At the top SKY – 555 meter Burj Khalifa

Vid det första besöket i Dubai gjorde vi de “nedre planen” i byggnaden, det vill säga våningarna 124 och 125. När vi för andra gången var i stan så var det lika bra att snäppa upp sig några våningar. Vid påskens besök bokade vi därför in oss på At the top SKY och den 148:e våningen. I världens högsta byggnad. Burj Khalifa, i Dubai.

Med biljetterna i handen checkade vi in vid entrén, som ligger i direkt anslutning till Dubai Mall, lagom till vår utsatta tid. Väl där fick vi först sitta ner och dricka lite te och äta lite småsnacks innan det blev dags för säkerhetskontroll och en promenad till hissarna. Hissarna går dock inte hela vägen upp (no pun intended) utan det sker ett byte på våning 124, för vidare färd till 148:an.

Helt galet fascinerande hur jädra snabba hissarna är alltså. Våningsräknarna bara susar iväg och locket i öronen känns direkt när man drar från 0 till 450 på en minut. De resterande våningarna upp till 555 meter känner man inte lika mycket.

Biljett till Burj Khalifa Världens snabbaste hiss till våning 148

Våning 148 – At the top SKY, 555 meter upp

Det är en aningens märklig känsla att hissräknaren stannar på 148, men att det ändå finns ytterligare några våningar att åka upp till. Inget för oss vanliga turister dock, vi får vackert stega ut i det lounge-liknande rummet med en stor soffa mitt i och fåtöljer alldeles vid fönstren.

Här uppe finns världens högst belägna utomhusterrass och det är det första jag tar sikte på. Där står jag snart. Tittandes ner på husen jag för en stund sedan hade ett motsatt förhållande till, när jag tittade upp på dem från marknivå. Jag kollar klockan på armen och konstaterar två saker – att jag är helt galet högt upp utan att flyga och att klockan inte riktigt är helt hundraprocentigt korrekt. 555 meter är det som gäller, sedan får prylarna jag har på armen och i fickan säga vad de vill.

Över 500 meter i At the top SKY

Jag själv på våning 148
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Vy av skyskrapor från en annan skyskrapa Över 500 meter upp på 148:e våningen148:e våningen

Loungen, kaffet och utsikten

I biljetten för At the top SKY ingår, förutom lite enklare fika innan uppfärd, också lite tilltugg i loungen på 148:e våningen. Det lugnt och stilla här uppe. Atmosfären, som man nästan är uppe i så att säga, är lite som en flygplatslounge och det är ständig uppassning från personalen. Jag tar in en kopp svart kaffe och slår mig ner i en av fåtöljerna vid fönstrena.

För mig som avgudar vyer, utsikter och höjder är ju det här redan drömmen. Att kunna sitta här och titta ner, bort och även upp. Inte allt för långt bort skådar jag flygplatsen. Flera flygplan flyger tillräckligt nära för att en ska urskilja bolag och flygplansmodell. Diset är inte lika påtagligt den här gången som förra året. Långt bort i fjärran ser vi tydligt Burj al Arab och så skymtar vi även skyskraporna i Dubai Marina, två mils fågelväg bort.

Medan jag sörplar på kaffet passar jag på att göra ett par timelapse-filmer, både för InstaStories och för vanlig visning. Av filmerna att döma är kåken rock solid. Inte en enda tendens till att gunga.

Loungen på 148:e våningen Kaffe på våningen 148 Filmar för Instastories

124 och 125 – ner till strömmen av besökare

Efter drygt en timme av ett svårslaget personbästa (det finns ju inga andra hus i världen som erbjuder samma höjd just nu) så tog vi hissen ner till våningarna 124 och 125. De här ingår också i biljettpriset för At the top SKY. Det är betydligt fler människor som löser biljett enbart hit (och det är betydligt billigare) och det är bara att titta på strömmen av besökare för att dra den slutsatsen. Mer trängsel, högre ljudvolym, en stor shop, fler barn och massa selfiepinnar.

Dessutom känns det lite som att vara på markplan. Eller okej, kanske inte.

Vi tog ett par varv, kollade shoppen, köpte inget utan ställde oss i hisskön för att åka ner till markplan igen. I en kvart hann vi stå, och det var säkert minst ytterligare en halvtimmes köande, innan vi upptäckte att våra At the top SKY-biljetter gav oss möjligheten att stå i VIP-kön till hissen. Vi bytte givetvis kö direkt och sparade nog minst en halvtimme på det. Den vanliga kön var oändlig!

Utomhusdecket på 125:e våningen

Avsätt tre-fyra timmar

Tre och en halv timme efter att vi åkte upp så var vi tillbaka på marken igen. Burj Khalifa och At the top SKY gav oss några nya personbästan. I alla fall ett av dem, våning 148, kommer att vara svårslaget i alla fall i fem-tio år till. Dubai har ju fler byggnadsprojekt på gång. Jag kan sätta en tumvante på att nästa personbästa också har Dubai som utgångspunkt.

Vi dröjde oss kvar i området resten av eftermiddagen. Strosade runt i Dubai Mall. Åt en sen lunch. Såg fontänshowen från balkongen i Apple-butiken, allt medan skymningen drog in över skyskraporna runtomkring oss. Dubai är Dubai, det ska man komma ihåg och de har mycket av mycket. Bland annat världens högsta byggnad. Och har du vägarna förbi så tycker jag att du ska åka upp. Ta 148:an direkt, du kommer förmodligen inte att ångra dig.

Och nej, det gungar alltså inte där uppe en normalt funtad dag.

Burj Khalifa i skymningen

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

  1. Vi hoppade över uppåkandet när vi var där, nöjde oss med att böja våra huvud så långt bakåt vi kunde och titta. Men man vet aldrig, det kan ju bli en nästa gång…

    • Ja men lite så. Man märker dock skillnad på 125 och 148 men det kanske är mer tack vare omliggande skyksprapor som gör det möjligt. Men alltså, det är galet alltså. Galet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.