Belöningen – säg hej till Garmin Fenix 5!

Okej, jag lovade ju förra veckan att outa min belöningspresent till mig själv. Som tack för en riktigt bra träningssommar. Med uppfyllda mål, 30 mil i löparskorna och massa liter svett från juni till augusti. Inte så att jag behövde den här typen av pryl men faktum är att jag liksom saknat något på handleden i vardagen. Visst, min Tissot T-Touch är fin men inte så spännande längre och min träningsklocka 910XT är grym på träning men inte så mycket mer.

Så. Ny klocka. Allra helst en “den här jävla klockan kan allt!”-klocka. Längs vägen har jag ratat det mesta från de flesta. Antingen har de lackat på batteritid, varit fula, haft dåliga träningsfunktioner, marknadsförts med Musse Pigg-urtavla eller haft dåliga vardagsfunktioner. Samsung Gear S3 låg bäst till men efter att ha haft en på armen några minuter för ett par veckor sedan så kändes den mest som en leksaksklocka.

Den perfekta klockan finns helt enkelt inte. 

Däremot finns Garmin Fenix 5. Och en sådan har nu suttit på min vänstra handled i drygt en vecka. På jobbet. På golfrundorna. På löppasset. När jag sovit. Jag gillar den mer och mer för varje dag och för varje aktivitet jag utsätter mig själv och klockan för.

Garmin Fenix 5 - uppackning

Nej, den kan så klart inte allt. Skärmen är ingen superduper AMOLED med 4654ppi och jag kan inte svara på mail i den. Men den kan det som jag vill att den ska kunna. Det här är ju min nya träningsklocka men som jag också tänker ha i vardagen. Just för att den lämpar sig för det både funktionsmässigt och till utseendet.

I drygt en vecka har jag haft den. Jag laddade den samma kväll som jag fick den. Tio dagar, två golfrundor, ett löppass, dygnet-runt-användning och mycket knappande senare har den ramlat ner på 11%. Jag tänkte köra den till batteritorsk men eftersom jag åker till England på onsdag morgon så lär jag få tvångsladda den på tisdag kväll, för att den ska orka veckan ut. Tippar att den “rasat” ner till 7% då. Elva dagar efter laddning. Vilken annan smartklocka som helst hade jag redan laddat fem gånger vid det laget.

Ja, ni förstår ju att jag bara hunnit testa min Garmin Fenix 5 högst ytligt. Jag var ute efter en hyfsad golfklocka men prioriterade andra funktioner högre. Så även om golffunktionerna känns lite fattiga så gör den sitt jobb. Den mäter avstånd till green, jag får information om hinder på banan, jag kan föra scorekortet i den (inklusive puttar), jag kan mäta slagen och jag kan synka upp allt till mobilen direkt på plats.

Bara grejen att slippa synkroniseringskablar till dator. Tack!

Garmin Fenix 5 - golf

Löpfunktionerna ska jag finlira lite så att jag får rätt information på displayen under passet. Under det hittills enda löppasset skötte den sig dock utmärkt. Eftersom pulsmätaren sitter på undersidan av klockan behöver jag inte heller något band runt bringan, plus att klockan alltid registrerar min puls. När jag tränar. När jag jobbar. När jag promenerar. När jag sover. Nyttan, tänker ni då. Tja, man lär sig alltid något om något, tänker jag då.

En annan smart funktion är att det går att följa mina träningspass live på webben (för de som får inbjudan). Kanske inte helt nödvändigt förutom vid Göteborgsvarvet eller andra tävlingar, men jag tänker också som säkerhetsgrej. Det här kräver ju också att mobil och klocka är tillsammans och anslutna.

Displayen på Garmin Fenix 5 förresten. Även om bakgrundsbelysningen är medioker och urtavlorna är förhållandevis tråkiga så har klockan always-on-display och den är otroligt bra i dagsljus. Detta tack vare “transflektiv teknik som återger och avger ljus samtidigt, vilket gör urtavlan ännu lättare att läsa i starkt solljus”, som Garmin själva skriver.

Garmin Fenix 5 - löpning

Särskilt tjock är den inte heller och med det här silikonarmbandet är den med sina 85 gram betydligt lättare än min Tissot T-Touch med stållänk. Visst, sillis-armbandet ser väl inte så classy ut men i övrigt tycker jag att den är riktigt stilig. Sedan återstår att se om jag ångrar det snåla i att strunta i safirglas. Min 910XT överlevde ju utan safir men den hade jag å andra sidan bara när jag löptränade och så slapp den vardagsbestyren. Då är det en bedrift att krascha den. Faktiskt.

Sedan vet jag inte riktigt om jag ska fortsätta att få notiser på handleden. Just nu vibrerar den om jag får mail, SMS eller meddelande på Facebook Messenger. De här notiserna är distraherande men samtidigt ganska skönt att inte behöva kolla mobilen i tid och otid. Jag ger det ett par veckor till så får jag se.

Garmin Fenix 5 blev det alltså. En ganska osmart klocka men som med livsstilsfunktionerna  och batteritiden onekligen gjort ett fint intryck på mig efter tio dagars konstant användande.

Har jag någon läsare som har en likadan och har haft ett tag? Någon som har en annan klocka för träning eller annat? Lämna gärna en kommentar!

Garmin Fenix 5 - pulsmätning

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. Ja, jag har en femma nu och har kört på fenix trean tidigare. Riktigt nöjd.

  Ta en titt på connectiq och ladda ner någon ny urtavla eller widget så utökar du funktion och gör den mer personlig.

  För dig som löpare kan jag dock rekommendera att köpa pulsband för bröstet också. Roligt om man är statistiknörd och gillar att utvärdera steglängder, balans och liknande i jämnförelse med hjärtslag. Den är också mer exakt.

  Para den med löpbandet på gymmet eller varför inte en träningscykel/cykeldator för att få in en massa annat roligt som FTP, vo2max mm.

  Testa bygga rundor eller träningspass online och kör dem på klockan. Tävla mot dig själv på rundor med virtuell partner. Ja det finns massa skoj!

  • Ja, det finns en hel del att titta på med tillbehör och annat Tobbe. Vete fan om jag är så sugen på pulsband bara. Gott att slippa det tycker jag. Och mäta steglängd? Tja, när du säger det i och för sig. Kanske måste överväga ett sånt köp ändå då. Haha!

   Bygga träningspass gjorde jag även på 910XT, fungerade riktigt bra och framförallt till mina intervallpass. Det ska jag göra även med Fenix 5:an tänkte jag. 🙂 Tack för tipsen!

 2. Tjusig liten sak, även om min Apple Watch blir lite kränkt av Fenixens batteritid! :p

  Personligen älskar jag att få notiserna direkt på vristen, för att kunna direkt se om det är något relevant nog att plocka upp telefonen för eller om jag kan bara avfärda det hela i väntan på bättre tider. Blir intressant att se vad du tycker om att ha en smart klocka på sikt sen också! 🙂

  • Batteritiden skojar man inte bort men det gör jag däremot med notiserna. Jag plockar ändå upp telefonen om klockan vibrerar eftersom jag inte kan läsa något annat än mail på klockan. Men just nu är det mest irriterande tycker jag, att den vibrerar. Plus att den dränerar mobilens batteri när den hela tiden ligger på synk.

 3. Min kille har en sån och är väldigt nöjd, själv kör jag ju en “vanlig” löparklocka Garmin Forerunner 235. Hade gärna haft en klocka som jag hade använt dygnet runt, men min är lite väl träningsaktig för det och Fenix 5an har ju sitt pris… 😀

  • Fenix 5:an har absolut sitt pris. Det var därför jag gjorde min research innan. Nu har jag snart haft den dygnet runt i två veckor, mycket nöjd. Och batteritiden – rubbat! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.