AddNatureDet spelar ju egentligen ingen roll om det är smällkalla januari eller högsäsong och en ynka vecka till avfärd. Om man behöver inspiration, tips och idéer till en kommande sommarvandring så är det research som gäller. Jag tänker därför, i samarbete med AddNature, samla ihop lite tips kring prylar som kan vara lämpliga att ha i åtanke när en ska ut i naturen.

En sådan här lista kan ju så klart göras precis hur lång som helst men jag har försökt att lyfta några saker som ibland kanske landar lite under radarn. Listan är kort och gott ett helt eget hopkok och några av prylarna äger jag själv, andra står på min önskelista.

Vandringsled i Jämtland

Uppblåsbart liggunderlag

Även om de klassiska har fördelarna med att de tål lite stryk och är billiga så är ändå ett uppblåsbart liggunderlag en personlig favorit. Jag äger själv ett exemplar från Therm-a-Rest sedan några år och tyckte vid inköpet att 1500 var en smula dyrt. Nu? Helt klart värt. Förutom att en själv kan bestämma hårdheten och att det formas bättre utifrån underlaget så är de både lättviktare och lättpackade. De kräver dessutom ingen pump eftersom de många gånger är självuppblåsbara. Sedan är krävs det inga större luftmängder i dem heller.

Solcellsladdare

En vanlig powerbank klarar av att ladda mobilen ett par-tre gånger innan den själv måste ha ström. I fjällvärlden kan det vara lite av ett dilemma men då kan en solcellsladdare vara räddningen. Under sommarvandring är det ju också ljust större delen av dygnet, en klar fördel. Just den här varianten, PowerTraveller, är uppvikbar och kan hängas på väskan. Det betyder att den kan laddas under dagen och sedan förse batterislukande mobiler med ström på kvällen, i tältet eller framför brasan.

Powertraveller Extreme Solar Charger Black
Produktfoto från AddNature.

Regnjacka av klass

Även om det är en sommarvandring så är ju fjällen oerhört nyckfulla. Satsa därför på ett regnplagg som är riktigt bra. Det är, i mina ögon, en livsinvestering. Rätt skött så håller jackan väldigt länge och då blir kostnad per användningstillfälle väldigt lågt, även om inköpspriset är högt. Jag slog till på en jacka från Bergans för några år sedan. Den har tagit mig genom allt från ett regnigt Kebnekaise, fuktigt Island och stormblåst i Jämtlandsfjällen.

AddNature har ett stort urval regnjackor, det är bara att leta och det här är ett plagg som alltid ska vara med på fjällvandringar. Alltid.

Jag själv vid Gullfoss på Island

Vandringsstavar

Det här är nog det jag saknar mest just nu när det kommer till min egna vandringsutrustning. För att få rätt hållning med tung ryggsäck där bak så kan vandringsstavar verkligen underlätta när det kommer till långa strapatser. De här finns så klart i hundra miljoner olika alternativ, så hitta ett par som passar dig bra. Det är ju så klart en bonus ju lättare de är, men de måste ju tåla lite också.

Termos

Längs vandringens många kilometer finns det få saker som slår att få sätta sig ner och ta en paus. Med bedårande fjällutsikt, svettig rygg och så klart en varm mugg kaffe. En termos i ena sidofacket är i mitt fall en självklarhet. När kaffet är slut fylls den istället med vatten från någon iskall jock. Mizu V12 är helt giftfri, håller värmen i tolv timmar och kylan i ett dygn. Mitt nästa köp? Kanske!

Sommarvandring vid Kebnekaise

Vad har du med på din sommarvandring?

Det där var mina fem tips. Jag är långtifrån en proffsvandrare och listan skulle egentligen kunna göras hur lång som helst. Tält, knivar, GPS-prylar, kängor, byxor, mössor, torra ullstrumpor och så vidare. Vad har ni för viktiga prylar med er när ni är ute på sommarvandring?

Och förresten, hur många gånger har ni kommit tillbaka med oanvända saker?

4 KOMMENTARER

  1. Jag brukar ta med mig vatten ev kaffetermos och frukt. Tydliggöra kanske skillnaden i våra vandringar!? :))
    Tack för lustfylld läsning och roliga kommentarer.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här