När Östersunds FK lottades mot Arsenal i Europa Leagues 16-delsfinaler gick det nog ett sus genom hela stan. Inte bara för att det kommer en anrik och högt rankad Premier League-klubb till Östersund i kallaste februari. Det innebär också att ÖFK drar till Emirates Stadium i London för returmatchen, torsdagen den 22 februari. En fantastisk och helt unik fotbollsupplevelse för så väl den inbitne ÖFK:aren som gemene person i stan med ett någorlunda fotbollsintresse.

Men London är ju mer än bara fotboll (sägs det) och beroende på hur mycket tid en får i stan så varierar ju möjligheterna. Just därför har jag samlat några av Sveriges bästa resebloggare och låtit dem tipsa om sina bästa Londonupplevelser. Oavsett reslängd och intresse och även om man inte har något med fotboll, ÖFK eller Arsenal att göra.

Trafik i London

Ta sig till och från London

ÖFK:s supporterklubb Falkarna kommer att flyga ett specialchartrat plan till London. Det avgår tidigt den 22 februari och landar åter i Östersund natten/morgonen efter. Det alternativet ger bara några få timmars strosande i huvudstaden men är effektivt sätt om en enbart vill se matchen. Priset ligger på 3850:- (utan matchbiljett) och sista dag för bokning är den 18 december 2017.

Är man sugen på att göra en långhelg i London går det faktiskt att flyga direkt Östersund – London Gatwick tur och retur. EasyJet, som under vintersäsongen flyger sträckan på söndagar, har satt in extraflyg just för Europa League-matcherna. Flyget ut avgår på torsdag lunch och så åker man hem tidigt på söndag morgon. Det gäller både helgen 15-18 februari och efterföljande 22-25 februari.

Flygbiljetterna till matchhelgen är dyrare än Falkarnas chartrade plan, de ligger just nu kring 4700:-. Veckan innan är betydligt billigare och vill man bara till London över helgen, utan att bry sig om fotboll, är den helgen just nu ett riktigt kap.

Utöver dessa alternativ går det att komma till London både från Östersund och Trondheim, via Arlanda och Oslo. Just nu kostar flygbiljetter från 2100:-. Oftast innebär de billigaste biljetterna att man flyger via ytterligare någon hubb i Europa och med emellanåt långa väntetider. Räkna alltså med två mellanlandningar från Östersund och Trondheim. Undantag finns dock, håll utkik på någon av flygsökarsajterna.

Om du bokar på egen hand, se till att landa i god tid för att hinna till Emirates Stadium. Matchen börjar 20:05 lokal tid (21:05 i Sverige).

SAS A320neo - Sol Viking, LN-RGL

Några timmar i stan

Om man väljer att köra det chartrade flyget direkt från Östersund så finns det inte särskilt mycket tid över till sevärdheter, strosande och restaurangbesök. Men. Det går ju ändå att hinna se lite och 4000mil.se skriver om en eftermiddag i “The Big Smoke“. Där hinns både Borough Market med, precis som promenad längs Themsens södra strand. Borough Market tipsar även Livet från den ljusa sidan om, med massor av härliga bilder!

Långhelg i London

Jenn – Forever Abroad valde att resa dit i februari, mycket passande i sammanhanget, och hon skriver om både musikalbesök och bokhandeln Foyles som är väl värd ett besök. Johanna på Vandraren.se tycker att second hand-butiker ska besökas men föreslår också ett löppass i Hyde Park. Den borde jag själv testa nästa gång i stan. Löpningen alltså.

Foto: Jennifer – Forever Abroad

Bara Brittiskt har ett helt inlägg om att resa till stan med barn (barn på svenska alltså, inte barn på engelska). Bland rekommenderade aktiviteter hittar vi London Eye, London Dungeon och hon har även tips för Harry Potter-fans. Maria på Fantasy Dining tar Harry Potter till ytterligare en nivå och tipsar om både hotell, inspelningsplatser och Warner Bros Studio – The Making of Harry Potter Tour. Även Matochresebloggen tipsar om Warner Bros.

Är vi inne på barn så tipsar City Lover Reser om att åka dit med tonåringar, för att upptäcka Tower of London och Portobello Market med sina secondhand-butiker. När vi ändå pratar om marknader så tipsar På Vift om Camden Market, med sina roliga byggnader och den mänskliga mångfalden.

För att samla ihop alltihop har Towe på Come fly with me skrivit ett fint inlägg med hennes tolv bästa tips om stan. Takbarer, afternoon tea, området kring Holland Park, det gröna Hampstead Heath med mera. På tal om afternoon tea, Ladies Abroad har testat det på Sanderson Hotel, med Alice i Underlandet-tema.

Camden Market
Foto: Towe / Come Fly With Me

Mina egna tips om London?

Jag har inte varit i stan sedan 2012 (jag räknar inte Heathrow i mars) och då var jag inte riktigt i samma resebloggarmode som nu. Därför är det också lite skralt med inlägg om den resan här.

Mina enklaste tips är att göra en långweekend av alltihop. Promenera mycket, ta den där löpturen i Hyde Park, drick en öl på en skön pub och gå och se fotboll (Premier League firar 25 år i år!). Det dels är ligaspel så gott som varje helg och det fullkomligt dräller av fotbollslag i stan. Om man inte får matchbiljett är det bara att inmundiga atmosfär på första bästa pub.

På min bucketlist står, fotboll i all ära, ändå Dryden Street allra högst. Det var bara taskig tajming och okunskap att missa den sist gång.

Får jag bjuda på en sak till? Okej, tack. Jag var i London första gången i april 1996, inte ens fyllda 16. Då såg det (och jag) ut så här. Det har runnit lite vatten under broarna sedan dess och om den resan har jag inte heller bloggat.

Dryden i London 1996

Har du fler tips om London? Lämna gärna en kommentar!

14 KOMMENTARER

  1. På senaste tiden har jag blivit helt tokig i London och vill bara se och uppleva mer av staden. Det får nog bli en resa dit nästa år också. Massor av bra tips och så roligt att se bilden på dig;) tror jag också var runt 16 första gången jag var där. Tack för länk:)

    • Bilden bjuder jag på! 😉 Ja, jag är grymt sugen också, kanske i helt andra intressen än dig då i och för sig. Missade ju Dryden Street sist gång så det är värt det nästan vara därför. Hehe!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här