En unik Champions League-kväll på Wembley

Den gigantiska bågen som spänner över arenan syns på långt avstånd. Redan när jag rullar in med pendeltåget till Wembley Central kan jag skåda den och stämningen har redan börjat kännas av. Wembley är utsålt. Londons ”nya storhet” tar emot Den Gamla Damen på sin tillfälliga hemmaarena. Med 2-2-resultatet från Turin har Tottenham en utomordentlig chans att ta sig förbi Juventus i Champions League. Publiken är laddad. Wembley är laddat. London vill se fotboll i världsklass!

Den här resan är ett samarbete med Fotbollstravel.se. Texter, synpunkter, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Wembley by night Hello Wembley Dryden på Wembley

Det är en unik kväll på så många sätt. Det här kan vara Gigi Buffons sista framträdande i Champions League. Han redan lagt landslagshandskarna åt sidan efter VM-kvaluttåget mot Sverige och han har ännu inte gett ett klart besked om nästa säsong. Han fortsätter om Juventus vinner Champions League. Det hänger just nu på den här matchen.

Det här kan också vara Tottenhams sista Europacup-match på Wembley. Den här säsongen på Wembley, 2017/18, är bara tillfällig då deras nya arena just nu tar form. Där den redan nedmonterade tillika klassiska White Hart Lane en gång stod byggs nu ett nytt hem. Det ska inte bara få bättre atmosfär och kännas tajtare än många andra i klassen. Den ska också rymma betydligt fler än White Hart Lane, med en kapacitet på strax över 62.000 åskådare. Vad den kommer att heta är dock ännu inte bestämt (april 2018).

Ikväll är det 86.000 på Wembley. Det är mitt första besök här och tillfället kunde knappast ha varit bättre. Arenan kokar. Champions League-hymnen dånar. Juventus-klacken är högljudd i sin ringhörna men när hemmasupportrarna drar igång så är det inget annat som hörs. När Son ger Tottenham ledningen i 39:e matchminuten exploderar hela arenan.

Tottenham har, med sitt resultat i Turin, ett utgångsläge inför andra halvlek som inte ska gå att tappa. Ändå är det kanske så sårbart som det kan bli.

Champions League på Wembley i London Panoramabild över Wembley Halvtid mellan Tottenham och Juventus

Tottenham har haft några goda år bakom sig och känns dessutom bara bättre och bättre. De senaste åren har man allt som oftast haft någon av toppkonkurrenterna i London bakom sig, ibland båda. I skrivande stund har man dessutom, i det närmaste, säkrat Champions League-spel även i höst. Med tvåsiffrigt antal poäng ner till Chelsea och Arsenal med få matcher kvar att spela kan bara ett totalt ras stoppa dem. De har dessutom häng på tredjeplatsen, och i allra bästa fall en andraplats.

Andra halvlek rullar igång. Ett uddlöst Juventus såg sargat ut när första halvlek blåstes av men när Higuain i 64:e får fram en fot på bollen och gör 1-1 har Juventus plötsligt häng. När Dybala i 67:e blir frispelad och sätter upp bollen i krysset bakom Lloris är rollerna plötsligt ombytta.

En halvtimme senare är hemmalaget, som inte ens är hemma, ute ur Champions League. Tre minuter. Så lång tid tog det för Wembley att tystna. Så lång tid tog det att avsluta Tottenhams äventyr på nationalarenan. Så lång tid behövdes det för att förlänga Buffons karriär i världens finaste klubblagsturnéring.

Matchen är slut - Juventus har vunnit Wembleys tomma stolar Juventusklacken efter matchen

Det blev tillslut en unik fotbollskväll på Wembley, fast kanske inte så som Spurs hade tänkt. De får ställa in sig på en fin avslutning av Premier League. På en ny säsong i Champions League. På en helt ny arena. Vägen dit ser ljus ut. Personligen hann jag inte besöka White Hart Lane och det sörjer jag lite men jag hoppas att deras nya hem blir så tajt, elektriskt och inbjudande som det sägs. Tottenham behöver det. London behöver det. Premier League behöver det.

Och då åker jag gärna på en fotbollsresa till London och ser Tottenham igen. En match mot Manchester United skulle sitta fint. Vem följer med?

Fotbollsresa för att se Tottenham

Tottenham spelar alla sina hemmamatcher säsongen 2017/18 på Wembley och hos Fotbollstravel.se går det fortfarande att boka fotbollsresor till dit. Från och med säsongen 2018/19 spelar de på sin nya hemmaarena, belägen där White Hart Lane en gång låg.

Fotbollsresan till London är ett samarbete med Fotbollstravel.se. Texter, synpunkter, åsikter och bilder är som vanligt mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.