Hyra hus på Färöarna och Airbnb-premiär

Jag är nog sist på den här bollen men tillslut så hände det. Visst har jag kollat förut men det har alltid slutat med en bokning på någon av de klassiska hotellsajterna. Nu var vi fem personer som skulle inkvarteras någonstans på Färöarna så då var läget så klart ett annat. Efter att ha bläddrat runt bland diverse ställen så klickade jag tillslut igenom min premiärbokning hos Airbnb. Sedan stod så ett eget hus på Färöarna och väntade på oss.

Miðvágur ligger inte ens en mil från flygplatsen och vi såg till och med huset (och konstgränsplanen bredvid) under inflygningen till Vágar. Vi hämtade ut hyrbilen, tog en sväng till Mulafossur, handlade mat för de kommande dagarna och parkerade sedan bilen nedanför huset med den gröna dörren. Vårt hus.

Eget hus på Färöarna, i Miðvágur, hyrt via Airbnb
Parkeringsplatser utanför huset
Bakdörren till huset

Närheten till flygplatsen var egentligen inte viktigt när vi tittade runt efter hus på Färöarna. Flera boenden på flera av öarna kändes som rimliga alternativ men när vi kunde få ett eget hus till riktigt bra pris och med det läget så var det inte så svårt att välja. För våra tre nätter betalade vi drygt 3800 SEK, i mina ögon ett kap med tanke på vad som väntade oss.

Så fort vi klivit innanför dörren så kunde vi konstatera att det här var ett riktigt bra val. Ett fullt utrustat kök. Ett mysigt litet vardagsrum med kamin och furupaneler (dock ej i kombination…). Ett middagsbord med utsikt över viken. Och ljudet av ungarna som spelade fotboll på konstgräset långt in på sena kvällen. Nästan som på stranden i Jambiani på Zanzibar, där kidsen också spelade fotboll tills mörkrets infall.

Fast bara nästan.

Ytterdörren
Vardagsrummet i vårt hus
Vardagsrum med matplats
Köket i vårt hus

På första våningen fanns, förutom vardagsrum och kök, även ett av sovrummen. De två andra hittade vi på övervåningen där det fanns en dubbelsäng, tre enkelsängar och en soffa. Helt okej sängar, täcket i dubbelsängen var varmt och skönt (i kontrast till hur det var utomhus) och utsikten gick inte heller av för hackor. Fotbollsplaner är fina, även om det är konstgräs i en liten by på Färöarna.

Jaja, viken och bergen var också fint. Så klart.

Ena sovrummet

I källaren fanns ett i princip nyrenoverat badrum med dusch och golvvärme. Ett perfekt ställe att smita ner till för en uppvärmande dusch efter en lång dag ute på klipporna och i Atlantens vindar. Här fanns också en tvättmaskin, som vi dock aldrig använde.

Skrev jag förresten wifi-löst? Ja, det gjorde jag. ”Ah, men det spelar väl i och för sig mindre roll nu när man kan surfa fritt även i Europa.” tänker ni nu då kanske. Well. Faktum är att Färöarna, trots att de ingår i det danska kungariket, inte är med i EU och då känns det plötsligt mer logiskt att EU:s roamingregler inte gäller här. Men ja, jag blev också förvånad när det gick upp för mig ett par veckor innan avresan.

Vad det kostar att nyttja mobildata är beroende på operatör. Det framgår i det SMS som man oftast får, så fort man petat igång mobilen när man landat på flygplatsen.

Så. Därmed upplagt för en öl framför den sprakande kaminen på kvällarna. Eller tunga Yatzy-rundor. Eller snack om dagarna vi gjort. Och en stunds bildredigering på datorn som jag orkat släpa med mig. Det där med att gå offline och köra lite internetdetox ska inte underskattas, även om vi så klart surfade korta stunder och spred lite bilder i sociala kanaler under dagen.

En runda Yatzy
En öl framföra kaminen

Tre nätter i vårt hus på Färöarna

Tre nätter sov vi i vårt hus på Färöarna. När vi packade ihop våra väskor på måndagens förmiddag kunde vi konstatera att det fungerat alldeles ypperligt. Bra kontakt med vår värd, sköna sängar, vi skötte vår egen frukost och middag, eldade i kaminen som om det inte fanns någon morgondag. Och gick utanför dörren och tittade på norrsken en av kvällarna. Att dessutom ha en frukostutsikt som den nedan gjorde inte direkt ont.

Läget var dessutom riktigt bra. Visst, öriket Färöarna är inte särskilt stort och det är förhållandevis korta sträckor nästan oavsett vart man ska. Men att ha nära till flygplatsen på avresedagen kändes riktigt bra. Att vi sedan glömde att tanka bilen och fick åka tillbaka till Miðvágur är ju helt vårt eget fel.

Sedan vet jag inte riktigt vad det var, men något i luften måste det ha varit. Jag kan inte komma på något annat skäl till varför jag var först uppe två av tre mornar och satt med en mugg kaffe och bildredigering innan de andra vaknat. Till och med före Maria. Kanske var det den här utsikten som gjorde det? Terapi!

Viken i Miðvágur

Premiären avklarad

Nu har jag så äntligen avklarat min premiär med Airbnb. Med eget hus på Färöarna dessutom och givetvis kommer jag se över den här möjligheten även framöver. Allra helst om man är ett helt gäng som ska iväg, eller om man bara vill bo på något annat sätt än ett i många fall sömnigt och tråkigt hotell.

Men att säga att Airbnb är grejen med stort G är ju både fånigt och naivt. Det finns ju tusentals boenden där ute (bra som mindre bra) så det är ju lite som vanligt. Läs omdömen, testa värden genom att ställa frågor, leta runt ordentligt och gör researchjobbet på riktigt. Då är chanserna större att hitta något som en blir nöjd med.

Som vi blev.

Har du hyrt via Airbnb och vad är dina erfarenheter? Och du som inte har hyrt, varför har du inte testat?

11 KOMMENTARER

    • Nej men det har blivit samma här. Fram tills nu. Och när jag är i städer och kan få ett hotellboende med okej frukost för lägre pris så går jag nästan alltid på det i slutändan.

  1. Jag har inte tänkt på att Färöarna inte är med i EU! Vi hyrde airbnb förra våren i Amsterdam tillsammans med ett gäng när vi skulle på konsert. Bra erfarenhet! Hade tänkt hyra ut vår båt på samma sätt i sommar, men nu har marinan bestämt att man inte får det …

  2. Älskar Airbnb och homeaway!
    Att hyra ett hus med pool där ungarna kan härja fritt är så befriande. I en hotellpool måste man visa hänsyn ;o).
    Sen har våra boenden ofta gett oss en större insyn i hur människorna lever i landet som vi besökt. Hotell är mer neutrala och sterila. Vi har alltid träffat på fantastiska människor som har hjälpt oss och kommit med tips och utflyktsmål. Vid ett tillfälle tog en gammal gumma med sig våra barn för att visa och låta våra barn mata hennes sköldpaddor. Och trots, eller kan för att de inte kunde göra sig förstådda med varandra blev det en väldigt fin upplevelse. Mitt hjärta svämmade verkligen över. Men, men, vi kommer säkert svära någongång över att vi inte bokade hotell istället ;o).

    • Jag kan göra samma reflektion som dig, även om jag när jag reser själv helst vill vara själv. Men ja, när jag tittar tillbaka på alla mina hotell jag bott på det senaste året så slås jag av hur lika alla rum är. Sedan kastas man in i ett eget hus på Färöarna och upptäcker vilken frihet det är att själv få styra och ställa med frukost, mat, kamin och allt annat. Superlyxigt, och jag ska köra Airbnb även på nästa resa.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.