Att ta sig runt på Mauritius

Ofta när man landar på ett nytt ställe så är transporterna den första frågan som dyker upp. Ibland är det inga större bekymmer. På många platser tar man tunnelbanan, expresståg, buss eller hämtar ut sin hyrbil. På andra platser är det lite mer vilda västern och då är det huggsexa om oss vilsna turister vare sig vet varken ut eller in. Så var det på Zanzibar och så var det nu senast, när vi efter nattflygningen från Amsterdam landade på Mauritius.

Hur är det då att ta sig runt på ön? Den är ju inte särskilt stor och avstånden kan tyckas korta men eftersom det många gånger inte är några större vägar så får man ändå vänta sig att det tar lite längre tid än man kanske är van vid.

Jag tänkte i det här inlägget gå in på hur vi tog oss runt på Mauritius.

Taxi från flygplatsen (och tillbaka)

Om en inte har förbokat något så finns det gott om taxibilar utanför ankomsthallen som bara väntar på att få köra just precis dig. Känslan av att man blir blåst är ganska omgående. Men! Det är ju faktiskt inte förrän man har åkt taxi några gånger som man vet om det faktiskt var ett ockerpris man blev utsatt för.

För resan från flygplatsen till vårt hotell vid Tamarin betalde vi 2100 MUR (mauritisk rupie) och när vi skulle åka från hotellet till flygplatsen betalade vi 2000 MUR. Det blir cirka 520-550 SEK, inte särskilt stor skillnad alltså och förmodligen blev vi inte blåsta.

Egen taxi på Mauritius

Egen taxi på södra Mauritius

En av dagarna ville vi ta oss runt på sydön och efter att hotellpersonalen med önskvärd tydlighet avrått oss från att testa lokalbussarna för det ändamålet föll valet på att hyra en egen taxi. För 3500 MUR, knappt 900 SEK, skulle vi på en förbestämd rutt få se Black River Gorges, Seven Coloured Earth, Chamarel Waterfall och Ganga Talao. Taget, tänkte vi och åkte iväg.

Det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Det blev förmodligen bättre. Eftersom en av vägarna in i Black River Gorges var stängd efter cyklonen Berguittas framfart dagarna innan så fick taxichauffören lite dåligt samvete och förlängde rutten med några mil. Vi är ju inte de som direkt klagar i vanliga fall, än mindre när det blir så här. En väldigt prisvärd dag och taxi kan absolut vara ett alternativ där lokalbussarna känns bökiga.

Lokalbuss till Port Louis

Vi ville också testa lokalbussarna. Efter att ha googlat tidtabeller, researchat lite busshållplatser och fixat blandade småmynt så stod vi tillslut vid busshållplatsen i Cascavelle och väntade på bussen som skulle ta oss in till Mauritius huvudstad Port Louis.

Busshållplats på Mauritius

De ungefär två milen tog drygt en timme att åka och kostade runt sju svenska kronor per person. Busskvaliteten skiljer sig ju en aning från Sverige men helt gångbart färdmedel. Både vår resa till Port Louis och resan hem var fullsatt, så det var bara att tränga ihop sig och njut av färden. Vi fick också tipset om att hålla hårt i biljetten som skrevs ut på bussen eftersom det duggar ganska tätt med kontrollanter. Mycket riktigt klev en sådan på en av våra bussar.

Inne i Port Louis skulle vi fortsätta till Pamplemousses, den botaniska trädgården strax utanför stan. Busstationen Immigration Square var inte helt lätt att navigera runt på men det var bara att antingen fråga någon eller också lyssna på de som stod och skrek ut bussarnas destinationer. Vi tog oss både dit och tillbaka in till city igen utan några större problem.

Immigration Square, Port Louis

Att ta sig från Port Louis och ”hem” till Tamarina bjöd på lite flyt. När vi är på väg till busstationen går vi förbi en buss i en hektisk korsning med mycket trafik. Döm om vår förvåning när konduktören från morgonens resa in till stan känner igen oss. Han ropar in oss och vi hoppar i princip på bussen i farten.

För våra fyra enkelresor den här dagen betalade vi totalt cirka 60 svenska kronor. För oss båda två.

Lokalbuss på MauritiusVacker buss på Mauritius

Hyra bil eller ta en Uber?

På den här resan avstod vi att hyra bil. Dels kändes det som för korta sträckor, vi bodde på ett hotell där vi kunde lösa logistiken ändå och så var ingen av oss särskilt sugen på att köra vänstertrafik. Det kommer vi säkert göra framöver, men nu hade vi ingen större anledning.

Uber? Vi testade inte ens. Jag tror inte ens att jag har kvar appen efter att vi testade Uber några gånger i Split i somras.

Att ta sig runt på Mauritius

Med facit i hand tycker jag att vi gjorde bra val och kombinerade det bästa möjliga. Vi fick testat på lite lokalbussäventyr, hade en egen taxi ena dagen och blev inte helt jätteblåsta på taxiresorna till och från flygplatsen. Det hade kunnat gå att åka buss även de här resorna men vi valde att ta den enkla vägen i de fallen.

Ska man in till Port Louis är bussen absolut ett alternativ och det är, i mitt tycke, värt det. Det finns massor av olika bussbolag och busslinjer, det är bara att göra lite research så kommer man att hitta. Bussen tar ju också lite längre tid men är otroligt prisvärd!

Den bekväme tar taxi vart än hen ska och vill en freestajla en egen roadtrip så är det ett prisvärt alternativ. En heldag för inte ens tusen spänn, det är svårt att klaga på det.

Trafik i Port Louis

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

9 KOMMENTARER

 1. Skulle vara underbart att få ta del av bilder o berättelser från besöket i Botaniska trädgården så småningom.

 2. Nyss hemkomna från två veckor på Mauritius. Betalade ca 2700 rupies per dag för taxi (ca 700 kr), och hade då en extra stor bil (7-sits), vilket var guld värt för att få in våra bilbarnstolar och annat. Trots att vi bytte ort mitt under semestern ville vår taxichaufför fortsätta köra oss, även om det innebar att han fick köra en timme bara för att ta sig till vår lägenhet på morgonen. För taxin till flyget betalade vi 1400 rupies, från Grand Baie till flygplatsen.

  Vi funderade på hyrbil men kom fram till att totalkostnaden skulle bli ungefär densamma, och så slapp vi köra själva. Jag tror att vi nyttjade taxi ungefär hälften av dagarna!

  Lokalbuss var inget alternativ för oss med två småbarn med tanke på trafiksäkerheten.

  • Ah, nej. Bussarna är ju inte som Sverige kanske men å andra sidan var det flera barn som åkte när vi åkte. Inhemska barn ska väl tilläggas. 🙂 Men det låter som att ni fick bra priser på era rundturer, framförallt med tanke på bilstorleken.

   Hade ni bra veckor på MRU i övrigt?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.