Långa bilresor – 12 tips inför bilsemestern

Jag älskar långa bilresor, både i tid och körsträcka. Kors och tvärs. Se småorter passera, åka genom städer, se nya saker, se gamla saker, byta körfält och svänga av eller sätta farthållaren och glida fram. Det spelar egentligen ingen roll om jag kört vägen förut eller drar i nya hjulspår.

Det är på något sätt ett lugn som oftast infinner sig när jag rullar ut från stan och påbörjar en ny långresa, kanske allra helst om jag är själv men även trevligt sällskap i bilen brukar göra susen. Absolut bäst blir det så klart om jag förberett mig bra. Jag har en oskriven checklista jag helst vill bocka av innan jag drar iväg och jag tänker här dela med mig av mina fem bästa tips som gör långa bilresor betydligt behagligare. 

1. Kontrollera lufttrycket, oljan och spolarvätskan före resan

Enkla sätt för att spara tid under resans gång. Öppna huven och kolla statusen på olja och spolarvätska och gör en check på lufttrycket i däcken. Är däcken i bra skick? Man vill ogärna stå kvällen innan och konstatera att man kanske borde ha bytt dem…

2. Tvätta, städa och packa ordentligt!

Jag älskar att landa i en fräsch bil utan skräp i facken och dammig instrumentpanel. Förarsätet (och framsätet) är lite av min oas och då vill jag ha ordning och reda. Därför brukar jag dra till gör-det-själv-hallen på närmaste mack och ta mig tiden att gå över bilen för hand en eller ett par dagar innan avresa. Då känns allt så mycket mer värt när jag sedan sätter mig och ska köra iväg.

Att även ha ordning och reda under bilresan hör till den här punkten. Väskor ska ligga i bagaget, prylar ska ha sin plats, muggar ska sitta i mugghållaren. Inget onödigt drällande. Var sak på sin plats. För ordningens skull. För säkerhetens skull. Det är bara amatörer och klåpare som vill ha saker flygandes i kupén vid en kraftig inbromsning.

Nytvättad bil - bra grej inför långa bilresor.

3. Var utvilad

Varje gång man ska dra på långa bilresor så är det bara att kitta ihop kvällen innan och ta en rejäl natts god sömn. Det gör resan betydligt skönare och själv brukar jag sedan kicka igång resan med att ha en mugg kaffe bredvid mig. Blir du trött – stanna och ta en kort promenad eller rentav en powernap. Det är bättre att komma fram försent än att inte komma fram alls, och så vidare.

Det finns forskning som visar på att trötthet påverkar bilkörning lika mycket som alkohol. Med andra ord – var utvilad inför långa bilresor!

4. Ha något ätbart i bilen

Att ha kaffe, snacks och enklare tilltugg direkt i bilen underlättar så att man slipper stanna för minsta lilla. En termos är en enkel lösning eller en liten kylväska att ha bakom något säte, som någon lätt kan plocka ur.

5. Planera körningen

Åk i tid. Tanka fullt eller ladda batteriet till max. Kör som folk. Det är ju egentligen sedan gammalt alltihop men det gäller ändå fortfarande. Det är alltid skönt att starta resan med full tank och veta att man kan köra en stund innan första stoppet kommer. Och vet man att det finns gott om tid så kan en bespara sig idiotomkörningar och ”vykort” (som kommer med posten om man blåser förbi en fartkamera).

Roadtrip i Bosnien Hercegovina

6. Ladda hem musik och poddar

Preppa mobilen med musik och poddar och se till att ha dem offline och upplagda i spellistor. Visst går det att streama men är det något som suger så är det när täckningen försvinner och mobilen måste börja buffra. Ska en då börja fippla med mobil och bilens knappar så försvinner för det första fokuset från körningen men också glädjen och den lugna känslan. Offlineläge finns i både Spotify och de flesta vettiga poddcast-appar idag. Använd!

7. Äta? Hitta en golfrestaurang!

Den här punkten får jag ge min matbloggande sambo Maria credd för, då hon ganska tidigt i vår karriär berättade att hon gärna tar sikte på golfbanor när det är på mat på gång. Dels för att de har bättre mat än vägkrogarnas flottiga pommes men också för att golfrestauranger ofta ligger i naturskön och rogivande miljö. Jag köper det rakt av! Ser ni en golfskylt längs vägen och hungern börjar göra sig kännbar – sväng av och ät. Det kostar oftast inte mer än vägkrogarna ändå.

Golfrestaurang - bra matstopp under långa bilresor

8. Dela upp resan i etapper

Är det en riktigt lång bilresa – gör den till etapper och sätt delmål. Dels för att få känslan av att den är kortare än den är men det blir också bra hållpunkter för att byta chaufför.

9. Byt chaufför tidigare än tänkt

Man blir en ganska kass bilförare efter flera timmar i bilen så är man flera som kan köra – byt oftare än nödvändigt. Det är lätt hänt att det “känns onödigt att stanna” men ett byte tar ju på sin höjd någon minut, fyra-fem kanske om man slänger in en pisspaus på samma gång.

10. Nyttja bilens teknik

Det finns en del bra tekniska lösningar i bilen som underlättar resan. Själv är jag ett stort fan av farthållaren till exempel, som håller jämn hastighet och förmodligen sparar en och annan deciliter bränsle åt mig. Klimatanläggningen ska vara på auto och se till att ha en bra temperatur under körningen. Fläktarna på max kommer göra dig förkyld och för hög temp gör dig trött.

11. Hitta en annan väg

Kör man enbart efter GPS:en finns risken att man hamnar på de mest populära vägarna, vilket ökar risken för köer. Våga köra småvägar, de ger ju också ofta en helt annan upplevelse än stora breda motorvägar. Långbryggan i Rättvik och en glass i lugn och ro till exempel på vägen från Stockholm till Åre. Eller sväng av E45:an och upptäck Dalsland på vägen till fjällen.

12. Packa lätt!

Lite som när man ska resa kollektivt – packa lätt även på långa bilresor. Behöver man verkligen ha med sig allt? Det är lätt att slösa med vikt och utrymme när man har egen bil men tänk på att varje kilo kostar energi i form av bilens bränsleförbrukning men också att hålla koll på alla saker. Skippa allt onödigt!

Era tips för långa bilresor?

Det här är mina favoriter inför en längre bilresa. Har du några speciella knep som gör bilresan roligare?

Yosemite Valley
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Alltså … vi roadtrippar ju massor (har haft husbilen sen 2008). Men vi är nog urdåliga på allt det där (även om jag egentligen tycker att det är bra tips). Vi jobbar ofta till sista sekund och sedan kastar vi in allt i en skitig och totalt ofixad husbil. (I bästa fall hinner vi städa längre fram under resan.) Planera…? Njä, det brukar ju inte bli så … men vi brukar i alla fall veta åt vilket håll vi ska 🙂

    • Äh, det är väl olika hur vi prioriterar. Jag är typ sämst på det där med att sova i tid innan roadtrip eftersom jag vill maxa tiden innan. Förhandsblogga, tvätta, städa och så vidare. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.