själv längtar jag nu efter att testa Yttre Hebriderna och Cornwall. Hälsningar från anglofil i Göteborg

  4. Ja, är också supersugen på brittish! Och Irland. Kanske framförallt Nordirland dock, men också wales efter att nyss ha hört podd om vandring i wales och att man enklast flyger till Manchester och Towes alla inlägg därifrån… Kanske måste bli mer Storbritannien snart.

    • Tänk dig en fin höstvandring i Lake District eller något liknande… jag är på, säg till när du drar. I vilken podd var det du hörde om Wales?

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här

Vinterinspiration

ICEHOTEL

BJÖRKLIDEN

LÅNGFÄRDS- SKRIDSKOR

IDRE HIMMELFJÄLL

TOPPTUR