KLM CareTag – en GPS-guide i Amsterdam

Det finns många sätt att hitta guldkorten på resmålen som en är på. Framförallt i Europa har ju förändringarna av dataroaming underlättat enormt, när vi nu kan surfa precis som hemma och söka information allt eftersom vi behöver den. Var som helst, när som helst, om vad som helst. Det finns ju också andra lösningar. Inför kvällen, natten (!) och förmiddagen i Amsterdam förra veckan sedan fick jag möjligheten att testa KLM CareTag.

KLM CareTag är en liten GPS-baserad puck som utifrån ens position i Amsterdam kommer upp med tips, fakta, att-tänka-på och i-närheten-av-information. Rösterna är från flygbolagets egen kabinpersonal och enheten är laddad med hundratals heads-up allt eftersom man rör sig runt i stan. Prylen jobbar helt offline så det enda som behövs är GPS-signal och att batteriet är laddat, sedan är den klar att användas. Den laddas för övrigt med en vanlig micro-USB, precis som många andra mobiler och prylar.

Amsterdam Centraal

På morgonen efter frukost tog jag så ut den för ett test och rörde mig bort till centralstationen. Det dröjde inte allt för länge innan den plingar till (med det klassiska flygkabinsplinget) med tipset om att se mig för ordentligt då gatan jag befann mig på är hårt trafikerad. Utanför centralstationen och den gigantiska cykelparkeringen blev jag uppmärksammad på att jag förmodligen aldrig sett så här många cyklar förut. Där trodde den fel, för det har jag. Sist gång jag var i Amsterdam

Jag får också tips om målningarna i cykeltunneln som går under centralen, något som jag helt missat. Och ja, det var riktigt fränt.

Hyr en cykel i AmsterdamMålningar i en tunnel under Amsterdam CentraalMålningar i en tunnel under Amsterdam Centraal

Jag fäste min KLM CareTag på toppen av min ryggsäck, så att den kom så nära örat som möjligt. Det finns en volymknapp som är antingen hög eller låg och ibland får jag, när plinget kommer, hålla upp den närmre för att höra ordentligt. Om trafiksorlet ändå dränker rösten kan jag trycka på den svarta knappen för att spela upp det senaste meddelandet en gång till. Om jag random trycker på knappen och det inte finns något på den aktuella platsen så berättar den också det.

KLM CareTag
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Fungerar KLM CareTag då?

Det kan ju verka att den här prylen är mer rolig än nyttig. Vem behöver det här när Tripadvisor och Google finns och man surfar som hemma? Men, faktum kvarstår. Vi upptäckte ett antal smådetaljer i stan som vi förmodligen missat om den inte tipsat. Jag menar, något som man är på jakt efter letar man efter. Något man inte känner till förblir okänt om ingen tipsar. Det är just där som KLM CareTag gör ett fint jobb tycker jag. Tunneln med målningarna till exempel.

Sedan blir det ju också lite konstigt när jag står utanför Anne Franks hus och den säger att det inte finns något av intresse just nu. Ja, så klart. Bland hus och annat kan den ju tappa signal, jag utgår från att så var fallet den här gången.

Ska du till Amsterdam framöver och ska flyga med KLM, se över möjligheten att få låna en. De lånas gratis och anmälan görs på deras sajt. Som jag förstått det är det begränsad upplaga så det kan vara läge att göra det i hyfsat god tid innan resan.

Någon annan som har testat KLM CareTag eller någon liknande pryl i någon annan stad?

Vatten under broarna i Amsterdam

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Det låter inte alls fel med en ”blå liten fågel” som sitter på ens skuldra och kvittrar små tips. Men som alltid med ny och relativt oprövad teknologi kan en gnutta försiktighet och måttfullhet vara på sin plats. För när ”fågeln” pockar på uppmärksamhet om en turistisk sevärdhet kan man gå miste om en spännande vardag som utspelar sig framför ens näsa.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.