Fotbollsnörderi i Manchester – mer än bara fotboll

Att Manchester är en stad som lever, andas och frodas med och för fotbollen är ingen direkt hemlighet. Jag menar nu inte enbart fotboll som i klubblag och fotbollsmatch utan även allt runtomkring. Restauranger, platser, museum, hotell, gator, pubar – ibland känns det som att allt andas fotboll. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att United är, och har varit så galet länge, världens största fotbollsklubb.

Är du på väg till stan och själv är fotbollsnörd så kommer här inlägget för dig. Jag tänkte kort och gott tipsa om några intressanta ställen som tar fotbollsnörderiet till en lite djupare nivå. Fast jag börjar med det mest självklara.

Old Trafford – Drömmarnas teater

Här går en så klart på fotboll. Befinner en sig i Manchester är det nästan tjänstefel att inte tajma in det med en hemmamatch på Old Trafford, tillsammans med 75000 andra. Matchbiljett går att ordna på flera sätt, antingen via den skandinaviska supporterklubben eller via klubben själv. Ett tredje alternativ är de ombud som säljer biljetter men då drar också priserna iväg. Rejält.

Valencia har gjort 1-0 mot Everton

Old Trafford Stadium Tour

När arenan är tom är det en helt annan grej att vandra omkring där inne. Ens egen röst ekar nästan bland stolarna och här finns möjlighet att både kliva upp på hemmalagets både avbytarbänk och omklädningsrum. Och, om man har tur, VIP-logerna från insidan. Kontrasterna mellan en fullsatt arena och det här är… ja, frapperande. Minst sagt.

Turen innebär också en vandring i det tillhörande muséet som tar upp Uniteds historia från start till nutid. Från grundandet av klubben till det ”nya” United vi ser idag. Via en sargad arena efter andra världskriget, till flygkraschen i München, Sir Alex inträde och trippeln säsongen 1998/99. Bland pokaler och gamla matchtröjor, legender från igår och idoler vi ser idag. Otroligt sevärt!

Omklädningsrummet för hemmalagetManchester United - Stadium and museum tour Manchester United - Stadium and museum tourPanorama över Old Trafford, Manchester

Hotel Football – granne med Old Trafford

En lämnar inte området kring Old Trafford förrän en är proppmätt efter att ha käkat på Café Football. Eller rentav övernattat på Hotel Football. Jag bodde på det här hotellet i september och när jag klev in på rummet och drog undan gardinen så… ja. Jag flyttade fåtöljen från skrivbordet till fönstret och slog mig ner en stund. För att andas och inhalera stunden.

Jag har bott på många hotell men frågan är om inte det här var den allra finaste av utsikter jag haft från ett hotellfönster. Någonsin.

Rum med fotbollsutsikt

Hotellet, som öppnades i mars 2015, ägs av United-legenderna Gary och Phil Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes och Nicky Butt och andas så klart fotboll. Förutom utsikten jag hade från mitt rum så fick jag chansen att besöka takvåningen. Där det givetvis finns en fotbollsplan att spela på.

Jag var ju så klart tvungen att trixa lite med en boll och trycka upp den i krysset. Det var nog första gången jag spelade fotboll i kavaj och definitivt det närmaste jag någonsin lär komma att spela fotboll på Old Trafford. Med en bra utspark från takvåningen når jag nog Megastore där nere…

Old Trafford från taket på Hotel FootballSpela fotboll på Hotel Football

National Football Museum

Inne i centrala Manchester finns det också gott om fotbollsmässiga upplevelser, bland annat National Football Museum. Här är det en mer generell fotbollsbild som växer fram genom besöket och det är främst brittisk fotboll som avhandlas. Här får man följa fotbollens historia genom VM-slutspel och FA-cupfinaler, bland troféer och gamla matchtröjor, bland klubbmärken och väggmålningar med Eric Cantona. För oss som älskar fotbollshistorik är det här himmelriket och det är dessutom väldigt snyggt presenterat.

En liten bonus för mig var delen om fotbollen under världskrigsåren, framförallt med min resa till Flandern i färskt minne. Fotboll går igenom överallt, såväl i krig och i fred.

National Football Museum i Manchester National Football Museum i Manchester National Football Museum i ManchesterDamfotboll VM-trofén från 1974 och framåt

Fotbollsnördiga restauranger och platser

Förutom redan nämnda Café Football ute vid Old Trafford så finns detta café även i anslutning till National Football Museum. I samma byggnad ligger också The Rabbit in the moon, som även det drivs av Ryan Giggs tillsammans med Gary Neville. Den glasprydda kåken är med andra ord mer fotboll än fotboll i sig.

Giggs driver också George’s Dining Room & Bar, den ligger dock i Worsley vilket är ungefär en mil västerut från centrala Manchester.

Rio Ferdinand, en annan United-legendar, driver sin italienska Rosso Restaurants i närheten av Piccadilly Gardens. Den ligger för övrigt granne med Jamie Olivers italienska dito. Svårt val? Inte särskilt.

Men det finns fler platser. Visste ni till exempel att David och Victoria Beckham hade sin första officiella date på The French Restaurant, belägen i The Midland Hotel? Hur det förhållandet har gått lär ju ingen ha missat, oavsett en är fotbollsnörd eller inte.

The Midlands i Manchester

Är man mer av slaget att spana in fotbollsstjärnor på sin fritid finns det också ett gäng restauranger att hänga vid. Wing’s vid Lincoln Square ska enligt rykten vara ett populärt ställe, som till exempel Sir Alex uppskattade (uppskattar?) att äta på. San Carlo på King’s Street ska också vara kändistätt.

Tapeo & Wine på Deansgate ska ha frekventa besök av bland annat Juan Mata, Ander Herrera, David de Gea med flera och där har jag själv gått förbi ett flertal gånger.

Fler tips på fotbollsrelaterat i Manchester?

Det går att nörda ner sig ordentligt om man är i Manchester och inte har annat i huvudet än fotboll. Enligt ryktet ska det också finnas en annan klubb i stan, men eftersom jag inte är särskilt bekant med den så lämnar jag det åt andra att diskutera.

Har du fler tips på fotbollsrelaterade platser, restauranger, personer, hus, bilar eller hundar? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

  1. You beat me to it, snyggt jobbat! Ja det finns ju även ett hotell där spelarna samlas innan match…
    Visst hör fotboll och krig ihop. När de brittiska styrkorna vaktade Rom fick min fotbollsspelande svärfar spela med italienska soldater i Colosseum.

    • Tack! Ska nog själv se om jag kan hänga lite på en del av restaurangerna nästa gång jag är i stan… 😉

      Vilken intressant story och grymt häftigt (under omständigheterna) att få spela i Colosseum!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.