Balkan – tre länder och tolv dagars semester

Jag tänkte sammanfatta vår resa nere på Balkan, som ägde rum i mitten av augusti 2017. Just nu är det kanske många som sitter och funderar kring den kommande sommarens semester och Balkan har, vad det verkar, svävat högt upp på folks önskelistor. Med facit i hand så är det med all rätt. Vi hade en fantastisk resa där nere och fick både positiva överraskningar och ett par negativa upplevelser.

Här tänkte jag berätta lite hur vi la upp våra tolv dagar. Hur vi planerade för transporter, boende, vad vi ville se och vad vi ville göra. När fyra personer ska iväg så blir det alltid lite extra planering och hänsyn till önskemål och viljor.

Flyg till och från Balkan

Vi tog först bilen från Östersund till Arlanda. Därifrån flög vi sedan direkt till Dubrovnik i en av SAS 737:or från förra seklet, med flygtid på drygt två och en halv timme. Vi körde SAS Go Light men kunde tack vare EuroBonus Silver-nivån checka in bagage precis som vanligt (vilket normalt sett inte är tillåtet med Go Light).

Vi valde sedan att flyga från Split när vi skulle hem, där vi också fått tag på bra priser i SAS Plus. Nu är ju Plus ingen direkt höjdarupplevelse i sig men skönt med platser långt fram och att få mat, så slapp vi tänka på det när vi landade i Stockholm. För fyra personer, varav en barnbiljett, betalade vi 9200 kronor tur och retur.

SAS SK1832 - att flyga från Split

Resrutten mellan tre länder

Den kanske klurigaste biten för oss var att lägga upp själva rutten. Ordningen på platserna vi ville besöka, vilka platser vi ville till och hur många dagar på varje ställe. I slutändan blev det, i tur och ordning, så här:

 1. Fyra nätter i Kotor
 2. En natt i Dubrovnik
 3. Två nätter i Sarajevo
 4. En natt i Mostar
 5. Fyra nätter i Split

Vi såg ingen större anledning till att ha någon bil i Kotor så när vi landade på flygplatsen i Dubrovnik tog vi vår förbokade taxi ner till Kotor. Efter våra tre heldagar där tog vi samma taxifirma tillbaka till Dubrovnik, sov en natt och hämtade sedan ut vår hyrbil på flygplatsen.

I Sarajevo var vi lite dåligt pålästa men hade inga problem att se stan under en heldag. Färden mot Mostar var fantastiskt vacker och där stannade vi sedan ett knappt dygn. Vi rullade vidare mot Kravices vattenfall och sedan ut mot Kroatiens kust, för att till sist nå Split, vår slutdestination. Här slog vi oss lite till ro och hade lata dagar i behagligt väder innan hemresan.

Så här i efterhand känns det som att vi gjorde kloka val med antal nätter på respektive ställe. En ganska lugn början i Kotor, lite mer livet-i-resväska under några dagar mitt i för att sedan avsluta med lugnt och skönt tempo i Split.

Roadtrip på Balkan

Hyrbil genom två länder

Att hyra bil fanns med tidigt i hela resans planering, det handlade mest om var vi ville ha den och när. Att ha bil genom Bosnien och Hercegovina kändes mest lämpligt. Vi tittade ärligt talat inte ens på kollektiva färdmedel på den sträckan.

Totalt körde vi knappt 60 mil och notan landade på ungefär 5000 kronor för fyra dygn. Då har jag räknat med både självriskeliminering, soppa och avgiften på 50 EUR för att köra över gränsen till Bosnien Hercegovina. Det hade säkert gått att komma undan billigare med en enklare bil. Men, vi prioriterade en lite bättre klass när vi var fyra personer och räknade med att sitta ett antal timmar i bilen.

Det enda i transporter som ställde till det var den något sena uthämtningen av hyrbilen. Dels hade vi redan en ganska sen hämttid (15:00), men den blev försenad och vi rullade från flygplatsen en och en halv timme senare än planerat. Det blev en betydligt jobbigare körning än tänkt. Mörkret hann falla medan vi fortfarande befann oss på slingriga vägar i Sutjeska National Park. Dels fick vi inte se den potentiellt fantastiska naturen men det var emellanåt ganska svår körning också. Med facit i hand borde vi bokat bilen tre-fyra timmar tidigare.

Nissan Qashqai

Se och göra – både planerat och oplanerat

Inför resan fanns det vissa saker vi ville se medan andra platser dök upp lite allt eftersom vi blev bekanta med området. Jag hade researchat ganska bra hos andra svenska resebloggare och byggt upp både en att-besöka-lista och en hel del förväntningar.

Kotor blev en riktigt härlig överraskning! Naturen kring stan och möjligheten att gå upp till fortet var ju en solklar bonus, plus karnevalstämning i stan samma helg som vi var där. Lägg till Our Lady of the Rocks också samt den lilla staden Perast som låg utslängd på en bergssluttning.

Dubrovnik ville vi se mycket av men på knappt ett dygn så är det svårt att få plats med allt. Vi valde att ta ett varv på muren, kvälls- och morgonbada i havet alldeles utanför muren och att knalla runt i gamla stan tillsammans med en miljon andra människor.

Stradun i Dubrovnik

Roadtripen i Bosnien och Hercegovina överraskade också med nationalparkens höga berg och vi var alla riktigt hänförda av det vi såg, innan solen ramlade ner och vi slingrade oss fram till Sarajevo.

Den plats som vi kanske borde förberett lite mer var just Sarajevo. Vi fick till en utställning om massakern i Srebrenica och både jag och Maria gick väldigt berörda därifrån. 23 år sedan. Bara 23 år sedan. Jag hann också med ett stopp vid platsen där Skotten i Sarajevo ägde rum, ganska passande med tanke på att jag besökte Västfronten i Flandern några veckor senare.

Blagaj dök upp tidigt i vår planering men blev en besvikelse, precis som Kravice. Våra avslutande dagar i Split ägnade vi åt att bara ta det lugnt, helt enligt plan. Vi anade på förhand att vi skulle vara ganska trötta efter två veckors flängande så det var ett bra beslut. Vi åkte ut på ön Brac och badade en dag, vi åkte till Trogir och åt en kväll och gick så klart runt i Split självt.

Riva, Split

Missöden längs resan?

På det stora hela var vi lyckligt förskonade från några missöden som är värda att nämna. Det här var en av de längre resorna jag gjort på senare år och att då klara sig nästan helt helskinnad är ju nästan en bedrift. Visst tjafsades det med kidsen men det är ju barn, vilket med andra ord ska räknas in i kalkylen.

Med facit i hand hade jag också helst kört förbi både Blagaj och Kravice men nu har jag varit där och kan basera min uppfattning på det. Det ångrar jag inte alls.

Jag kände också inledningsvis att boendet i Split inte var helt hundra, men det var efter en lång dag med besvikelser och så här i efterhand tycker jag att den lägenheten kanske var hela resans charmigaste. När jag så här ett halvår efteråt bara kommer ihåg sådana små fåniga skitdetaljer så förstår ni väl nivån, antar jag.

Tid, pengar och resmål

Visst kostade den här resan till Balkan pengar. En hel del pengar. I det får vi ändå räkna in att vi var på resande fot i två veckor, åt merparten av luncher och middagar ute och prickade in riktigt dyra boenden förutom i Sarajevo och Mostar. Det var ju lite av högsäsong och då får man sonika räkna med att det kan dra iväg.

När en sedan tänker på vad vi faktiskt fick så var det utan tvekan värt varenda minut och varenda krona. Balkan levererade en riktig kalasresa som gav oss sommarvärme (det var varmast i hela Europa då), lite träning, en del bad och framförallt massor av fina upplevelser. Att vi dessutom tog saken i egna händer och planerade alltihop själva bidrar absolut till att det fortfarande känns så lyckat. Det är alltid kul att ro lite större projekt i hamn!

Rekommenderar jag Balkan?

Absolut! Det här området erbjuder verkligen något för alla, om man är beredd att ta sig runt lite. Kuperade miljöer, träningsmöjligheter, klippor att hoppa från ner i havet och mysiga städer. Visst, det är massor av turister och vill man undvika dem så bör man välja en annan period än augusti.

Om en är sugen på att dra dit i sommar så är det verkligen hög tid att kolla på biljetter tidigt på året, en bra fördel för att hitta de bästa priserna. Eller så kanske du har några lojalitetspoäng liggandes, som behöver luftas lite. Se över möjligheterna. Balkan väntar. Och det erbjuder något du kommer att minnas länge!

Har du varit på Balkan och vad tyckte du? Missade vi något vitalt eller har du fått några nya idéer kring en kommande resa dit? Lämna gärna en kommentar!

Ett dopp i Adriatiska havet
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

11 KOMMENTARER

 1. Har varit i Montenegro, Bosnien, Kroatien och Albanien. Var bara Albanien som inte var min kopp te.
  I Montenegro var min favoritstad Herceq Novi, ligger också vid Kotorbukten.
  Är väldigt taggad att besöka Balkan igen. Sarajevo vore häftigt, och så vill jag besöka Serbien.

  • Ja, Sarajevo kan jag rekommendera och kanske även lägga ett par dagar extra där och åka även utanför stan så klart. Den sitter nog på många skatter som man missar om man inte känner till dem. 🙂

 2. Bra skrivet ! Älskar Balkan, skulle bara vilja tillägga att i Sutjeska nationalpark kan man ”promenera” upp på Bosniens högsta berg. En kanonfin vandring på två dar?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.