Årets hotell – här är hela min hotellista

Okej. Det har blivit dags att summera året och jag tänkte göra det på en liten udda väg. Årets hotell. I kronologisk ordning. Med lite tyckande och statistik så klart. För det har blivit några stycken. Det kan vara så att det är personbästa till och med.

Det första jag gör när jag kommer in på ett rum är att ta lite bilder. Rummet rent allmänt, eventuell utsikt, badrummet, korridoren och emellanåt fasaden och allmänna utrymmen. Så, jag fick lite för mycket fritid häromkvällen och samlade ihop lite bilder från årets hotell. Eller sängarna i alla fall. I rättvisans namn ska det väl tilläggas att jag, utöver hotellen, även räknat vandrarhem, guesthouse-varianter samt lägenheterna vi hyrde på under roadtripen på Balkan. Plus resorna i jobbet.

Så, ren matematik då?

 • Antal hotellnätter. Har inte räknat.
 • Antal unika hotell. 33.
 • Antal tillfällen. 34.
 • Hotell jag bodde på mer än en gång. Ett. Quality Globen, två gånger.
 • Mesta kedja. Holiday Inn Express (två i Dubai och ett i Manchester) och Scandic. Tre gånger vardera.
 • Mesta hotelland. Sverige.
 • Bästa utsikt. Hotel Football i Manchester, granne med Old Trafford.
 • Sämsta utsikt. First Hotell Fridhemsplan. Källarrum utan fönster.
 • Naturskönast. Skjaldarvik Guesthouse, Akureyri.
 • Bästa känsla. Holiday Club Åre. Vinter, skidor, winter workation.
 • Bäst wifi. Corso Apartments, Sarajevo. 100 mbit åt folket!
 • Sämst wifi. Airport Hotel Aurora Star, Keflavik. 64 kbit åt folket…
 • Högst i tak. De Medici Hotel, Brygge. Säkert fyra meter. Plus snedtak!
 • Minst ergonomiska. Rektangulär keramikstol på Quality Globe.
 • Randigaste rummet. Village Hotel i Cardiff.
 • Högst upp. Motel One, Manchester. Våning 12 om jag minns rätt.
 • Tidigaste utcheckningen. Holiday Inn Express, Dubai flygplats. 02:54…
 • Önskar att jag inte checkat in alls. Hotell Älvsjö. Äckligt och vidrigt!

Jag tycker det är svårt att kora en vinnare. Framförallt när jag tittar tillbaka på bilderna jag tagit. Alla ser ju i det närmaste likadana ut och det är nästan på gränsen till slentrian och tråkigt. Men, så är jag inte den som hänger på hotellen heller under mina resor. Fast jag önskar. Jag önskar att jag kunde ta mig ro att sitta på rummet och köra en egen liten workation. Men upptäckarlusten är lite lite för stor för det.

Sedan är ju den ständiga frågan – vad gör ett bra hotell? Är det skön säng? Bra frukost? Högt i tak? Bra wifi? Rimligt skrivbord? Läget? Utsikten? Servicen? Det finns så många olika parametrar för mig. Jag menar…

…närheten till fjällmiljö, skidor och bastubad. Då finns det ju inget som slår Holiday Club-nätterna i Åre. Men vill jag se fotboll är ju Hotel Football vid Old Trafford helt oslagbart. Inget annat hotell än Holiday Inn Express i Dubai hade lika gott kardemumma-te och den perfekta storleken på rummet hade Motel One i Manchester, jag behöver inte fler kvadratmeter än så. Hotel by Maud i Sundbyberg hade skohorn, vilket har varit ganska ovanligt och The Village Hotel i Cardiff hade ett fungerade brandlarm.

Årets hotell då?

Om jag nu då måste välja årets hotell så väljer jag nog… mitt eget hem. Där jag får landa efter en fin resa. Där jag kan ladda batterierna och skriva av mig om mina upplevelser. Där jag får sova i min egen säng. Där jag kan vakna upp med skärgårdsutsikt och strosa omkring i mysbrallor på mina lediga dagar. Där kaffet smakar kanel och jag kan hitta lugn och ro. Då får alla 33 hotell stå tillbaka.

Vilket hotell av alla dina korar du till Årets hotell?

Hela listan i bilder

För att ni ska få en liten hint om hotellen jag sovit på det här året så kommer de här i tur och ordning. Från mig till er.

Holiday Inn Express, Manchester
Nyår! Holiday Inn Express Manchester City Centre Arena.

Hotel by Maude, Solna
Hotel by Maude, Solna.

Årets hotell? Holiday Club, Åre
Årets känsla! Vinter, skidåkning, fjäll och workation på Holiday Club, Åre.

Village Hotel, Cardiff
Årets randigaste – Village Hotel, Cardiff.

Scandic Klara, Stockholm
Scandic Klara, Stockholm.

Brommavik, Bromma
Brommavik, Bromma.

First Hotel, Fridhemsplan
Årets sämsta utsikt. Källarrum utan fönster på First Hotel Fridhemsplan i Stockholm.

Hotell Älvsjö
Årets vidrigaste – Hotell Älvsjö.

Chelsea Savoy Hotel, New York
Chelsea Savoy Hotel, Manhattan, New York.

Holiday Inn Express, Safa Park Dubai
Holiday Inn Express, Safa Park Dubai.

Holiday Inn Express, Dubai Airport
Tidigaste utcheckningen, 02:54. Holiday Inn Express, Dubai Airport.

Quality Globe, Stockholm
Quality Globe, Stockholm.

Coal Miners Cabins, Longyearbyen, Svalbard
Coal Miners Cabins, Longyearbyen, Svalbard.

Nordic Harvest Mission, Levanger
Nordic Harvest Mission, Levanger.

Thon Hotel, Trondheim
Thon Hotel, Trondheim.

STF Vandrarhem i Avesta
STF Vandrarhem i Avesta.

Ena sovrummet, D & Sons Apartments i Kotor
D & Sons Apartments i Kotor.

Stenhårda sängar i Buza House, Dubrovnik
Buza House, Dubrovnik.

Sovrummet i Corso Apartments, Sarajevo
Årets wifi! 100mbit i Corso Apartments, Sarajevo.

Sängar i Villa Divani, Mostar
Villa Divani, Mostar.

Sovrummet, Apartment Matejuska, Split
Apartment Matejuska i Split.

Scandic Uppsala
Scandic Uppsala Nord.

Stay at Bromma, Alvik
Stay at Bromma, Alvik.

Årets hotell? De Medici Hotel, Brygge
Årets takhöjd – minst tre-fyra meter på De Medici Hotel, Brygge.

Queen A Antwerp
Året boutique – Queen A Antwerp, Antwerpen.

Quality Globe, Stockholm
Årets “ergonomipris”. Keramikfåtöljen på Quality Globe, Stockholm.

Årets hotell? Hotel Football, Old Trafford, Manchester
Bästa utsikt – Hotel Football, Old Trafford, Manchester.

Sandman Signature, Newcastle
Sandman Signature, Newcastle.

Motel One, Manchester
Årets högsta. Våning 12 på Motel One, Manchester.

Freyja Guesthouse, Reykjavik
Årets hemmakänsla. Freyja Guesthouse, Reykjavik.

Skjaldarvik Guest House, Island
Årets naturskönaste. Skjaldarvik Guest House, Island.

Hotel Laugarbakki, Island
Årets Lagerbäck – Hotel Laugarbakki, Island.

Airport Hotel Aurora Star, Keflavik
Sämst wifi fanns på Airport Hotel Aurora Star, Keflavik.

Hotell Amaranten, Kungsholmen
Hotell Amaranten, Kungsholmen.

Scandic Syd, Östersund
Årets sista – Scandic Syd, Östersund

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

 1. alltså årets randigaste… haha!
  Kul se alla, misstänker er islandsbudget var högre än de statliga avtalen med tanke på att vi betalade hutlöst mycket för ett sas radisson som inte bytt lakan sen 80-talet.

  • Haha, de statliga avtalen gällande Island känner jag inte till men faktum är att vi inte betalade osannolika summor heller. Det vi betalade mest för, på Keflavik, var också det sämsta. Å andra sidan, det är väl bara Clarion som kan leverera en bra upplevelse när det kommer till flygplatshotell…

 2. Nu bor jag kanske inte på så många hotell/år. Det kan bli 5-6 st kanske. Jag brukar också stjärnmärka hotellen efter sängar, WC, utsikt och städning. Mysigaste boendet får Härbret i Järvsö. Skönaste sängarna får Merriott SPA Hotell i Sopot. Häftigaste utsikten-priset går till Hotell Masa i Torrevieja. Bästa frukost-priset tar jag själv tror jag.
  Brukar du kolla recensioner innan du bokar?

  • Jag somnar på de flesta ställen och det är nog mest min första känsla som gör stort anspråk i betyget. Och om det finns skohorn och rimligt med eluttag. Hehe!

   Ja, jag läser alldeles för många recensioner. Borde släppa det och bara go with the flow. Det kanske får bli årets projekt? Boka först – fråga sen. Typ. 🙂

  • Det är väl ett av alla intressen jag kan odla när jag har för mycket fritid. 😉 Nej men seriöst, jag fotograferar alltid alla boenden direkt när jag kommer innanför dörren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.