Avionero och konsten att hitta flygbiljetter

AvioneroJag letar ofta flygbiljetter. Eller kanske snarare priser. Men ofta. Inte bara för att det ligger ett konstant sug efter att boka något nytt och roligt. Utan för att få lite omvärldskoll. Lära mig vad rimliga flygtider är till olika ställen. Prisbilder. Vilka bolag som kör. Vilka maskiner de kör med. Vilka ruttalternativ som existerar. För att kort och gott ha bra koll den dagen det blir skarpt läge och ska bokas. Det finns gott om sajter för det här men i januari dök en ny aktör upp. Här ska jag därför visa er den nya tjänsten Avionero (som finns här).

Det kan vara svårt att bryta ett invant mönster ibland. Flygsökarsajter är inget undantag. Man vänjer sig snabbt vid funktioner, gränssnitt, hur sajter fungerar och hur man på bästa sätt ska filtrera för att hitta de bästa möjliga flygresorna. Emellanåt mer eller mindre smidigt. Att en ny sajt känns lite stökig till en början är nog inte särskilt konstigt men ger man det bara lite tid så upptäcker man snart styrkan.

Emirates A380 MRU-DXB

Vad gör Avionero speciellt?

Styrkan i Avionero är den bakomliggande AI:n, som i större mån ska påminna mer om ett “mänskligt möte på en resebyrå”, som de själva uttryckt sig i intervjuer. Med andra ord ska man inte behöva ha massa precisa data för att söka fram priser och rutter, utan kunna ge en ungefärlig hint om när man vill åka någonstans.

Utifrån detta får användaren ett förslag och som hen sedan kan justera utifrån egna preferenser. Undvika ett specifikt flygbolag, avstå tolv timmars väntan på Heathrow eller resa en viss tid på dygnet. Allt det här finliret kommer i de kommande stegen och märks främst genom en filtreringsfunktion som jag går igenom senare.

Precis som med många andra sajter i den här genren säljer inte Avionero några biljetter själva, utan skickar användaren vidare till det flygbolag eller den resebyrå där flygbiljetterna hittades.

Att hitta flygresorna

Gränssnittet på Avionero är enkelt. Ange en Från-flygplats, ange en Till-flygplats. Det är ungefär så mycket man måste göra. Resedatum går att sätta till så väl “när som helst” som ett spann på flera dagar, eller veckor.

Eftersom jag återigen är sugen på Vancouver så testade jag att söka kring 6 juni, eftersom det är lite klämdagar där som går att nyttja. Jag är dessutom flexibel i restid så jag valde utresa runt 1-3 juni, hemresa runt 7-9 juni.

Avionero - ARN-YVR

Resultaten presenteras i en lista, där varje träff går att expandera för att se fler detaljer. Klickar jag på Mer under sökträffen visas alla tider, inklusive tiderna för eventuella mellanlandningar. I exemplet nedan flyger jag från Arlanda till Vancouver via Reykjavik. I staplarna framgår tydligt stoppet och hur länge det varar.

Längst ner visas en gul bar med prisspannet. Klickar jag på Välj-knappen får jag upp de resebyråer eller flygbolag som har biljetterna och till vilket pris. Härifrån kan jag sedan gå vidare till den aktuella resebyrån och klicka hem biljetterna.

Avionero - ARN-YVR - sökresultat

Skulle jag inte vara nöjd med sökresultatet kan jag klicka på “Ogilla”-knappen ute till höger. Då får jag upp den aktuella rutten och där kan jag sedan klicka på vad det är jag vill ha bort. Jag vill inte flyga över Reykjavik, så då klickar jag på det och då stryks det över. Det som är bortfiltrerat syns i en lista under mina sökalternativ, så det är enkelt att återställa det som filtrerats.

Avionero - ARN-YVR - filter

Vad tycker jag om tjänsten?

Jag ska erkänna att det tog lite tid innan jag vande mig med gränssnittet (mest på grund av vana av andra sajter) men efter att ha gjort en hel del sökningar så gillar jag det mer och mer. För att få känna på hur AI:n jobbar antar jag dock att det krävs en längre tids användande.

Men så här då.

 • Jag är oftast flexibel kring resdagar och här är det busenkelt att anpassa sökningen utifrån det perspektivet.
 • Fliksystemet är guld! Jag är en riktig flik-knarkare och kan ha 20-30 flikar i Chrome öppna samtidigt. På Avionero slipper jag det eftersom det finns ett fliksystem på sajten. Högst upp till vänster i de två första skärmdumparna ser ni hur det ser ut, där jag sökt på Stockholm – Seattle.
 • Resruttsammanfattningen är bra. Grafiken visar alla delar av resan, inklusive tiden för mellanlandningar. Överskådligt och bra.
 • Filtreringen är enkel! Klicka på det som ska bort – klart, istället för att scrolla igenom en lång lista med femtioelva flygbolag och trettiotolv flygplatser.

Tjänsten är ny och under ständig utveckling, enligt Avionero själva. Dessutom tar de gärna emot feedback från användarna så jag anammar det och ger här lite synpunkter önskemål:

 • “Ogilla” och “tumme ner” känns lite för mycket Facebook. Jag förstår grejen men hade nog hellre sett en en equalizer-ikon, som jag tror är snyggare.
 • Göra grafiken lite mer kompakt? En rutt med två-tre mellanlandningar har en tendens att bli ganska scrollig.
 • Det är svengelska lite här och var. “Adult” borde rimligtvis kunna heta “vuxen”.
 • Jag vet inte om jag sett det hos någon annan men det vore fint att se om det är en codeshare-flight.
 • Fast allra helst – vilken flygplanstyp är det på den aktuella rutten? Då slipper jag söka efter det på egen hand.
 • Inspirationssökning hade varit fint. Jag vill göra en vandringsresa i oktober, biljettbudget på 7000 SEK. Eller ett citybreak en helg i juni inom Europa. Hit me (en funktion som tydligen kommer att hända inom kort).

Är Avionero framtiden?

För att vara i sin linda för oss slutkonsumenter (de har själva utvecklat den under ett par år) så tycker jag att det här ett bra tillskott i en djungel av liknande sajter. Det finns så klart förbättringspotential men tjänsten som den är idag är faktiskt riktigt bra. När en väl vant sig vid att söka på flexibla datum, den enkla filtreringsfunktionen och tydliga sökresultat så är chansen stor att jag blir kvar. Kasta in lite nya innovativa funktioner så kommer det här att bli en riktig killer i en annars tuff bransch.

Med andra ord – kör hårt, jag hänger kvar!

Det här testet gjordes i mars 2018. Därför reserverar jag mig för eventuella framtida förändringar i sajtens utseende och beteende.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

 1. Försökte kommentera detta inlägg i går men det dök upp en felmeddelanderuta. Provar nu igen, denna gång från datorn:

  Spännande läsning! Jag har också kikat lite men inte satt mig in i hur tjänsten funkar. Nu fick jag en bra guide – men jag får medge att jag inte helt hänger med bland alla termer. Codeshare-flight, vad är det till exempel? Får googla lite, hehe. Men annars: Tack för en strålande genomgång!

  • Codeshare är när ett flygbolag kör flighten men samarbetar med andra flygbolag inom till exempel samma allians. En SAS-flight kan ju exempelvis ha ett Singapore Airlines-flightnummer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.