Konsten att resa – den ekonomiska aspekten

Konsten att resaJag tror bestämt att det är en av de vanligaste frågorna jag får. Ibland är det inte ens en fråga utan ett påstående. Som att folk vet. ”Hur har du råd att resa så mycket?”, eller den mer självklara ”Du reser gratis överallt va?”. Well. Vi kan väl åtminstone konstatera att det engagerar folk. Konsten att resa alltså. Ofta. Fast det finns ingen magisk nyckel egentligen utan kort och konkret handlar det om att prioritera. Som med så mycket annat.

Men okej. Jag kör, tillsammans med jämförelsesajten Sambla, en inlägg för att skapa lite eftertanke för er som funderar.

Fast allra först måste jag döda en myt. Den där om att jag reser gratis överallt. Den är ganska långtifrån sanningen. Visst, press- och bloggresor blir det ju emellanåt (som i sig är resultatet av flera års hårt ideellt arbete) men på det stora hela betalar jag för mina resor precis som alla andra. Den där hobbyn att resa kostar helt enkelt pengar. Och jag låter den göra det. Så enkelt är det.

Jambiani - ett kiteparadis.
Prioriteringen i ekonomin tog mig på en julresa till Zanzibar.

Miniguide var det. Om hur jag tänker.

Det är inte inkomsterna det handlar om

”Ja, nej. Jag tjänar ju inte så mycket.” är en kommentar jag kan höra ibland. Well, det är förvisso en rimlig poäng men kanske inte hela sanningen heller. I slutändan handlar det om vad som sipprar ut varje månad, för även om en tjänar hundratusen varje månad men gör av med hundratjugo så är ju ekonomin ansträngd lik förbannat.

Om en nu har ett starkt intresse i att resa men känner att inkomsten är en begränsning, finns det då något man kan se över? Behöver man ha den nyaste mobilen med det fetaste abonnemanget som ger femtioelva terabyte datatrafik varje månad, när man har wifi både hemma och på jobbet? Är det värt att skippa färdigrätterna i frysdisken och göra egen mat istället? Behövs det verkligen en Armani-kostym i garderoben? El- och försäkringsavtal? Har en grejer hemma som kan säljas?

Ett annat sätt kan vara att dela prenumerationstjänster med andra. Spotify går att köra som familjekonto, vilket kan spara ett hundring eller två varje månad för en familj på fyra-fem personer. Netflix går att köra på flera enheter samtidigt, du kanske har en familjemedlem på annan ort som också har ett konto? På film- och sporttjänsten Viaplay kan två samtidiga användare samsas och för egen del skulle jag nog säkert kunna dela min Adobe-premumeration också.

Det går ju så klart att göra det lite mer komplicerat. Ofta går ju kvalitet och pris hand i hand och i alla fall resonerar jag som så att jag hellre sparar ett par månader extra och köper en ordentlig produkt för ändamålet än att köpa första billiga skit och sedan få köpa nytt efter halva livslängden. Det där med slit-och-släng-samhället i stort har jag väldigt svårt för.

På tal om det, En Emilia har skrivit ett tänkvärt inlägg, om vad som händer om du skiter i Black Friday. Där snackar vi verkligen knep som går mot strömmen när det kommer till konsumtionshets.

En annan väg kan så klart vara att se över de krediter och lån som man eventuellt ruvar på. Finns det lån att slå ihop och få ner amorteringskostnaderna? Är det rent av dags för ett bankbyte på det stora hela? Med Sambla går det att jämföra olika banker, deras räntor och villkor och efter en snabb ansökan på sajten så har man svar inom 24 timmar.

Och sedan vet ju både ni och jag att jag aldrig skulle rekommendera att låna pengar för en resa, men för att få bättre koll för vardagsekonomin så kan det här ett bra alternativ. Lite som att jämföra elavtal, försäkringar och prylar.

Även om det här inlägget inte löser en ansträngd ekonomi så kan det ju vara en ögonöppnare. Ibland kan steget att ”tro” vad man lägger på saker och ting varje månad till att faktiskt ta reda på det vara stort och svårt. Det där med att erkänna för sig själv. Det kan jag själv också känna.

Hur ser ni på det här med att prioritera resandet framför annat i hushållskassan? Lämna gärna era tips i kommentarsfältet nedan. Vi lär garanterat ha olika syn på det där med pengar in och pengar ut, framförallt när jag vet att det finns en hel hög med nykläckta egenföretagare som läser.

 

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

18 KOMMENTARER

 1. En annan stor utgiftskälla som man åtminstone kan fundera kring, är vilket boende man har. Det är inte självklart för ens en barnfamilj att bo i hus, man klarar sig utmärkt i en lägenhet som är billigare. Att bo i lägenhet har en annan fördel, och det är att man får mera tid. Det är bara ens lägenhet man behöver bry sig om, inte ifall avloppsstammar ska bytas eller om gräsmattan ska klippas.
  Om man dessutom bor i en mindre lägenhet, så kan man sälja sådant som ändå inte får plats och som egentligen inte var så nödvändigt?
  Fundera och prioritera, det kommer man långt på.

  • En mycket bra poäng! Det är ju ibland inte bara den faktiska kostnaden man får ta hänsyn till utan också tiden. Och ja, jag tänker fortsätta lägenhetsboende och få tid till annat istället för husägande. 🙂

 2. Har alltid med matlådor till jobbet. Godare och så himla mkt billigare! Köper tidlösa kläder i bra kvalitet! Handlar aldrig alkohol på bolaget. Går ut på krogen mera sällan Snålar på värmen inomhus. Samåker i möjligaste mån Ger lagom presenter/julklappar till barn och barnbarn ( ger oftast upplevelser till dem istället, tex bowling, shuffelboard, vandring med grillning mm

  • Bra poänger Ann! Det finns så många ”små”-utgifter att ta hand om och som i slutändan handlar om ganska mycket pengar. Själv vill jag bli bättre på matlådor men märker också att jag handlar betydligt mindre alkohol nu för tiden också, både på bolaget, krogen och när jag är ute och reser. En bra prioritering känns det som.

 3. Håller med dig om att man får prioritera. Köper också hellre de saker jag verkligen vill ha än vardagsunnar mig. Är ingen prylgalen person, vill hellre ha bra grejer. Visst jag har en gammal TV (dock ingen tjock tv) t.ex, hade varit kul med en ny men hur ofta kollar jag på tv? (ser jämt på datorn), min tv funkar – jag har kvar den tills den dör. Samma sak med t.ex mina trädgårdsmöbler på balkongen. Hade varit kul med nya, men köper lite färg och målar om dem, kul projekt och de blir som nya 🙂 Resor är min utgiftsprio 🙂

  • Vardagsunna. Bra ord. Och sånt försöker jag också hålla nere på och ärligt talat, det är inte så svårt. Det känns väl också som ett tecken på att en faktiskt har det mesta som behövs för att klara vardagen?

 4. Sedan jag var knaper nudelstudent och gick runt på enbart studiebidrag + extraknäck varje månad, har vi i kompisgänget bytt kläder i ”cirkel” i samband med mysiga tekvällar och en och annan vinare. Kläderna vandrar runt från person till person (tursamt nog har vi alla samma storlek) och byts när vi har tröttnat på plagget. Efter ett halvår/år, kommer kjolen tillbaka med många nya minnen (läs: odefinierbara fläckar och fladdrande trådar) och används som om den vore ny igen! Numera, med mera inkomst och mindre nudlar, har vi införlivat både svärmödrar, mormödrar och kompisars kompisar i klädbytarcirkel – praktiskt och kul, eftersom våra gemensamma garderober växer allt mer, samtidigt som vi sparar massor med pengar på att inte köpa nytt!

  Bonus: det var i ”yttervarvet” av den här cirkeln som jag träffade han som numera är min sambo. Så cirkulära spartips har fler fördelar än bara de ekonomiska! 😉

  • Vilket bra tips Sanna! Jag har aldrig hört talas om någon liknande innan, helt nytt! Och så fick du något annat fint på köpet dessutom, hur bra? Det är ju det där med living on the edge som skapar kreativiteten, det vet jag själv från stunder med sämre ekonomi. En nyttig läxa, verkligen.

   Tack för att du delade med dig! 🙂

 5. Matlåda och att skippa den där utekaffen är väl några av de bästa knepen i vardagen. Det och undvika bevovet av bil så långt det går! Finns mängder med pengar att spara i långa loppet! 🙂

  • Ja, du gjorde väl en rejäl cost-saving på nya bilen? Önskar jag kunde prioritera ner bil också, haha! Men utekaffe dricker jag nästan aldrig, om det inte krisar på riktigt. Det bästa kaffet finns ändå hemma.

 6. Tack för att du tipsar om mitt inlägg, känner mig hedrad. Resor kostar, men så gör mycket annat i livet också. En prioritering, oavsett, leder till att vi kan göra det vi drömmer om. För mig är frihet och tid två saker jag vill ha, och därför kör jag helt shoppingfri, med några få undantag.

  • Bra resonemang i ditt inlägg så det kändes passande att länka. Prioriteringar tror jag många glömmer bort och fokuserar istället på hindren (lön, hus, ungar osv). Men, lite som i golf. Sikta in på hindren. Kort och gott.

 7. Pengar in och pengar ut? Jag försöker sätta mina pengar som blir över i arbete. Jag tänker mig en framtid då jag kan leva på den årliga avkastningen.
  Det kan vara ett sätt att få mer över i reskassan. Dock finns ju inga garantier för att kapitalet verkligen växer.
  I övrigt så sätter vi varje månad undan ett visst ”rese”-belopp. Det är en av de första överföringarna vi gör. Drar hellre ner på matkostnaden än att inte resa alls. Drar hellre ner på många kostnader än att inte resa alls 😉

  • Ja vi gör också så Helena. Ett dedikerat resekonto som matas med pengar varje månad. Jag har också börjat peta in lite på aktier men det är ju en lite mer risky business. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.