24 timmar i Antwerpen – guide och tips

Antwerpen. Flanderns inofficiella huvudstad. Av Lonely Planet omnämnd som en av de hetaste städerna. En perfekt avstickare kontra sina större kamrater i området och bara en tågresa bort om man landat på flygplatsen utanför Bryssel. Eller om man tar något av snabbtågen från Paris eller Amsterdam. Möjligheterna att ta sig hit är flera, precis som möjligheterna att underhålla sig själv. Här är mina tips om du har har 24 timmar i Antwerpen!

Det här är de perfekta weeekendstad, kontra de klassiska turistmetropolerna Paris eller London. Med sin halvmiljonen invånare har den tillräckligt med variation för att täcka upp de flestas intresseområden. Det vore, så att säga, helt barockt om man inte hittade något som tilltalade en här i Belgiens näst största stad. Med tydliga anor från barocken.

Centralstationen – världens vackraste?

Den finns ofta med på listor över världens vackraste tågstationer och genom ett mindre mirakel klarade den sig undan rivning på 80-talet. Nu är den restaurerad, finns i flera plan och hyser avgångar med snabbtåg till de större städerna i området. Men bara att gå omkring i byggnaden är en upplevelse i sig.

LÄS MER | Har Antwerpen världens vackraste tågstation?

Tågstationen i Antwerpen

Promenera längs Meir

Oavsett man är shoppingfanatiker eller bara vill strosa runt så är Meir ett bra ställe. Antingen slinker man i någon märkesbutik eller så tittar man på de fashionabla byggnaderna från 17- och 1800-talet. Släng ett mynt i gatumusikantens instrumentfodral eller ta ett smakprov i någon av butikerna som tillverkar egen choklad. Jag är själv galet såld på choklad av framförallt mörkare slag och hade nog, om vi inte haft en tid att passa, fortfarande gått runt där och provsmakat.

Barocken i Antwerpen
Gatuartister i Antwerpen
Ät choklad i Antwerpen
Brabo's Monument
Övergångsställe i Antwerpen
Antwerpen

Ölmuseum och ölprovning

Steget från choklad till öl behöver inte vara jättelångt. Det är inte heller jättelångt ut till De Konincke och dess bryggeri och ölmuseum. Visst, ska man ta steget (eller stegen) så är det två och en halv kilometers promenad söderut från centralstationen men om man nu ändå ska ölprova så kan det vara värt promenaden. Dit i alla fall.

Muséet är inte som alla andra utan känns i framkant främst kring hur de löst det rent tekniskt (som intresserar mig). Man får en bra genomgång av ölmärkets historia fram till nutid och det finns så klart en souvenirshop där man kan köpa på sig allt från öl, glas, tröjor och annat.

Tyvärr fick jag inte ta med mig den här flaskan hem.

De Koninck - ölmuseum i Antwerpen
Ölprovning i Antwerpen

Museum aan de Stroom

2011 öppnade Museum aan de Stroom, MAS, i Antwerpen och det är nog mest känt för sin säregna form och den röda indiska sandstenen i fasaden. Ja, förutom de utställningar som finns innanför väggarna. Fokus för vårt besök var takterassen 10 våningar och 60 meter upp. Där uppe har man en fantastisk utsikt över större delen av stan och man skymtar allt från centralstationen till hamnen.

Även om det är höga glasväggar för att skydda besökarna från tråkiga tankar så finns det små hål att för att fota genom. Ha därför kameran redo. Eller så knallar man bara runt oc njuter av vyerna. Det är helt okej det också.

Museum aan de Stroom i Antwerpen
MAS i Antwerpen
Antwerpen

Hyr en cykel i Antwerpen

För att snabbt ta sig runt i stan är cykel det smidigaste alternativet. Det kostar inte jättemånga kronor att hyra under några timmar och ta sig runt i stans mer centrala delar. Hjälm ska ju så klart vara med men utomlands är min erfarenhet att man måste be om det. Inte riktigt samma hjälmkultur som vi har här i Sverige alltså.

När kvällen sedan närmar sig, cykeln är tillbakalämnad och middag ska ätas så kan jag varmt rekommendera Graanmarkt 13, där vi åt en fantastisk trerättsmiddag. Lunch tog vi för övrigt på en av alla de restauranger vid De Groenplaats. Att luta sig tillbaka för en skön lunch och spana vimlet av alla människor där utanför, det är riktigt fint.

Hyr en cykel i Antwerpen

Väldigt nära Sverige ändå

Så. Antwerpen. En flygresa från Stockholm till Bryssel och sedan en tågresa vidare. Det är inte svårare än så och då får man en skön storstadsupplevelse i ett mindre format. Ett perfekt ställe för finsmarkaren, chokladälskaren, öldrickaren eller för den som bara vill se något annat än de klassiska städerna. Och så givetvis för den som vill göda sitt barockintresse.

Helt barockt helt enkelt.

I samarbete med Visit FlandersNordic TB och Brussels Airlines. Som vanligt är synpunkter, åsikter, texter och bilder mina egna.

Lunch i Antwerpen

2 KOMMENTARER

  1. Ser ut som ni hade en toppendag! Vi hade tyvärr dåligt väder när vi var där och fick inte riktigt det utbytet vi ville ha av besöket! Helt klart en stad som är värt att se och jag vill se mera, så det blir garanterat ett återbesök!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.