5 gejsrar och vattenfall på Island – blött & vackert

Resan till Island var bokad sedan flera månader. Ändå satt vi på restaurangen i Reykjavik vår första kväll och funderade över hur vi skulle lägga upp vår långhelg. Lite som vi brukar göra. Södra delen av ön? Norra? Natur till fots eller genom bilrutan? Djurupplevelser? Tillslut bestämde vi oss. På agendan för de kommande dagarna skrev vi gejser, valsafari och vattenfall på Island. Sedan tog vi en god natts sömn och laddade för ett par maxade dagar.

Morgonen därpå vaknade vi på vårt guesthouse i Reykjavik. Vår värd hade gjort smoothies och det lilla köket var så hemtrevligt att vi nästan undrade om vi flyttat in för gott. Utanför låg det en gråtung och mörk himmel ovanför huset. Det var som att moder natur ville förbereda oss på några blöta upplevelser. Hon hade rätt. Det fick vi.

Geysir och Strokkur

Första stopp för våra gejsrar och vattenfall på Island blev Geysir, tio mil öster om Reykjavik. Geysir är den gejser som faktiskt givit sitt namn åt hela fenomenet hetvattenfontäner. I området finns det fler gejsrar, bland annat den kanske mest aktiva av alla – Strokkur. Att stå och vänta kräver lite tålamod, beroende på vilken av dem man väntar på.

Strokkur kastade upp varmvatten var tredje-fjärde minut ungefär och av dessa var vart fjärde-femte en vattenkaskad på kanske tio-femton meter. De andra gångerna blev det som mest en vattenpelare på ett par-tre-fyra meter.

Själva vattenkaskaden i sig är ju så klart häftig att se, men även skådespelet sekunderna innan och efter är minst lika intressanta att titta på. Hur den nästan tar sats och börjar bubbla innan den exploderar och hur hålet sedan fylls med vatten igen sekunderna efter att den kastat upp.

Tillgängligheten vid Geysir är mycket god och det spelar ingen som helst roll om en har fullgod fysisk förmåga eller någon typ av funktionsvariation. Alla kan njuta av samma upplevelser och på samma villkor. Efter en timme bland hetvattenfontänerna kände vi oss klara och satte oss åter i hyrbilen för att åka vidare.

Geysir, Island
Geysir, Island
Geysir, Island

Gullfoss – ett dubbelt vattenfall

Det är egentligen inget mer än skyltarna, en stor parkering och ett byggnadskomplex mitt ute i ingenstans som avslöjar att det finns något av värde att se här. Eller ja, vidderna som vi färdats fram på är ju sevärda i sig och det trots att molnbasen är lägre än lägst och regnet smattrar mot framrutan.

När vi parkerat bilen förstår vi direkt åt vilket håll vi ska gå och vi tar promenadstråket neråt den tjugotvå meter breda bergsskrevan. Ytterligare ett antal trappsteg ner möts vi att ett av många dånande vattenfall på Island. Gullfoss, där det forsar ner 140 kubikmeter vatten varje sekund, omger sig också av den finaste och mest genomträngande vattenformationen jag sett på länge. Inte ett öga är torrt och hade jag inte haft min Bergans-jacka hade jag varit blöt rakt igenom.

Jag själv vid Gullfoss på Island

Gullfoss är två vattenfall

Gullfoss består två fall, ett med 11 meters fallhöjd och det andra på 22 meter. Längs skrevan i berget går det gångvägar och den översta delen är enkel att ta sig till, både till fots och på hjul. Det går också bilväg nästan hela vägen fram. Tillgängligheten längst ut till det övre fallet ut är det dock värre. Det går så klart att gå dit men har man fysiska begränsningar kan det vara läge att låta bli.

Fast, man ser faktiskt gott och väl även från de övre etagen av naturens egna våningsplan. Och blöt blir man också, det lovar jag. Inte nog med att vattenfallet bidrog med väta, det regnade också så den här dagen kom vattnet verkligen från alla håll och kanter. Ska det vara så ska det vara ordentligt, annars kan det kvitta.

Vattenfallet Gullfoss på Island
Vattenfallet Gullfoss på Island
Vattenfallet Gullfoss på Island
Vattenfallet Gullfoss på Island

Lunch och roadtrip till Akureyri

Efter Gullfoss var det läge för lunch så vi åkte tillbaka mot Geysir. Där fanns det både affär och restaurang så vi passade på att äta, tina upp med lite kaffe, fönstershoppa kläder och ta det lugnt en stund innan vi fortsatte vår resa. Skön lokal att äta i men precis som på övriga ställen på ön var maten en aning dyr i förhållande till vad man får.

Vår nästa plan var att ta oss till Akureyri, på Islands nordligaste del. Det blev en bilresa på ungefär 43 mil innan vi, långt efter mörkrets infall, körde in på parkeringen till Skjaldarvik Guesthouse strax utanför stan. Ovanför våra huvuden kunde vi skymta ett svagt norrsken, då molnen för första gången på hela Islands-resan spruckit upp och visat oss en klar himmel. Ett välkomnande av klass måste jag säga.

Goðafoss på nordligaste Island

Morgonen därpå, efter en fin frukost, satte vi kursen mot nästa vattenfall på Island – Goðafoss. Omgivningarna var helt magnifika med snöklädda toppar och den långa fjorden Eyjafjörður som sträcker sig hela vägen in till stan.

Fågelvägen till Goðafoss är inte ens tre mil österut men eftersom vägen först rundar fjorden och sedan ett bergsmassiv så landar bilvägen på nästan sex mil. Fast när en får se vyerna här så spelar det mindre roll. Jag hade kunnat köra här i hundrasex mil. Eller tvåhundrasex mil. Eller… ja. Länge.

Väg utanför Akureyri

Goðafoss – litet och vackert

Goðafoss är inte alls lika stort som de andra men på inget sätt en sämre upplevelse. Här var det också betydligt färre turister än vid de två tidigare stoppen. Kanske har det med säsong att göra, eller att fler rent generellt väljer de sydligare breddgraderna på Island. För mig kändes det här helt rätt.

Vi klättrade ner till botten av det tolv meter höga vattenfallet och här passade jag på att rigga kameran lite mer seriöst, eftersom jag ändå släpat med mig stativet. Som gjort för lite längre exponeringstider och jag var inte ensam utan samsades med minst ett tiotal andra mer och mindre seriösa fotografer. Det sköna med sånt är att det finns ett underförstått samförstånd. Alla vill ha de bästa bilderna och respekterar varandras närvaro. Fin atmosfär med andra ord.

Även vid parkeringen till Goðafoss fanns det ett litet hus, men inte allt lika påkostat som våra tidigare upplevelser. En väldigt liten butik men tillräckligt stor för att hysa både en värmande mugg kaffe och ett par vykort, en procedur som vi är noga med att upprätthålla när vi är ute på resande fot.

Kaffet satt dessutom väldigt bra, vi var båda två helt genomfrusna eftersom bitande nordanvindar på norra Island är betydligt värre än nordvästan i Östersund.

Vattenfallet Godafoss på Island
Vattenfallet Godafoss på Island

Karta över våra upplevelser

För att få ett hum om var vi rörde oss på Island så skickar jag med en karta. Ön är inte särskilt stor men eftersom stora delar är mer eller mindre otillgängliga och måste köras runt är fågelväg och bilväg oftast helt olika saker. Såvida en inte hyr en ordentlig bil och inte behöver bekymra sig om vägarnas skick. Vi hade en liten Kia och jag har bloggat om vår hyrbil på Island sedan tidigare.

1 – Reykjavik, 2 – Geysir och Gullfoss, 3 – Akureyri och Goðafoss.

Roadtrip på Island

Förutom vattenfall på Island?

Det finns ju fler saker än gejsrar och vattenfall på Island. Vi prioriterade också att klämma in norra delen och vi tycker fortfarande att det var ett bra beslut, framförallt eftersom vi också fick in valsafari i Akureyri. Om det blir ett återbesök på ön, vilket jag så klart hoppas, så tar vi nog sikte på södra delarna, eller att ta varvet runt hela ön.

Inspiration finns det i alla fall gott om, här är vad några andra resebloggare har skrivit om Island.

Har du varit och upptäckt vattenfall på Island eller har du några andra bra tips?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

  1. Vilken vacker natur! Jag har inte varit så lockad av Island alls, men med alla fantastiska resereportage därifrån de senaste två åren har jag blivit mer och mer nyfiken.
    Apropå det där att ha en resa inbokad sedan flera månaden men inte börja planera förrän dagen innan, typ. Jag planerar sällan mina resor, men nu när jag var i Vietnam önskar jag att jag hade gjort mer research. Då hade jag säkert fått se allt det där jag tydligen missade. Särskilt på Phu Quoc. Oh well. En bra anledning till att åka tillbaka asap 🙂

    • Ja, Island har verkligen fantastisk natur. Skulle gärna åka tillbaka och ta ett helvarv runt ön. På gott och ont det där med research tycker jag. Visst, risken att missa något finns ju så klart men å andra sidan så planerar man inte upp precis all tid på resmålet heller. Jag har blivit sämre på research, mest för att… tja, ”det löser sig”. 🙂

    • Prisläget rent generellt var mer åt svenska hållet. Restaurangmat upplevde jag som dyrare men boenden och annat var rimliga priser. Valsafari var också rimligt, jag tror vi betalade runt 800 SEK per person.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.