Bakom kulisserna på Svalbard

Vi paddlade kajak. Vi besteg en bergstopp. Vi körde hundspann på hjul. Vi såg vidunderliga vidder. Vi åt god mat. Vi såg midnattssolen på himlen. Vi flög in och ut på märkliga tider. Vi var trötta. Vi var blöta. Vi sov gott. Vi såg en fjällräv. Vi njöt. Kort och gott – vi var på Svalbard.

Det här är lite vad som hände på den resan. Fast mer bakom kulisserna. I kronologisk ordning. Lite oputsat. Lite snett. Lite självdistansigt. Lite icke-tillrättalagt. Det är ju också en del av resan och minnena en tar med sig hem.

Man behöver pass till Svalbard
Pass (som man måste ha när man ska till Svalbard), ladda mobiler och ett glas vin i SAS-loungen i Oslo. Så kan en midsommarafton se ut för en resenär.
Coal Miners' Cabin
Vi bodde på Coal Miners’ Cabin knappt två kilometer från centrum av metropolen Longyearbyen. Ser inte mycket ut för världen men helt klart gångbart hotell.
Sköna sängar
Sängarna ser direkt osköna ut men jösses, här sov vi som klubbade marsvin på etanol! Ja, vi sov bra alltså.
Isbjörn på vårt hotell
Det finns ungefär 3000 isbjörnar på Svalbard. Det här är en av de snällare av dem.
Kajakpaddling på Svalbard
Pre-kajakpaddling. Vi ska precis sätta ner kajakerna i vattnet och paddla över Adventfjorden.
Topptursmat
På fjället äter en frystorkad mat. Vyerna förstärker smakupplevelsen en aning.
Ut på tur - aldrig sur!
Ut på tur – aldrig sur! Vi närmar oss Adventtoppens topp, 800 meter över havet.
Kajakpaddling på Svalbard
Återfärd. I bakgrunden ser vi Longyearbyen och det är ganska exakt tre kilometer dit, ungefär 45 minuters paddling.
Den ene sliter. Den andre tar selfies.
…fast om det bara är en som ror och den andre tar selfies så tar överfarten mer åt en timme. Eller två.
Hundspann med Alaskan Husky på Svalbard
Ett kort stopp med hundspannet och mina sex Alaskan Husky. De var helt galet löpsugna!
En hungrig Alaskan Husky
När en mils dragande är slutfört blir det middag. Vet dock inte om det såg så aptitligt ut, även om de dök ner i skålarna…
På väg genom Longyearbyen
Väskorna är packade och vi drar genom Longyearbyen i jakten på middag. Vi landade på Kroa. Ett mycket bra val, inte bara för att vi smakade på val.
SAS Boeing 737
En av SAS gamla 737-trotjänare stod redo för 02:45-avgången till Oslo.
Min resekudde Ovaer - alltid med!
Som vanligt har jag min Ovaer med mig när det vankas nattflygning. Fast efter frukosten (eller vad man nu kan kalla det när man äter 03:15) var det inte så mycket tid kvar för sovande.

25 KOMMENTARER

 1. Kul att hänga med bakom kulisserna ju! Men alltså, hundspann på hjul?!! Aldrig hört talas om innan, så coolt!

  Och HAHA: ”Det här är en av de snällare av dem.” Den isbjörnen måste man till och med ha fått klappa!

  • Hunnspann på hjul. Riktigt fint men jag är helt övertygad om att vinterversionen är sju resor finare.

   Jag klappade den faktiskt inte… 😉

 2. Hmm smakupplevelsen??. Vyerna är dock helt klart godkända?. Dessa selfies?, i mitt hem kan det handla om att knappt komma ur huset med tonåringen innan alla selfies är tagna…../Pernilla

 3. Kul att läsa! Fjorden ser bekant ut, de tunga molnen likaså. Val på Kroa var mitt val också (som förrätt). Vet inte om det är politiskt korrekt, men var tvungen att prova 🙂

 4. Oputsat eller inte, jag måste erkänna att jag är grymt avundsjuk på den här resan! Har ju velat åka till Svalbard sedan jag började planera en Svalbardsresa som 20-åring (som inte blev av) … Dessutom kom en kollega tillbaka igår och berättade om sin tre veckors kryssning runt Grönlands (inkl stopp på Island och Färöarna) … Nu försöker jag inte säga att det är synd om mig haha. Bara att jag är lite sugen på de här resmålen. Men Schweiz ska också bli spännande! Åker du i september? vet du om det blir samma eller annat på programmet?

  • Alltså, jag kan ju bara rekommendera Svalbard. Men kolla också in Ladies Abroad och Fantasiresor som var där på vintern. Det är vad jag suktar efter när Svalbard ska göras om. 😉 Men ja, fantastisk weekend!

   Schweiz ska bli kalas. Om jag kommer iväg. Kan eventuellt ha dykt upp lite annat i schemat. Får lov att återkomma om det… 🙂

 5. Vad kul att få en inblick bakom kulisserna. Som vanligt sitter man med ett leende vid läsningen av dina texter.
  Liknelsen med marsvinen, haha … Isbjörnen var ju bara för söt.

  Sen blev jag nyfiken på den där nackkudden/huvan också. Borde kanske passa mig som sover dåligt (läs inte alls) på mina resor från New York.

  • Tack Anna! Ovaer är riktigt bra men jag blir inte riktigt vän med den och mina in-ear-lurar, Bose QC35 som är brusreducerande. Skenan är liksom lite ivägen. Men har man ingen sån är Ovaer:en skitbra!

 6. […] Hur som helst, vi kör väl ett bakom-kulisserna-inlägg igen? Jag gillar dem i alla fall, när allt inte är så himla putsat, genomtänkt och prydligt utan lite snett och sånt. Minns jag rätt så gillade ni i alla fall mitt liknande inlägg från Svalbard förra sommaren. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.