En roadtrip vi aldrig riktigt föreställt oss

Vi lämnade Dubrovnik och åkte mot flygplatsen för att hämta en hyrbil. Som inte var färdigstädad. Så istället för att åka ett par timmar efter lunch hann det bli eftermiddag innan vi tillslut rullade ut från flygplatsen i vår Nissan Qashqai.

Vår planerade roadtrip över gränsen till Bosnien och Hercegovina och mot Sarajevo var 25 mil på pappret. Efter fem-sex timmar, när mörkret lagt sig och de slingrande vägarna mellan bergen aldrig tog slut, kändes den som 250. Fast ändå inte.

För när vi hört skräckhistorier om långa köer vid gränskontrollerna (samt upplevt en timmes köande mellan Montenegro och Kroatien) hade vi två bilar framför oss och tio minuters väntan, inklusive att de tog våra pass och stämplade dem. Sedan låg Bosnien och Hercegovina och väntade på oss. Och vilket land vi fick se!

Kossor på vägenRoadtrip i Bosnien och HercegovinaNissan Qashqai

Under de två första timmarna fick vi uppleva Balkan-resans första regndroppar. Vi fick se temperaturen gå från 38°C vid gränskontrollen till 17°C som lägst, några mil in bland bergen. Vi såg den första insjön och vi stannade spontant till vid en vägrestaurang ute i ingenstans och åt kvällens middag, mer eller mindre rimlig för smaklökarna men med en omgivning som i sig smaksatte hela upplevelsen. 

Roadtrip i Bosnien Hercegovina

Sedan åkte vi vidare och medan mörkret sänkte sig över Sutjeska National Park öppnade vi panoramataket på bilen. De lyckligt lottade i baksätet kunde titta upp på klippor och berg som hängde över M20 medan jag som chaufför hade fullt fokus på vägen.

Det var som att en europeisk version av Yosemite åkte rakt in i tillvaron och egentligen ville jag helst av allt ställa bilen vid första bästa motell, sova en natt och sedan bege mig ut i naturen och uppleva. Se bergen resa sig uppemot 2000 meter. Se samma berg stupa rakt ner i djupa dalar. Vandra dem. Fotografera dem. Memorera dem. Avnjuta dem. Som man gör med höga berg och djupa dalar.

Vyerna från vägen fick räcka den här gången och när klockan passerat nio på kvällen fanns det inget annat än mörker utanför bilrutan. Efter totalt sex timmars bilresa, med totalt fyra stopp inklusive en poliskontroll, hade vi kryssat oss fram till vår lägenhet i Sarajevo. Vi somnade förhållandevis ovaggade och med nya vetskaper i våra huvuden. 

Det där med naturupplevelser i Bosnien och Hercegovina kanske får bli en punkt på min bucketlist. Sådana här landskap borde jag inte lämna utan att ha upplevt dem. På riktigt.

Sutjeska National Park Roadtrip i Bosnien Hercegovina

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

    • Förlåt för klickbetet men jag tröstar dig med att det var mitt typ första i år. 😉 Brr, vi kommer frysa när vi kommer till Jämtland. Jädra fint att bara vara hemma en vecka innan nästa tripp.

  1. Jag hade föreställt mig poliskontroller och hela köret, FY FÖR KLICKBETEN! Men ja, det funkar ju, haha! Snygga bilder, härlig roadtrip och sjukt fint land.

    • Förlåt, men var tvungen. Hoppas det inte var allt för stor besvikelse. Ska inte lägga ut nya klickbeten nu på ett tag. Lovar. Men det kan komma fler roadtripinlägg från Bosnien och Hercegovina. Helt galet vacker väg från Sarajevo till Mostar!

    • Du som roadtripälskare borde verkligen ta en tur här nere. Eller två! Kul att du gillar det som postas och ja, det här är verkligen ett ställe som borde åka upp på fler bucketlists. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.