I (pryl)förändringens tider

Jag funderar. Och tänker. Och funderar. Men blir liksom aldrig riktigt på det klara med vad jag vill. Mer än att jag känner att handbagaget jag kånkar runt både hemma och på resor skulle behöva sig en omdesign. Så vad jag gör är att vrida och vända på argument, googla prylar och testa väskor. För att hitta det perfekta sällskapet. Trots att jag vet att inget någonsin är eller blir perfekt. Men en kan väl få drömma?

Vad är det då som jag grinar över? Ingenting. Egentligen. Jag trivs fantastiskt bra med min Canon EOS7D, en trotjänare som jag haft i åtta år tillsammans med 24-105L som primärt objektiv (och som kompletteras med mitt Tokina 12-24mm). Lägg där till min härliga ryggsäck från LowePro som jag haft i snart sex år, som rymmer det mesta en kan önska sig i handbagageväg. Vi har gjort allt från femdagarsresa till Los Angeles, hängt på Zanzibar och gjort dagsturer upp på Getryggen i vinterväder.

Fast jag har på de senaste resorna känt att det vore fint med något mindre. 7D:n i all ära men den är en smula klumpig. Ryggsäcken i all ära men den är också lite klumpig när man ska trängas på caféer, trånga tåg eller ha den vid fötterna på flyget (eftersom jag konsekvent vägrar lägga upp den hyllan ovanför av olika skäl).

När jag var i England i september testade jag ett nytt koncept och körde axelväska med systemkameran i. Det fungerade förvånansvärt bra så nu är jag inne på att hitta Den Perfekta Lösningen. Som om jag nu skulle lyckas…

Den urbana weekendväskan

Jag har börjat titta på en (snygg) axelremsväska. Den är möjligtvis mindre ergonomisk än en ryggsäck och gör sig jädrigt dåligt på naturäventyr men på ett urbant citybreak så är det fullt rimligt. Think Tank har några vettiga alternativ och även om deras Spectral 15 ser makalöst tråkig ut så uppfyller den mitt krav om att inte utstråla ”Hey, jag har en svindyr systemkamera och tillhörande optik här i!”. Alternativet är ju Retrospective 7, som kanske är aningens snyggare.

Annars ser ju väskorna från PeakDesign fina ut men då börjar det skava lite i budgeten också. 2300 spänn är lite mer än vad jag är beredd att ge.

Think Tank

Har ni bra tips lämpliga väskor, lämna gärna en kommentar så spanar jag vidare. Väskan ska rymma en kamera med optik, min Macbook 13″ samt packning för en-två dagar på resande fot (läs: ett par extra kalsonger och strumpor, plus lite laddkablar och annat bös).

Det stora lilla kamerahuset

Den här punkten gör mig sömnlös. Jag har börjat titta på Canons M-serie och för ett tag sedan fick jag testa en M3:a när vi vandrade omkring på Söder i Stockholm. Mycket trevligt format, jag tycker bildkvaliteten fungerar och jag kan hänga på andra gluggar. Batteritiden sög dock kamelpung och jag saknar den där lille sökaren att trycka upp ögat i när jag ska fånga THE picture. Ska jag dessutom behålla nuvarande optik så behöver jag adapter och då har jag liksom tappat hela grejen med att komma ner i storlek.

För ett tag sedan fick jag också tips om en Panasonic Lumix GX800, ett till synes rimligt alternativ både vad gäller format, kvalitet och prisklass. Synd bara att den inbyggda micken verkar hålla samma klass som United i matchen mot Huddersfield i helgen som gick och ska jag ens tänka på att producera filmmaterial så är den bara att glömma. Extern mic går inte att koppla in, vilket verkar vara ganska vanligt när det kommer till den här klassen av systemkameror.

Jag säger samma sak här. Har ni bra tips på en fin liten kompakt (system)kamera så tipsa på! Jag är riktigt sugen på något mindre men vet inte riktigt vad jag är beredd att kompromissa bort heller.

Canon M6, Panasonic GX800

Eller ska jag sonika nöja mig med en ny väska och köra min 7D hela vägen in i kaklet tills den själv kastar in handduken? För vad händer ändå med den om jag skaffar en lite mindre systemkamera? Då lär ju 7D:n bli dammsamlare. Ni fattar vilka i-landsdilemman jag står inför va? Allt jag vill är att kunna resa med ett lite mindre handbagage och fortfarande ha en hygglig kamera runt halsen. Hur svårt ska det vara?

Foton: samtliga bilder här produktfoton från respektive tillverkare, montagen är mina egna.

11 KOMMENTARER

 1. Jakten på den perfekta kompakta men ändå kompetenta kameran alltså. Inte alls frustrerande. Allt jag önskar mig är en kompakt och kompetent systemkamera med möjlighet att koppla in extern mikrofon och vrida skärmen runt sidleds, för att kunna både hålla span i den samtidigt som man har extern mikrofon monterad. Hur svårt skall det vara liksom..?

  • Ja men nej, hur svårt ska det vara? Det är ungefär de kraven jag också har. Allt finns ju. Fast utspritt på tre-fem-sju olika modeller och märken…

 2. Jag har varit på jakt efter den ultimata väskan länge men det resulterar mera i perfekt väska för varje tillfälle. Mina kameraväskor är lite av ett favoritskämt bland familjemedlemmarna…
  Så om du hittar en ryggsäck där man får plats med två kittade hus, dator och lite vanligt handbagage och som man dessutom lätt kan kan dra från rygg till mage för att komma åt grejorna kommer jag vara dig evigt tacksam?
  Har investerat för mycket i min utrustning för att kunna byta men måste erkänna att jag sneglar lite på FujiFilm..

  • Haha, dilemmat på den är jag inte avundsjuk på. Har ju min rygga idag som klarar det mesta och som är perfekt som handbagage men… lite omständig att kånka runt på i slutändan. Sedan vete fan om jag var så förtjust i att inte ha en sökare att skapa bilden i.

   Men absolut, hittar jag DEN DÄR lösningen så kommer det att skrivas om det på bloggen. Var så säker. 😉

 3. Klart att du ska ha bra verktyg för din verksmhet. men jag kan tyvärr inte bidra med goda råd! 🙂
  Jag blir bara så full i skratt när jag inser att jag knappt kan plåta med min mobilkamera. I många fall kommer jag ej mig för att ”fota”. Är det min talang du fått för jag har den i alla fall inte kvar:)
  Du skriver ner dina tankar på ett härligt humoristiskt sätt.
  Ha det gott och lycka till i ditt sökande. Kram

  • Hehe, det kanske är den talangen som jag fått. Vad vet jag. 😉 Men som du skrev i en tidigare kommentar. Det gäller ju att ta sig tid att stanna och se. Jag ser nog mest genom sökaren ibland. På gott och ont. 🙂

 4. Jag velade fram och tillbaka länge när jag skulle köpa en kompakt systemkamera men landade (lite oväntat) i en Olympus. En E-M10 Mark III. Är väldigt nöjd än så länge. Och den har sökare. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.