Världens vackraste tågstation finns (kanske) i Antwerpen

Jag må vara en flygnörd men när det kommer till resande är jag givetvis öppen för det lämpar sig bäst för stunden. Att jag gillar behagliga tågresor är ju sedan gammalt, precis som stora mäktiga tågstationer. Nu kan jag även kryssa för den som anses vara världens vackraste tågstation. Antwerpens storslagna byggnad uppfördes i början av 1900-talet och restaurerades rejält så sent som 2007.

Det är tidig förmiddag och jag har åkt från Brygge, där jag spenderat några dagar bland stans kanaler och på Flanderns krigsfält. Nu ska jag göra ett dygn i Antwerpen, Flanderns största stad och Belgiens näst största efter Bryssel. Den storslagna entrén på Antwerpen-Centraal gör ett omedelbart intryck på mig.

Jag gillar verkligen tågstationerna ute i Europa med sina stora ankomsthallar, valvtak och säckbangårdarna som fångar in tågen och agerar slutdestination. Även Antwerpen-Centraal var en säckbangård fram tills ombyggnationen som var klar 2007. Nu är den i flera plan och fungerar som genomfartsstation för bland annat snabbtågen från Amsterdam till ett antal franska destinationer som Paris, Marseille och Lille.

Tågstationen i Antwerpen

Världens vackraste tågstation – vem sa det?

Det där är ju ett högst subjektivt påstående kan man tycka men på senare år har stationen flera gånger hamnat i topp när sajter och tidningar rankat världens tågstationer. Mashable har den som nummer ett, Newsweek har den som nummer fyra, The Telegraph har den på sin topp tjugo precis som Travel+Leisure.

Jag klandrar dem inte. Men, så kommer jag från Sverige och har mest sett stationerna i Östersund, Sundsvall (…), Helsingborg, Stockholm (som i och för sig är ganska fin) och Göteborg.

Och vad gör den egentligen till världens vackraste tågstation? Vissa gillar de klassiska byggena medan andra föredrar det kliniskt moderna. Jag är nog, trots att jag gillar klinisk och ren design, för de här lite klassiska byggnaderna när det kommer till tågstationer. De är pampiga och det känns som att de har en historia att berätta, som oftast går hundra år tillbaka eller ännu mer. Antwerpen-Centraal har ju faktiskt, mer eller mindre, överlevt två världskrig som härjat i trakterna.

Världens vackraste tågstation?
Innertaket på tågstationen

Nära rivning på 80-talet

På 80-talet var det dock väldigt nära att hela byggnaden jämnades med marken. Sviterna efter andra världskrigets och de tyska V2-robotarna tog hårt på stationen och 1986 stängdes den helt på grund av säkerhetsrisker. Samma år påbörjades viss restaurering och på hösten återöppnade stationen.

1998 påbörjades nya renoveringar och det är delvis dessa som vi idag ser resultatet av. En vacker tågstation i flera plan och för oss som gillar takhöjd är byggnaden en fröjd att vandra igenom.

Även utsidan räknas

Men det är inte bara på insidan den är vacker. Även på utsidan ståtar med sin prakt. Både när man står alldeles utanför och när man är på toppen i Museum aan de Stroom och ser den höga kupolen knappt två kilometer bort.

Jag har ofta en längtan efter långväga tågresor genom Europa. Att i lugn och ro få se landskapen susa förbi. Tysklands vackra natur, Schweiz alptoppar eller Flanderns fält för att sedan få runda av resan genom att kliva ut på en perrong. Som den i Antwerpen. Världens vackraste tågstation, beroende på vem du frågar. Definitivt en av de finaste som jag har varit på.

Vilken är din favoritstation, så väl utomlands som i Sverige?

Antwerpen på 24 timmar

Den här stan bjuder på en hel del intressanta upplevelser. Under mitt dygn hann jag strosa längs promenadgatan Meir. Även ölprovning hanns med precis som Museum aan de Stroom, MAS, och ett par timmar på hyrcykel för att ”korta ner” avstånden mellan upplevelserna.

LÄS MERAntwerpen på 24 timmar – guide & tips

Antwerpen Centraal
Antwerpen Centraal
Utsikt från MAS i Antwerpen

Det här var en del av en resa i samarbete med Visit FlandersNordic TB och Brussels Airlines. Som vanligt är synpunkter, åsikter, texter och bilder mina egna. Läs mer om resan till Flandern här.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

11 KOMMENTARER

 1. Visserligen har jag tågluffat men då i Norden. Jag tyckte då att Oslo hade en storslagen station. Det är ju ett par år sedan förstås. Däremot så har jag nog varit på den rörigaste tågstationen. Det var i Hamburg när vi åkte biltåg från Narbonne till Hamburg. Bilarna kördes av tåget mitt bland en massa folk men det var en kul resa.

  • Hamburg. Usch ja, där har jag varit (i alla fall en av dem) om än så sent som 2007. Fast jag reagerade mest på att de inte tog mitt betalkort. Tyskar. Konstiga ibland.

 2. Det var en väldigt vacker station! Brygge besökte jag i gymnasiet men det blev inget besök i Antwerpen. Lockande!

  Ordet säckbangård kände jag inte till – tack för lite nytt lärande. 🙂

  Tågluffat har jag gjort mycket i min ungdom, flera gånger runt om i Europa. Många speciella minnen, bland annat från krypande vagnar i forna Jugoslavien.

  Milano Centrale är en ståtlig station också men hjärtat klappar nog mest för (trumvirvel) Grand Central. Förvånad? 😉

  • Milano är galet vacker också ja, har varit där några gånger. Annars var det väl ingen jättehögoddsare att du skulle föreslå Grand Central. Fast den ligger inte på min topplista faktiskt, även om den är fräck på många sätt. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.