Boende på Island – att boka samma dag

När vi landade på Keflavik, flygplatsen fyra mil utanför Reykjavik, hade vi bara en hyrbil bokad (och hemresebiljetterna). Inga boenden och egentligen inga fler detaljerade planer än att ta en första natt i huvudstaden och att sedan få en riktigt bra roadtriphelg. Vi tänkte helt enkelt att boende på Island förmodligen inte är några större problem, alla helst en helg i slutet på oktober.

Egentligen är jag en trygghetsknarkare som vill göra ordentlig research och ha stenkoll. På senare år har jag fått släppa det där en aning, vi hinner helt enkelt inte researcha lika mycket längre. Behöver det vara dåligt? Nej, så klart inte. Tvärtom, nyttigt och lärorikt så klart och hittills har det slutat bra de allra flesta gånger. Och på Island, vad är det värsta som kan hända? Sova i bilen, möjligtvis.

Rent geografiskt rörde vi oss så här på ön. Första natten i Reykjavik, andra i Akureyri, tredje i Laugarbakki samt fjärde och sista vid Keflaviks flygplats.

Boende på Island

Första natten – guesthouse vid Hallgrímskirkja

I bilen mellan Keflavik och Reykjavik börjar vi leta vårt första boende på Island. Eftersom vi vill utforska stan under i alla fall några timmar begränsar vi sökningarna dit. Efter några minuter har vi bokat ett guesthouse för knappt tusen svenska kronor så vi knappar in adressen i GPS:en och rullar dit.

På plats möts vi av ett vanligt flerfamiljshus. I det ombyggda garaget är receptionen och vi blir riktigt bra mottagna. Vi får förklarat lite om vad som ligger var i stan, att det finns cyklar att låna om vi vill och att det finns färdig smoothie i kylen som är vår.

Rummet är egentligen inte mer än ett vanligt standardrum, två sköna sängar och med den delade toaletten vägg i vägg. På det hela taget väldigt fräscht och frukosten på morgonen var verkligen helt lagom. Ingen jättebuffé utan mer det som i alla fall jag behöver. Fil, flingor, mackor och kaffe. Jag är nog norra halvklotets tråkigaste frukostperson.

Vi passade så klart på att nyttja cyklarna och tog oss en tur på stan. Reykjavik tåls att utforskas mer (nästa gång) men vi landade på ett museum om vulkanaktiviteterna på ön och hann under den efterföljande middagen planera resterande del av resan.

Namn: Freyja Guesthouse & Suites
Pris: 890 SEK för en natt
Intryck: perfekt läge bredvid Hallgrímskirkja, härligt bemötande och bra sovkvalitet. Extra plus för hemma-hos-känslan och det fria lånet av cykel!

Freyja Guesthouse & Suites - huset
Vårt första boende på Island - Freyja Guesthouse & Suites
Freyja Guesthouse & Suites - köket
Hallgrimskirkja i Reykjavik

Andra natten – Under norrskenet i Akureyri

Andra natten har vi siktet inställt på Akureyri, 40 mil norr om Reykjavik. Mörkret har lagt sig när vi en timme innan beräknad ankomst börjar söka efter vårt boende för natten. Valet, av de få som fanns, föll på Skjaldarvik Guest House, Vi hinner dessutom köra fel innan vi hittar stället i det totala mörkret utanför stan.

Jag får känslan av att det här är en ombyggd före detta vårdinrättning. De breda korridorerna och tillgänglighetsanpassade faciliteterna (gigantiska toaletter) skvallrar en del om det. I änden av korridoren finns ett väl tilltaget allrum med både stjärnkikare, böcker att läsa och (dyr) öl att köpa. Vårt eget rum i sig är inget att orda om. En säng, ett handfat och varsin badrock. Poolen utanför huset är dessutom i bruk, trots att det är sent i oktober.

Eftersom restaurangen är stängd så bestämmer vi oss för att åka den knappa milen in till Akureyri och äta. Tack vare bristen på gatubelysning här ute så är det inga större problem att se ett norrsken på himlen, högt ovanför våra huvuden. Tyvärr hinner det dansa klart innan vi är tillbaka, så någon mer spaning än så här blev det inte. I övrigt var förutsättningarna i det närmaste perfekta.

På morgonen vaknar vi lagom till gryningen och vi kan blicka ut över fantastiska vidder, som vi inte kunde se i mörkret kvällen innan. Snöklädda fjälltoppar åt alla håll och fjorden bara ett långt stenkast nedanför huset. Magnifikt!

Namn: Skjaldarvik Guest House
Pris: 785 SEK för en natt
Intryck: bra service och perfekt ställe för norrsken om det är rätt säsong – inte en gatlykta i sikte! Bra frukost men rummet var väl inte jättespännande. Plus för fina gemensamma utrymmen.

Skjaldarvik Guest House - rummet
Skjaldarvik Guest House - pool
Skjaldarvik Guest House - vardagsrum
Skjaldarvik Guest House - parkering

Tredje natten – Laugarbakki och 80 invånare

Efter att ha sett vattenfallet Godafoss och gjort valsafari i Akureyri påbörjade vi resan söderut. Ungefär halvvägs till Reykjavik hittade vi Hotell Laugarbakki och bokade in vårt tredje boende på Island, en halvtimme innan ankomst.

Man skulle kunna tro att det här är Lars födelseort. Eller att invånarna här bestämde sig att grunda en by i hans namn, efter framgångarna med fotbollslandslaget. Fast jag har svårt att tro att Lagerbäck har något egentligt samband med Laugarbakki, men jag är å andra sidan inte helt säker heller.

Det här var, till skillnad från de två första nätterna, ett renodlat hotell. Jag fick vibbar av att det här tidigare varit en skola men att hotellet i sig inte var särskilt gammalt. Renoveringen har i alla fall gått i den mer kliniskt skandinaviska stilen med räta linjer och avskalad inredning. Plus en detalj som helt obegripligt många hotell väljer – transparent dörr till toaletten. Jag frågar mig fortfarande varför och till vilken nytta.

”Älskling, kan du gå till lobbyn och… eh… läsa nåt isländskt magasin medan jag eh… ja… skiter!”

I övrigt var det inget fel på rummet. Sängarna var riktigt sköna och den upptinande duschen efter vårt iskalla valsafari satt verkligen som ett smäck. Restaurangen bjöd på helt okej mat till isländska matpriser (det vill säga något dyrare än i Sverige) och även frukostutbudet var helt rimligt.

På morgonen när vi vaknade förstod vi också vidden av vidderna vi befann oss på. Hotellet låg utslängt i ett ett landskap likt kalfjället. Knappt ett träd så långt ögat kunde nå och milsvida vyer åt nästan alla vädersträck. Jag vet inte vad det är men alltså, käre barn vad jag gillar sånt!

Namn: Hótel Laugarbakki
Pris: 975 SEK för en natt
Intryck: mitt ute i ingenstans men alldeles bredvid ringvägen. Plus i kanten för bra wifi och matfaciliteter. Fast det där med genomskinlig skithusdörr kunde de skippat.

Hotel Laugarbakki - rummet
Hotel Laugarbakki - transparent toalettdörr
Hotel Laugarbakki - restaurangen
Hotel Laugarbakki - frukost

Fjärde natten – flygplatshotell på Keflavik

Vårt sista boende på Island blev av praktiska skäl vid Keflavik, flygplatsen alltså. Om flighten lyfter redan 06:20 på morgonen så har jag gärna kortast möjliga väg mellan säng och incheckning. I det här fallet var det knappt tre minuters promenad från hotellfoajé till bagdrop.

I slutändan faktiskt det enda argumentet till att bo här. I övrigt var det här nämligen en väldigt trött upplevelse, nästan tröttare än mig när klockan ringer på arbetsdagarna. När vi kom till incheckning fanns ingen personal i receptionen. Vi plingade klockan både en och tre gånger, innan en trött tant i övre medelåldern hasandes kom ut för att med tändstickor i ögonen checka in oss. Helt ointresserad av oss, av sitt jobb, av allt i hela livet kändes det som.

Dessutom tog de nästan 1400 spänn för besväret. 50% högre prislapp än våra andra rum på Island men 50% sämre service och kvalitet. Joråsåatte.
Rummet då? Well, ett helt vanligt jävla hotellrum. Fast, där de kryddat tillvaron en aning genom att dölja rummets enda eluttag bakom skrivbordet. Den som möblerade rummet hade uppenbarligen konstant hjärnsläpp. Släng på 2017 års slöaste hotell-wifi (det gick att köpa sig snabbare anslutning – klåpare!) så förstår ni själva att det blev tidig kväll i det drydianska resesällskapet.

Det är väl som så att det här stället knappast behöver bry sig. Gäster som vill ha nära till flygplatsen kommer att betala, se glada ut och checka in här ändå. Sorgligt.

Namn: Airport Hotel Aurora Star
Pris: 1390 SEK för en natt
Intryck: Dyrt, meningslöst wifi och sval service. Om du inte har något emot att ha några kilometers transfer till flygplatsen så finns det förmodligen bättre hotell i närheten.

Utsikten från hotellet på Keflavik
Rummet på flygplatshotellet på Keflavik

Boende på Island – går det boka samma dag?

Jag hade hört lite av varje när det kommer till boende på Island, helst att det skulle vara dyrt och fullbokat. Nu var ju det här lite av lågsäsong så några större problem att hitta sovplats var det inte och jag tycker inte att vi betalade några överpriser heller. Runt 900 spänn per natt är inte så mycket att orda om och då hade vi dessutom frukost på alla ställen. Bemötandet var överlag riktigt bra och vi lyckades tajma in bra lägen på alla ställen, plus bra sovkvalitet.

Ja, flygplatshotellet är ju undantaget som då bekräftar den regeln.

Att boka boende på Island samma dag som ankomst var med andra ord inga problem. För oss. I slutet av oktober. Återigen, lågsäsong, så det här kanske inte fungerar lika bra i juli och augusti. Fast, vad är det värsta som kan hända? Att en får sova i hyrbilen eller betala lite mer i brist på annat. Sådana detaljer kan jag leva med.

Hur brukar ni boka boende?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Intressant test, och vilka fina bilder!
    Vi har testat sena bokningar av boende, både före och efter Internets genombrott. Och visst har det blivit enormt mycket enklare! Vi tycker dock att det är ett visst stressmoment att varje dag behöva lägga tid på att leta boende. Även sova i bilen har vi provat – inte blev det mycket sömn. Men har man en kombi så man kan sträcka ut sig, funkar det antagligen bättre.

  2. Nuförtiden (oj vad gammal jag låter) bokar vi nästan alltid alla boenden. Men förr var det lättare, två vuxna, inga barn, ok att sova i bilen eller bo på ett ruggigt ställe på Reeperbahn?. Risken med att inte boka är ju också att man får göra som vi, lägga halva dagen på att hitta boende i Amsterdam när det var påsk istället för att njuta av stan. Jaja, det är nog så att jag har ju blivit äldre, klokare och mer behov av ordning ?/ Pernilla

    • Haha! Reeperbahn låter mindre kul faktiskt… 😉 Det är ju det, om det är tjyvtjockt på hotellen så går ju mycket tid åt till sånt vilket så klart är sub-optimalt. Mvh Har inte bokat sista natten på MRU än…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.