Zipline i Dubai – 42 våningar ovanför marinan

Jag har tänkt det många gånger. Det står på min bucketlist. Det finns i Åre, bara tio mil hemifrån och jag hann tänka tanken vid Grouse Mountain i Vancouver för ett par år sedan. Men det var när jag snubblade över en film på Youtube som jag bestämde mig för att det faktiskt är dags. Zipline i Dubai går knappt att undvika, om en nu ändå är i stan och har tid att spendera på adrenalinpumpande äventyr. Från 42:a våningen och 170 meter upp. Rätt ut i luften. Bland skyskrapor och vidunderlig utsikt.

Biljetterna bokas på nätet kvällen innan och på förmiddagen dagen därpå åker vi ut till Dubai Marina Mall i god tid innan. Såpass god tid att vi hinner med att ta en alkoholfri drink i solen. Vi njuter av härlig värme på terassen och hinner se några personer som också passat på att testa zipline i Dubai. Målgången är precis ovanför våra huvuden. Första parkett på det som komma skall.

Zipline i Dubai Marina Fördrink innan ziplinen Alkoholfri fördrink innan zipline i Dubai

Så blir det dags. Vi fyller i papper, tömmer fickor på mobiler och annat bös och lyssnar på säkerhetsgenomgången. Sedan sätter sig hela gruppen på tio-tolv personer i bussen mot skrapan vi ska upp i. Hissen tar oss till våning 40-någonting och så får vi själva ta de sista trapporna till terassen på 42:a.

Utsikten? Ganska så magnifik. Dubai Marina, Marina Beach, Bluewaters Island med ännu inte öppnade ”Pariserhjulet” Ain Dubai. Med mera. Med mycket mera.

42 våningar upp i Dubai Marina

Roddarna på toppen av huset hjälper oss på med utrustningen, samtidigt som de filmar oss och göra korta intervjuer. När vi lägger oss på britsen för de sista förberedelserna kan jag följa vajerns linje ut i luften över marinan. Det är hisnande 170 meter ner till gatorna, bilarna och människorna på marken. Kanalens gröna vatten glittrar i aprilsolen och värmen är sådär fantastiskt skön som de bättre av svenska sommardagar.

Britsen vi ligger på hissas ner och kvar hänger vi i våra selar. Jag kallpratar lite med en av roddarna. Om mitt bungyjump i Whistler, vars t-shirt jag dagen till ära har på mig. Om vyerna. Om att jag aldrig tidigare testat det här, allra minst har jag testat zipline i Dubai. Tills nu. Tills nedräkningen från tre är över.

Och det är den. Nu.

Zipline i Dubai Marina

Vi släpps, hastigheten peakar upp i 60 kilometer i timmen. Vinden susar runt öronen samtidigt som jag, trots inrådan om att hålla käften, hinner skrika…

THIS IS FLYING DRYDEN!!!

…innan jag sträcker ut armarna och flyger fram. Över kanalen, marinan, människorna, bilarna och bron. Med skyskraporna som en efter en försvinner bakom mig. Adrenalinet är igång, plusen är högre än vanligt men samtidigt samlar jag mig tämligen fort och hinner faktiskt njuta av den knappt minuten långa flygturen.

För en som älskar att flyga är nog det här ganska ultimat. Tillräckligt högt för att vara onormalt. Tillräckligt nära marken för rätt perspektiv, för att uppleva höjden och få fartkänsla.

Zipline i Dubai Marina Zipline i Dubai Marina Zipline i Dubai Marina Dryden har testat zipline i Dubai Marina

Bromsen fångar in mig lagom till plattformen nere vid Dubai Marina Mall. Jag firas in, blir fotograferad, kopplas loss och får svara på lite frågor om hur det känns. Filmkameran åker upp i fejset och jag försöker summera den senaste minutens upplevelse med några korta ord.

Jag vill göra det igen!

…är det bästa jag får fram innan jag får av mig utrustningen och kan summera min första zipline-upplevelse. Jag har tio mil till Åres dito. Jag stod och tittade på den som finns utanför Vancouver. Men det var i Dubai det hände.

Egentligen vill jag inte jämföra olika händelser. Allt har sin charm och sin unika touch. De tre fallskärmshoppen jag exempelvis gjort var alla unika på sitt sätt och mitt gummisnöre-hopp i Whistler påminde inte om något annat jag varit med om. Men visst, av de tre adrenalinpumpande aktiviteter som jag just nämnt så var nog det här den minst pulshöjande. Därmed inte sagt att det var ospännande. Tvärtom. Helt tvärtom. Nu är jag än mer taggad att testa zipline på andra ställen. Vancouver ligger rysligt bra till…

Dryden har testat zipline i Dubai Marina

Bra att veta om zipline i Dubai

 • Zipline i Dubai arrangeras av Xline.
 • Bokning sker på deras webbplats.
 • Åker man själv kostar det AED 650. Är man två som vill åka samtidigt kostar det AED 1200 för båda (priser från april 2018).
 • Xline har 12-65-årsgräns, minst 130 cm lång samt 50-100 kg i vikt.
 • Personer under 18 år måste ha målsmans närvaro.
 • Id-handlingar, som pass, ska visas upp när man anmäler sin ankomst.
 • Xline håller till i Dubai Marina Mall, våningen längst ner.
 • Från deras kiosk i köpcentrat åker man minibuss till höghuset som ziplinen utgår från.
 • Det finns skåp för inlämnande av värdesaker. Man får inte ha med sig någonting alls under turen.
 • På hjälmen man lånar sitter en GoPro-kamera. Allt som filmas, tillsammans med de stillbilder som tas, skickas per e-post. Det är inkluderat i priset.
 • Fler frågor och svar finns på deras webb.
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

16 KOMMENTARER

 1. Provade för första gången på Kuba och efter en liten aningens handsvett var det en total höjdpunkt. Det kostade väl 80 kr för 4 linor.
  Skulle faktiskt kunna tänka mig Dubai Marina. Om jag kommer dit igen. Livet är. Är till för att levas, har jag för mig?

 2. Åh, zipline är ju bara ROLIGASTE!
  Håller med om att det är ”lite lagom” adrenalin, men samtidigt gör ju det att det är lite roligare än sånt som faktiskt nästan har lite för mycket, hehe. Känner inte för att göra om canyon swing liksom.
  Kan också rekommendera zip line i Costa rica. De kan sin sak. Så coolt! Men håller med – måste verkligen göra i Åre.

  Står AEDn i över 2.. så typ 1400 SEK? Tur att det var så länge som en minut!

  • Ja, tror AED:n står i 2,28 eller så, så det var väl inte helt gratis. Men det här var kanske sista besöket i stan på ett tag så det var väl lika bra att göra det. Vettigt ställe att bli av med zipline-oskulden tänker jag. Men ja, Åre måste ju göras. Och tydligen Costa Rica också?

  • Oslo har jag just nu inga planer på att besöka men vem vet. Om det står fräcka attraktioner på schemat så är jag inte den som är den! Ska spana in inlägget, tack för länken! 🙂

 3. Jag skulle nog inte kunnat göra det för en miljon pengar, oavsett valuta. Och jag hade troligen vägrat att ens komma upp i huset vid starten. Inomhus, kanske, men inte nära några stora fönster eller i öppen luft. Så kan det vara när man är höjdrädd 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.