Ett genuint alternativ till Premier League

Jag har tagit promenaden från hotellet, förbi Hammersmith tunnelbanestation och promenerar längs gatorna i sydvästra London. Det är en tisdag i mars och än så länge så har jag inte stött på några större tillströmningar av folk som går åt samma håll. En bit bort, ovanför hustaken, lyser himlen upp. Det är matchdag i stans kanske mest anrika klubb, som fram tills för några år sedan huserade högst upp i ligasystemet. Idag håller Fulham till i ett för oss turiståskådare alternativ till Premier League.

Den här resan är ett samarbete med Fotbollstravel.se. Texter, synpunkter, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Championship kan vara ligan med lagen som många glömmer bort i jakten på superstjärnorna i stan. De som springer runt på Stamford Bridge några ynka kilometer därifrån, eller Emirates på andra sidan stan. Alltid inför 40-6000 åskådare och näst intill utsålda hus helg efter helg.

Personligen känner jag ändå viss lockelse av ett alternativ till Premier League. Där biljettpriserna är rimliga. Där många av arenorna fortfarande andas det gamla genuina. Där det kanske inte är fullsatt varje match. Där supportershoppen mest är ett hål i väggen. Jag skulle kunna romantisera om en sådan här fotbollsresa till London hur mycket som helst.

Fulham Stadium Store Fulham - matchtröja

Upp och ner – och upp igen?

Fulham har några turbulenta år bakom sig, efter nedflyttningen från Premier League våren 2014. Från att ha varit nära att vinna hela Europa League 2009/10 (och bland annat slagit ut Juventus på vägen till finalen) till en enda poäng på sju matcher i Championship långt in i september 2014. Man slutade tillslut på en mindre smickrande 17:e plats då, än sämre med 20:e säsongen efter men en betydligt bättre sjätteplats till fjolårssäsongen.

Det var nog en och annan orolig själ som höjde på ögonbrynen när 2017/18 rullat på några omgångar. Det var inte någon paradfotboll i sydvästra London men allt eftersom tiden har gått har resultaten tickat in. Inför den här kvällens match på Craven Cottage ligger man femma och ska möta ett haltande Sheffield United, som inte riktigt fått sitt bortaspel att stämma så här långt.

För mig som Manchester United-supporter har ju Fulham också en plats, så klart (om än liten). Det var härifrån som Edvin van der Sar värvades, precis som Chris Smalling och Louis Saha. Även åt andra hållet har det skeppats spelare och det var hit som bollkonstnären Berbatov gick inför säsongen 2012/13.

Johnny Haynes Stand – en av Englands äldsta läktare

Johnny Haynes Stand vätter ut mot Stevenage Road och är en av Englands äldsta kvarvarande läktare, byggd 1905. Lika gammalt är också det tillsynes malplacerade huset, The Cottage Pavilion som står i arenans sydöstra hörn. Huset, som idag agerar klubbhus, omklädningsrum och läktare åt spelarnas familjer och vänner, byggdes primärt som insynsskydd från gatan utanför.

Craven Cottage har stått på min bucketlist i flera år och när chansen att få gå på match här dök upp var det ett enkelt val. Anledningen känns ändå ganska rimlig. Där andra arenor byggs ut, kommersialiseras och förlorar sin charm så står Craven Cottage kvar längs Themsen med sina anor från tidigt 1900-tal.

Och om Johnny Haynes Stand är vackert att titta på från insidan, så är utsidan minst lika genuin. Om inte mer. Att den dessutom är kulturminnesskyddad gör saken bara ännu bättre, då det blir betydligt svårare att göra något galet med den.

Craven Cottage The Cottage Pavilion The Cottage Pavilion Panoramabild över Craven Cottage

Snart byggs Craven Cottage ut

När Johnny Haynes Stand är skyddad som kulturminne får man se över andra alternativ om Craven Cottage ska byggas ut. Planerna har funnits i flera år men det är först nu som de faktiskt verkar bli av. Enligt skisser som nu godkänts ska det rymmas både caféer, lägenheter för korttidsboende och självfallet också en ny läktarsektion. När bygget står klart har arenan utökats från nuvarande 25700 till knappt 30000. Förhoppningsvis med bibehållen charm. Eventuellt kanske som Premier League-arena? En kan ju i alla fall ana att ambitionerna finns där.

Vill du se arenan i sin nuvarande form har du nuvarande och kommande säsong på dig. Arbetet med Riverside Stand är tänkt att påbörjas sommaren 2019.

Ett alternativ till Premier League

Åter till en lätt kylslagen februarikväll i sydvästra London. Jag sitter på Putney End, granne med The Cottage Pavilion och tittar för första gången på Championship live, efter ett antal Premier League-matcher i bagaget. Just den här matchen slutar med en bekväm 3-0-seger för hemmalaget, inför 18400 åskådare. Ytterligare ett steg mot fotbollens finrum har tagits och möjligheten att få lämna ett alternativ till Premier League bakom sig.

Fulham har som sagt ryckt upp sig betänkligt sedan den knackiga inledningen. I skrivande stund ligger man trea, sju poäng från Cardiff och en direktuppflyttning till Premier League. Än är det åtta matcher kvar. En av dem spelas i eftermiddag, borta mot The Canaries, trettondeplacerade Norwich. Tre nya poäng och chanserna växer till att Craven Cottage är en Premier League-arena 2018/19.

Då får vi hitta andra lag som alternativ till Premier League. I London är möjligheterna minst sagt goda.

Championship - ett alternativ till Premier League Fulham har gjort mål Halvtidsresultat Match på Craven Cottage

Fotbollsresa till London

London är enkelt ur fotbollssynpunkt då det finns massor av lag i och kring stan. Både i Premier League men också i nivån eller nivåerna direkt under. Det är heller inte långt till andra delar av England, Manchester ligger bara drygt två timmar bort med tåg. Hos Fotbollstravel.se finns det en rad olika alternativ, som kompletta paket med matchbiljett, flyg och hotell. Det finns mer information om att göra en fotbollsresa med dem på deras egen webb.

Fotbollsresan till London är ett samarbete med Fotbollstravel.se. Texter, synpunkter, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

  1. Så. Sjukt. Bra! De lägre divisionerna förtjänar att stå i rampljuset då och då, och hur många av Championshiplagen har inte varit i Premier League senaste tio åren?

    Saknar det där gamla, genuina, inte fullt så kommersiella, dyra och plastiga som är så vanligt nu för tiden. Det var faktiskt bättre förr.

    • Ja alltså. Jag håller med, mer rampljus åt det lilla. Men risken är väl att om de får mer rampljus så försvinner väl det genuina även därifrån. Man får njuta så länge det fungerar. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.