Teknikslipning och RunAcademy

Tio Göteborgvarv. Någon ytterligare halvmara eller två. Två Lidingölopp. St Olavsloppet tre gånger. Plus otaliga kortare lopp, tusentals mil i löpardojjorna både som vuxen och barn. Plus 21 år i fotbollsskorna. Med den här listan kanske det ter sig lite konstigt att jag den här våren har hoppat på RunAcademy, som ger löparcoaching i grupper runt om i hela Sverige.

Jag har faktiskt fått frågan av folk på de här passen också. ”Varför ska du…”, ”Oj, du har sprungit förut?”, ”Ger det här dig något?” och så vidare (helvete vad det låter som att jag är elit nu alltså!). Så. Varför betala tusen spänn, gå med i en grupp och göra något jag redan kan?

Fast. Vem har sagt att jag faktiskt kan? Jag kanske har sprungit fel i hela livet? Det är ju inte så att någon stannat mig på gatan och sagt att ”För fan Dryden, tänk på pendeln, upp med knäna och landa rätt på foten nu! AMATÖR!”. Vem vet, jag kanske, med rätt teknik, hade kunnat kapa flera minuter per mil om jag gjort rätt? Riktigt rätt alltså. Rätt på riktigt.

Löpteknik på olika sätt

Visst har jag spanat lite löpteknikfilmer på Youtube, men det här är ju en annan nivå. Att titta på en film och försöka härma på ett löppass någon dag senare är en sak. Att få två-fyra ögon som coachar är en annan. Det är så jag ser på saken. Att det alltid finns något nytt att lära. Någon detalj att finslipa. Eller slipa bort. Och att göra det så här blir ju ganska prestigelöst.

Faktum är ju att jag tänkt på löpcoachning tidigare. Jag tror det var efter mitt pers på Göteborgsvarvet 2015 som tanken slog mig, för att kunna pressa tiden ytterligare. Då blev det inte av. Nu har det blivit, tack vare att Maria gick i höstas och även nu och fick med mig på testpasset för några veckor sedan.

Så här är jag nu. Tisdagskvällar med RunAcademy. Tre pass avklarade, 12-13 kvar. Vi upprepar stegövningar i slowmotion (skitsvårt!). Trippar fram med små små små steg (ännu svårare!). För att sedan få puls på intervallpassen på slutet (belöningen!). Om det i år hjälper mig till en bättre tid i Göteborg vete tusan. Men jag får lov att tänka längre än så. Jag avskyr egentligen klyschor men ”livslångt lärande” passar väl ändå ganska bra i sammanhanget?

Run Dryden, run!

Fler som testat RunAcademy eller liknande koncept?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Finns ju mängder av löpargrupper i Sthlm. Har kört en del med Runday och även med Team Nordic Trail men då är det skogsbetoning på passen.

  2. Intressant fråga. När jag besökte en coach några gånger och sedan gjorde min hemläxa med teknikövningar och intervaller så märkte jag ändå ingen skillnad på mina vardagspass. Så nu är jag inte alls sugen på att köra annan grupplöpning i löpning än långpass – det vore bra för mig med lite draghjälp för att komma upp i distans. Alla tjatar om intervaller (vilket jag inte menar att du gör!) men jag undrar hur många som verkligen känner att de blir snabbare, eller att de kan hålla den teknik som de övar på under vissa pass?

    • Jag älskar intervaller när det kommer till löpning. Mest för att jag känner att passen blir roligare när det ständigt händer något. Stegringsintervaller, framförallt. Jag tycker nog ändå att de har hjälpt mig att få upp farten. Sedan pers:ar jag ju just nu ingenting men det hänger nog mer på att jag inte har fått den löpträning generellt sett som jag borde ha gett mig själv. Men det är ju mitt eget fel. 🙂

      Jag tror nog på att nöta, nöta och nöta. Och överdriva rörelser och tekniker. Det är då det sätter sig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.