Zonnebeke och underjordiska krigsminnen

En knapp timmes bilresa från Brygge ligger den lilla staden Zonnebeke. Vid utgrävningar av kyrkan i stan hittade man här en så kallad ”dug-out”, grävd av australiensare, britter och kanadesnare under åren 1917-18. Dug-outs förekom ofta på västfronten under första världskriget och fungerade som skydd för soldater, befäl och material. Tunnlarna grävdes av speciella enheter och i området på Flandern konstruerades det under kriget cirka 370 sådana här dug-outs, som rymde allt från 50 till 2000 personer.

Belägna i nära anslutning till fronten och 5-10 meter under marken var det ett i sammanhanget bra ställe för att få vila och skydd, få sig lite mat och även undkomma dåligt väder. Här fanns också elektrisk belysning och vattenpumpar som dygnet runt forslade bort grundvattnet. Sängarna var också, hur motsägelsefullt det än må låta, alltid varma. Detta tack vare att när en person vilat klart kom det direkt en ny som skulle nyttja bädden. Jag tvivlar dock på att det var en särskilt bekväm sovmiljö.

WW1 Dugout Zonnebeke

Det var inget riskfritt liv under jord. En välriktad artilleripjäs från fienden på andra sidan fronten kunde spränga sönder ingångarna och på så sätt begrava alla människor där nere.

Just den här i Zonnebeke är med sina 10 meter under mark ovanligt välbevarad tack vare läget vid den skyddande kyrkan ovanför marken. Den består av en knappt 30 meter lång korridor med ett fem sidorum för sängar och materialförvaring. Man har stagat upp originalpålarna men i övrigt är allt oerhört välbevarat.

Mitt eget besök kunde knappast ha blivit mer lyckosamt. Vi kom precis vid öppning och nere under jord var det bara jag, min bloggkollega Sophie och vår guide Martial på plats. Nere i dug-out:en var det fuktig luft, lerigt på väggar och golv och på sina håll decimeterdjupt vatten. Det är svårt att föreställa sig hur livet här nere var men tack vare det här upplevelsen fick jag än bättre känsla än om jag bara gått i replikan som finns i Memorial Museum Passchendaele 1917. Där det var varmt, torrt och nästan lite mysigt.

Genomskärning av Zonnebeke dugout

När vi tre timmar efter vårt besök gick förbi entrén till vår dug-out var det kö redan uppe på markplan. Som sagt. Lyckosamt så det räcker och blir över.

Zonnebeke dug-out öppnade i somras och kommer bara att hållas öppen fram till den 10 november i år. Då stängs den, på grund av säkerhetsskäl, för gott. Bara det faktumet gör mig ännu mer tacksam för att ha fått uppleva en original-site. Om du har vägarna förbi under hösten så är det här ett givet stopp, tillsammans med Memorial Museum Passchendaele 1917.

Hitta till Zonnebeke

Zonnebeke ligger cirka 60 kilometer söder om Brygge. Enklast är att ta motorvägen E403 och att ta av mot Ieper (Ypern) och väg A19. Se också vägbeskrivningen hos Google Maps. Det mer kända krigsmuseet Memorial Museum Passchendaele 1917 ligger bara ett par hundra meter bort, så enklast är att hitta parkering där och ta promenaden bort till kyrkan.

Vägbeskrivning till ZonnebekeSkyltar till dugout och museum

Det här var en del av en resa i samarbete med Visit Flanders, Nordic TB och Brussels Airlines. Som vanligt är synpunkter, åsikter, texter och bilder mina egna.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.