Östersund har verkligen gnistrat och tindrat de senaste veckorna. Massor av snö har ramlat ner och minusgraderna har ihärdigt bitit sig fast, med undantag för häromdagen när det låg kring nollan. Men så gick det några timmar och vips var vi nere på -15°C igen. Släng på dimman som samtidigt drog in från våra omgivande vatten så blev det ännu vitare i träden ovanför huvudena. Kamera, Vinterstaden och riktig vinter har en förmåga att bli en ganska bra kombination. Igår kväll var det med andra ord bara att gå hem från jobbet, äta lite snabbt och sedan packa väskan igen.

Återigen går det att lura ögat med lite längre exponeringstider. Det här är inte mitt på dagen. Det är sent på kvällen.

Ett vintrigt Frösön

Inne i Badhusparken hängde de vita trädkronorna som ett täcke över gång- och cykelvägen. De allra flesta verkade vara hemma för att titta på Arsenal-Chelsea (för det är väl sånt alla gör?) och bara några få trotsade kylan och promenerade i det saligt vita Östersund.

När jag går omkring så här brukar jag tänka på kontrasterna. För sex månader sedan stod jag i den här parken och fotograferade artister och band på Storsjöyran. I shorts och t-shirt. Med samma kamera hängandes runt halsen som igår. I en kväll som blev till natt och där ljuset aldrig riktigt försvann. Nu är det knappt så att solen orkar upp men snön hjälper onekligen till för att lysa upp området.

Det är en av alla orsaker till att jag verkligen gillar vinter när den är på riktigt. Kallt. Bitigt. Jävligt. Ljust. Och väldigt vackert.

Cykelvägen i Badhusparken Vinterparken i Östersund Scenen i Badhusparken Vinterstaden Östersund

Det blev så klart även en tur upp till Stortorget. Julgranen som Östersund lyckats få till i år slår nog alla tidigare granar jag sett här, sedan jag flyttade upp 2002. När den, som nu, är täckt med snö och frost är den bara ännu finare. Trots att julen är slut så var jag tvungen att stå och beundra den en sväng.

Snö. Massa minusgrader. Frost. Djupfrysta träd. Kalla fingrar som roddar med kameran. Och snöpulsande. Det är vinter på riktigt i Vinterstaden.

Äntligen!

Julgranen på Stortorget i Östersund

8 KOMMENTARER

  1. Alltså, jag kan bara instämma. Östersund är så otroligt vackert. Sommaren har sin tjusning men vintern är ju helt otroligt vacker. Här i Söderköping har vi ju sommaren att se tillbaka på och längta till. Vintertid är det grönt och spöregn, för det mesta. Måste nog ta en resa norrut snart.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här