Semesterdagar och resor – så får jag ihop det

Ibland får jag frågan hur tusan jag får ihop mitt jobb med semesterdagar och resor under ett år. Och ja, det kan ju faktiskt vara en befogad fråga när en utomstående tar en titt på alla resor kontra det heltidsjobb jag också har.

Så, jag har skrivit ihop ett litet ”så gör jag”-inlägg. Om hur jag får mina 31 semesterdagar och resor att gå runt och hur jag kan använda dem under årets alla årstider. Det är ju inget som hindrar någon annan att ta efter om så önskas eller så kan ni komma med egna tips. Använd gärna kommentarsfältet längst ner och berätta hur ni får ihop det (om ni får ihop det).

Så. Semesterdagar och resor. Den sanna historien. Här och nu.

När ni är lediga

Julen. Sportlov. Påsklov. Lång sommarsemester. Höstlov. Klämdagar. Halvdagar. När folk passar på att vara lediga under barnens lov eller tar ledigt en klämdag så jobbar jag. Loven är ändå ganska dåliga (och dyra) restider så jag försöker att undvika dem (så klart med vissa undantag) och spara mina semesterdagar till något annat tillfälle. Att ta semester eller flex på en klämdag för att göra ingenting är oftast no-no för mig. Finns det jobb att göra så jobbar jag hellre och så kan jag vara ledig någon annan gång.

Tre veckors sommarsemester

Medan andra plockar sina fem-sex veckors semester under sommarmånaderna så nöjer jag mig med tre. Förut var jag väldigt mån om att få lång och sammanhängande ledighet men i takt med att jag vill resa mer så har jag tänkt om helt och hållet. Kort sommarsemester ger möjlighet till fler resor under andra delar av året. För mig fungerar dessutom tre veckors sammanhängande ledighet, med rådande livssituation, alldeles utmärkt just nu.

Men visst, svensk sommar ska inte underskattas så klart och den vill jag gärna uppleva.

Västkustens pärla - Fjällbacka

Maxa långa helger och röda dagar

Lite motsägelsefullt mot första punkten kanske men att åka iväg på långhelger med kringliggande röda dagar innebär oftast minimalt uttag av semesterdagar, om ens någon alls. Vi åkte exempelvis till Dubai över påsk i fjol. Slutade jobbet som vanligt på skärtorsdagen, flög ut samma kväll och kom hem på annandag påsk vid lunch. Jag behövde inte plocka en enda semesterdag och inte en minut försvann från flexkontot (jag låg i och för sig minus då, eftersom jag var i New York veckan innan…).

Nackdelen med det här är ju att även många andra tänker exakt samma sak, vilket har en förmåga att driva upp priserna en aning.

Flex är lyx!

Lyckligtvis har jag goda möjligheter till flextid på mitt jobb, vilket kan gå åt båda håll. Vill jag köra igång klockan sex på morgonen så kan jag göra det, och vill jag sitta till åtta på kvällen och jobba in tid så är det mig fritt att välja den vägen. Problemet för mig är min morgontrötthet, vilket gör att jag sällan börjar jobba innan åtta. Och ju senare en börjar, desto svårare blir det att kunna jobba in tid. Den extra guldkanten (eller hur man nu ska se det) är att jag helt obehindrat kan sätta mig en helg och jobba ikapp.

Halvdag är heldag

Det kanske bästa sättet att dra in extra timmar på flexkontot är ju halvdagarna (skärtorsdagen exempelvis). Att sitta kvar efter lunch och jobba klart släpande saker är perfekt syssla de här dagarna. Eftersom jag nästan alltid är själv på hela våningsplanet så brukar jag ta med en högtalare och poppa musik och smygäta lösgodis tills jag mår illa. Då snackar vi arbetsmiljö!

Tomt kontorslandskap

Hur gör du med semesterdagar och resor?

Lämna gärna en kommentar på hur du får ihop dina resor med jobb, semesterdagar och annan ledighet. Och om du inte får ihop det, vad är det som saknas?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Håller med om att det ofta blir effektivt arbete under de tider som ”alla” andra vill vara lediga. Ex em på valborg, skärtorsdag m fl. Att många andra inte arbetar ger ostörd arbetstid. bra när saker måste slutföras och färdigställas. Jag nyttjade detta många gånger och gjorde dessutom många andra glada för att de behövde ej stanna kvar sent. Inte alls dumt:)

  2. Har aldrig mer än 3 v semester på sommaren, ibland 2 veckor. Har den fördelen att jag på tex 3 v inte behöver ta 15 dagar semester, utan kan ta 10 och så strecka de andra dagarna. Visserligen innebär det att schemat blir komprimerat, men du vinner dagar. Likadant gör jag resten av året då jag ska vara ledig en vecka..strecka dagar ta ngn semesterdag och sedan jobba måna pass i rad

  3. Min sommarsemester offrar jag totalt 5 dagar juni- skolorna börjar. Tar en dag vid 6-juni om helgen ligger bra, 2 vid midsommar och en långweekend i juli. Sedan har jag 20+ dagar kvar till resten av året. Min längsta semester ever sammanhängande (har jobbat heltid i nästan 9 år) har varit 10 dagar.

  4. Jag tar så lite semester som möjligt på sommaren. Max tre veckor. Sedan kombinerar jag semesterdagar med röda dagar på våren och hösten. Flexar lite oxå. I somras flexade jag en vecka för att åka til Schweiz. Lite på gränsen kanske … 😉 Sedsn gillar jag projektanställningar. Då kan det bli glapp emellan. Och då kan man resa 😉

    • Flexa en vecka har jag gjort en gång, efter att ha samlat på mig timmar under några månader. Det var tiden innan det intensiva resschemat kom till världen. 🙂

  5. Himla bra plan det där låter som. Du har ju verkligen insett att du måste försaka något (långa somrar och lediga halvdagar dagen innan helgdag etc) för att få göra det du älskar att göra. Jag upplever ofta att folk inte riktigt är beredda på att göra det och därför har svårt att förstå hur andra kan få ihop det. Men det hade ju blivit svårt att först vara ledig 4 veckor på sommaren, under loven med barnen, varenda halvdag och klämdag och sen också kunna åka ut och resa titt som tätt 😉

    • Japp, det är ju svårigheten och den förstår jag rakt upp och ner. Men det finns många sådana aspekter som jag tror många missar i sammanhanget. Men det man inte ser har man ju heller ingen aning om, som att jag jobbar när andra är lediga. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.