Så mycket kostade resan till Island

I slutet på oktober drog vi iväg på en offseason-resa till Island, för att upptäcka ön som så många pratar så gott om. Att resa när alla andra är hemma har sina fördelar. Dels är det enklare att hitta boende, priserna är något lägre och man slipper trängas på de annars turisttäta turistställena. Nackdelarna är ju att en del ställen har säsongsstängt och att vädret kanske inte är helt hundra alla gånger.

Nu har vi sällan krav på att solen alltid ska skina, det är roligare att komma över en bra upplevelse till ett bra pris och det är min tanke med det här inlägget. Jag tänker gå igenom vad vår resa till Island faktiskt kostade i slutändan, även om det inte blir på exakta kronor och ören. Dessutom har ju en resebudget förmågan att se olika ut beroende på vem det är som ska iväg och när på året.

Hur som helst. Så här såg det ut för oss, en resa för två personer från torsdag till måndag.

Flyg från Arlanda

Flera flygbolag skickar folk från Arlanda till Island, antingen direkt eller via omvägar. Vi flög direkt med WOW Air, vilket mest berodde på att jag vann mina flygbiljetter (se min trip report på Youtube här). Mitt resesällskap stod för sin kostnad själv och gav knappt 800 SEK, billigaste biljetten med enbart ett litet handbagage. I övrigt flyger både Iceland Air och från mars även Norwegian direkt till Keflavik (flygplatsen utanför Reykjavik) medan SAS verkar flyga via Köpenhamn eller Oslo.

En snabbkoll på en av flygsökarsajterna ger, för en resa i mitten av maj, tur och retur-priser från drygt 900 SEK. Både WOW och Norwegian kan stoltsera med priser i det segmentet medan Iceland Air börjar på cirka 1400 SEK. SAS börjar på tvåtusen spänn för en Go Light-biljett.

Nu förändras ju ständigt flygpriserna men jag vill mest ge en hint om vilka priser en kan komma ner i om en är flexibel. För vår del tillkommer också transport från Östersund till Arlanda, som med flyg landar kring 1500-2000 SEK. Jag väljer dock att räkna bort den delen i det här inlägget.

Wow Air - TF-BRO

Hyrbil på Island

Vi hyrde bil via Hertz då det vid tillfället var en kampanj via SAS EuroBonus. På så sätt tjänade jag lite extrapoäng utöver de baspoäng jag alltid får när jag bokar hyrbil (och annat) via SAS EuroBonus-sida.

När det gäller hyrbil så måste man vara uppmärksam på priserna. Först betalar man ett pris när man bokar på webben men det som i de allra flesta fall tillkommer är extraförsäkringar på plats, så som självriskreducering/eliminering och annat, plus soppan man kör upp.

Det kan också vara läge att kolla med sitt försäkringsbolag hemma vad som faktiskt behövs. Det kan vara så att man klarar sig utan massa tillägg. Vissa uthyrare kör också med deposition på allt från någon tusenlapp upp till femsiffriga belopp, något i alla fall jag helst undviker. Att en hyrbilsfirma ska reservera 15 papp på betalkortet känns faktiskt helt onödigt.

Vi betalade totalt 1800 SEK för vår hyrbil (plus diesel) en liten framhjulsdriven Kia Rio, och höll oss mestadels till de större vägarna. Ja, förutom några osannolikt vackra avsnitt med grusvägar. I det priset ingick en extraförsäkring vid händelse av punktering och lite annat smått. Vi körde knappt 120 mil och tankade soppa för några hundralappar. Den var något dyrare än i Sverige, en bit över 15,20 SEK per liter.

Läs mer: Hyrbil på Island – upptäckarlust från framsätet

Hyrbil på Island

Boende

Vi åkte till Island under lågsäsong och chansade på att vi skulle lösa boendet på plats och samma dag. Det fungerade som planerat och vi betalade inte heller nämnvärt mycket för våra rum. Vi valde guesthouse två gånger och mer ordinärt hotell två gånger. Överlag bra kvalitet, inga problem att få rum, inte så mycket folk och bra service.

Räknar jag bort skräphotellet på flygplatsen sista natten så landade vi på knappt 900 SEK natt. Flygplatshotellet höjde snittet en aning och då lande vi på dryga tusenlappen. Inga jätteskillnader med andra ord. Notera dock att det här alltså var lågsäsong, priserna lär variera beroende på vilken tid på året man reser.

Läs mer: Boende på Island – att boka samma dag

Mat

Om priserna rent generellt var ungefär som i Sverige så var det maten som drog iväg. Eller så här; det var i alla fall känslan. Vi hade hört lite innan men jag hävdar att den hörsägen bekräftades. En ganska alldaglig lunch för över tvåhundra spänn, dryck borträknad, är ganska mycket.

Lunchen vid Geysir var peaken, där vi betalde 210 spänn för en lunchtallrik med potatis, lamm, lite grönsaker och ett glas vatten. Jag liknar den här lunchen med en vanlig standardtallrik jag kan äta på stan i Östersund. Vilken dag i veckan som helst. För under hundralappen. På samma ställe fanns det också en gigantisk buffé (inklusive ett av de största efterrättsborden jag sett) för över 400 SEK men jag menar, man kan inte bli mer än mätt så vi hoppade den.

Med det sagt. Släng in lite extra pengar på matkontot. Det kan behövas.

Lunch vid Geysir

Aktiviteter på Island

Island erbjuder hur mycket som helst att titta på – helt gratis. Bara att sitta i bilen och titta ut är en upplevelse och aktivitet i sig och den kostar inget extra. Sedan går det ju alltid att köpa turer och annat, vilket vi gjorde när vi åkte på valsafari på norra Island. Turen i Akureyri betalade vi 900 SEK per person för. Då var vi ute i ungefär tre timmar och fick bra valuta för våra pengar.

Vattenfallen kostade ingenting, inte ens parkering. Med andra ord går det att se både Goðafoss och Gullfoss helt gratis, precis som Geysir.

I Reykjavik gick vi på Volcano House, såg en film och tittade på utställningen. Vi kom dit ganska sent och betalade in oss för 125 SEK per person. Dyrt? Tja, filmen var intressant och utställningen fin men vi var nog där för kort tid för att få ordentlig valuta.

Bra valuta fick vi dock för våra cyklar eftersom vårt guesthouse lånade ut dem i priset för rummet. Perfekt sätt att ta sig runt stan på och ingår inte det så hyr en cykel! Väldigt värt!

Daniel och Leif(ur)

Så – vad kostade resan till Island?

För en gångs skull höll jag inte stenkoll på kronor och ören. Vare sig svenska eller isländska. Men, om vi jag ska summera de utgifter som jag nämnt ovan så landar jag på ungefär följande:

 • Flygresa: Stockholm Arlanda – Reykjavik tur och retur – 800 SEK per person.
 • Transporter: hyrbil i tre dygn hos Hertz, 1800 SEK exklusive bränsle.
 • Boende: fyra nätter med ett snittpris på 1010:- vilket ger 4040 SEK totalt.
 • Mat: två restaurangmåltider per dag för vår del. Jag räknar lågt med 200 spänn per måltid och person, då är inte heller alkoholhaltiga drycker medräknade. Minst 1200 SEK per person för att äta ute under tre dagar med andra ord, om man ska ha riktig mat.
 • Aktiviteter: den här kan ju dra iväg och det är bara ens egen budget som sätter gränserna. Vi nöjde oss med valsafari för 900 SEK per person men som sagt, det går ju att göra allt från noll kronor till flera tusen.

Kort och gott då, baskostnaderna. Flyg, boende, transporter och huvudmåltiderna utifrån siffrorna ovan landar in på 9840 SEK för två personer. Till detta tillkommer vår resa till och från Östersund, soppa till bilen, eventuella aktiviteter och ströinköpen som ofta blir (kaffe, glass i isande oktober och så vidare). En egentligen inte jättedyr weekend på en ö som jag tycker förtjänar ett besök. Island var helt enkelt himla fint!

Har du varit på Island?

När begav det sig och ser du någon skillnad i priserna som jag har här? Eller är du rentav på väg till ön och när åker du i så fall? Kommentera gärna!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

 1. Intressant och bra tips! Jag var där på en ”All Inclusive-ridresa” 1990, där mat och spartanskt boende i stugor ingick. Hade inte chans att göra av med en spänn! Nu ska jag dit i juli igen. De flygbiljetter jag kollat på kostar betydligt mer än de du hittade, plus att vi behöver en bil för fem personer. Men gratis boende i Akureyri har vi fixat via bekant i Sverige! Får väl ta med lite snabbmakaroner, konserver och några flaskor vin 🙂

  • Gratis boende är fina grejer! Alltså, det verkar vara lite av ett lotteri med flygbiljetterna och med vilka man flyger. Det varierar stort såg jag när jag kollade runt under tiden jag skrev det här inlägget. Sedan beror det ju på vad man prioriterar. Har man SAS-kort så kanske det får kosta lite mer.

 2. Boendet kan man ju pressa en del, om man är mindre kräsen. Och även matpriserna. Det verkar ju i alla fall ha varit en väl värd resa. För övrigt tycker jag att SAS priser blivit lite smått oförsvarbara. Man får lite te och kaffe på flyget men annars är det inte så mycket bättre än Norwegian. Plus att jag aldrig kommer upp till Silver-nivå i EuroBonus pga att jag alltid måste välja andra bolag, haha!

  • Ja, det var en väldigt värd resa! Makalöst vacker ö och jag skulle nästan vilja besöka den vintertid också och få än mer bitigt väder. 🙂 Men ja, SAS tycker jag inte alls spelar i samma liga som utländska bolag på samma sträckor. Okej, mot WOW till Island ligger de väl på samma nivå men tittar man på konkurrensen mot andra bolag ut i Europa så är det ju stor skillnad. Flög med KLM från ARN till AMS för några veckor sedan och där fick man ju en ordentlig macka. Bara en sån grej…

   …men så sitter man där sen på SAS sprillans nya A320neo-plan och njuter med en gratis mugg kaffe. Men det är ju mer planets förtjänst. 😛

 3. Ja får man tag på sådana billiga flygbiljetter (vilket jag aldrig lyckats med trots febrilt letande) så är det ju guld, då spelar det ju ingen större roll att man får lägga lite cash på mat – ändå billigare än i Oslo haha.

 4. Vilket intressant inlägg! Här hemma pratar vi om att eventuellt åka till Island runt september någon gång, och troligtvis blir det i så fall något liknande den resan ni gjorde. Weekend, roadtrip, valar och natur 🙂 Jag var pepp på det innan och jag kan ju inte säga att jag är mindre sugen nu efter att ha kikat igenom dina Islands-inlägg 🙂

 5. Tack för bra tips. Åker sista veckan i augusti från lördag till söndag. Om ni körde 120 mil på 3-4 dagar så borde jag fixa att köra runt hela ön på tiden jag har. Det är svårt nu att veta hur man gör med boende. Jag vill ju helst fixa vartefter jag kommer fram till ny plats, men efterfrågan är svår att bedöma, d.v.s huruvida man behöver boka innan eller linte.

  • Ja, men det borde du hinna, i och för sig beroende på hur mycket tid du vill lägga på varje stopp. Vi reste ju på lågsäsong och kunde utan problem boka boende samma natt. Nu är det ju högsäsong, men å andra sidan är det ju svårt att avgöra bokningsläget när allt ser ut som det gör just nu. Klurigt, jag vet inte riktigt vad jag ska rekommendera. Jag hoppas i alla fall att du får en fin vecka på ön, den är riktigt vacker!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.