Statistik och Svenne-semester – vem är jag egentligen?

Auto EuropeVi skriver mitten på juli och för många pågår semestrandet för fullt. Vissa drar utomlands men väldigt många hakar på trenden att ha ”hemester”, det vill säga att man reser runt här hemma i Sverige. Nyligen gjorde Auto Europe en undersökning bland tusen personer om hur de spenderar två veckor av sin semester och nu har resultatet kommit. 

Så, hur genomsnittlig svensk är jag i semestersammanhang? Hur genomsnittliga är ni? Det är läge att ta siffrorna under luppen och så ger jag mig själv Svenne Banan-poäng.

Ta sig dit

Statistik - ta sig dit

Nästan 400 mil snittar ”vi” alltså på när vi ska ta oss någonstans, typ Marrakech, Azorerna, Kairo eller Resolution Island i nordöstra Kanada (till vilket jag inte tror så många åker).

Jag? Jag åker gärna långt men ligger nog ganska nära snittet ändå eftersom jag väger upp med lite kortare weekendresor inom Europa. 

De där 56 tusen kronorna är ju en fantasisumma i sammanhanget. Jag tror inte ens att de senaste långresorna till Zanzibar och San Francisco kommer upp i det där ens tillsammans. Men det är kanske så mycket det kostar en familj för en två veckor lång all inclusive under högsäsong?

Svenne Banan-poäng: 3 av 5

Bättra på brännan

Statistik - solande

Okej, trots cancerlarm och annat så slänger vi oss alltså ändå i solstolen tre timmar om dagen. Tre timmar! På en semesterort där solen förmodligen bränner bra mycket mer än hemma i Sverige. Låter helt barockt. Alltså. Jag tycker det är vansinnigt tråkigt att sola och blir fantastiskt rastlös vid blotta tanken att söla bort tid i en solstol. 

Svenne Banan-poäng: 0 av 5

Underhållning

Statistik - böcker och padda

Uppenbarligen går svenskarna all in för slappande på semestern och hinner klämma både böcker, sociala medier och mobilen. Böckerna kan jag nog inte skriva under på (det tog mig över två år att läsa ut Erik Nivas ändå fina bok om fotbollsvärlden) men det där med tid med mobil och sociala medier är jag helt klart med på. Jag menar, jag driver en blogg med tillhörande konton på Facebook, Instagram och Youtube. Klart att det blir tid med mobilen!

Svenne Banan-poäng: 4 av 5

Mat och dryck

Statistik - mat

Well, det är väl bara att konstatera. Den skröniga svensken gör skäl för sitt namn. 70 alkoholhaltiga drycker på två veckor är inte illa pinkat (och nog lär man få pinka under tiden). Inte undra på att vi har det rykte vi har.

Jag? En eller ett par öl till middagen. På sin höjd. Knappt varje dag. På Zanzibar drack jag första alkoholen efter fyra dagar. I Vancouver något liknande. Och jag har aldrig fattat grejen med att starta dagen med öl till frukost. Är folk dumma på riktigt?

Men ja, visst äter jag mer på semestern (förutom om jag reser själv, då äter jag knappt alls). Men, så rör jag mig också markant mer i semestervardagen också eftersom dagarna oftast består av aktiviteter, träning och rörelse. Stegräknaren i mobilen slår aldrig så hårt i taket som när jag är på resa. New York-resan i våras är ett bra exempel, när jag snittade på 25000 steg per dag. Då gör det inte så mycket om jag stoppar i mig några kalorier extra.

Svenne Banan-poäng: 2 av 5 (alkoholen drar ner betyget rejält)

Kärlek

Statistik - kärlek på semestern

Okej, drygt en tredjedel av svenskarna rullar runt i sänghalmen (eller vart de nu får till det) på semestern. Jag hoppas ju för allas del att de gör det även i vardagslunket, annars är det ju en smula tragiska siffror kan jag tycka. Svår poängsättning här tycker jag, vad är svenne och vad är inte svenne? Jäkla typiskt svenska lagom-siffror.
Svenne Banan-poäng: 3 av 5

Påfrestningar

Statistik - så mycket bråkar vi på semestern

Lost in space tre gånger på två veckor? Det låter väldigt optimistiskt måste jag säga, eller så har kart-apparna i mobilen verkligen gjort susen på senare år. Att tappa bort sig är väl lite en del av grejen. Fråga en fysisk person efter vägen gör jag dock själv inte så ofta, däremot får Google Maps stå ut med sökningar.

Bråk? Känns onödigt. Men visst, jag lackar på ungarna ibland när de är med och Maria lackar nog på mig ibland (”Du går alltid i vägen när jag ska fota, för att du ska få en bättre bild!”). För det mesta ganska harmlöst. Fast jag hade blivit vansinnig om någon gått framför mig om jag såg den perfekta bilden…

För varmt? Nej. Efter att jag gick till jobbet i kavaj, jeans och utan mössa -15°C en gång 2003 så lovade jag mig själv att aldrig mer klaga på värmen. Det har gått bra hittills.

Svenne Banan-poäng: 2 av 5

Summa summarum

Hur många Svenne Banan-poäng fick ni tillslut? Jag skramlade ihop 12 av 30 och kan väl konstatera att jag inte är direkt representativ för den här undersökningen från Auto Europe. Men jag känner ingen sorg för det och alla är vi olika. Vissa gillar öl till frukost. Jag gör det inte.

Personligen sprider jag resorna. Hellre fem korta och lite billigare äventyr, spridda över hela året, än en två veckorsresa för nästan sextio papp som jag ändå spenderar i en solstol med för mycket mat, för många öl och onödigt tjafs med mitt resesällskap.

Vem är du i den här statistiken? Jag vet att ni läsare är en blandad skara, allt från backpackars till hotellälskare så vad skriver du under på och vad är så långtifrån dig du kan komma?

Grafik: Auto Europe. Grafiken i sin helhet finns här.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

  1. Troligen är jag inte speciellt representativ just nu eftersom jag under ett antal år utgått från Singapore och varit på såväl nära som billiga resor i ”det asiatiska närområdet”. Inte har jag varit speciellt sol- och värmetörstande heller vilket gör att det egentligen bara var läsandet som gav mig massor av svennepoäng. Jag får väl återkomma efter att ha befunnit mig på svensk mark ett tag så jag har börjat bli sådär riktigt trånande efter som och värme så får vi se vad som händer 😉

    • Efter några år i Sverige så kommer du kanske sukta efter värmen, Marina. Fast å andra sidan, solen skiner väl alltid där du bor nu? 🙂

  2. Det blev oväntat mycket poäng! 15 av 30. Men då står intima aktiviteter (ingen kommentar) och bokläsning + mobil + sociala aktiviteter för större delen av poängen ?? Resor – korta avstånd och inga extravaganser. Men en kommande inrikes semesterresa med flyg och hotell för fem personer kostar och drar upp poängen (varav fyra klassade som vuxna). Jag solar ALDRIG. Finns ju träd att läsa under. Och surfa. Men klagar på värme gör jag fort. Onyttig mat ✔️ Alkoholhaltig dryck ökar men jag dricker mindre på hela ledigheten än vad många andra gör under en helg. Ge mig en drink på en fin plats och ett glas rött vin till lättstekt kött så är jag nöjd länge.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.