At the top SKY – högst upp i Burj Khalifa (555 meter!)

Vid det första besöket i Dubai gjorde vi de ”nedre planen” i byggnaden, det vill säga våningarna 124 och 125. När vi för andra gången var i stan så var det lika bra att snäppa upp sig några våningar. Vi bokade därför in oss på At the top SKY, 148:e våningen och typ högst upp i Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Med biljetterna i handen checkade vi in vid entrén, som ligger i direkt anslutning till Dubai Mall, lagom till vår utsatta tid. Väl där fick vi först sitta ner och dricka lite te och äta lite småsnacks innan det blev dags för säkerhetskontroll och en promenad till hissarna. Hissarna går dock inte hela vägen upp (no pun intended) utan det sker ett byte på våning 124, för vidare färd till 148:an.

Helt galet fascinerande hur jädra snabba hissarna är alltså. Våningsräknarna bara susar iväg och locket i öronen känns direkt när man drar från 0 till 450 meter på en minut. De resterande våningarna upp till 555 meter känner man inte lika mycket.

Våning 148 – At the top SKY, 555 meter upp

Det är en aningens märklig känsla att hissräknaren stannar på 148, men att det ändå finns ytterligare några våningar att åka upp till. Inget för oss vanliga turister dock, vi får vackert stega ut i loungen med en stor soffa mitt i och fåtöljer alldeles vid fönstren. Av det jag hört ska det faktiskt gå att komma några våningar till men det är inget som jag kände till då eller har gjort senare efterforskningar kring.

Högst upp i Burj Khalifa finns världens högst belägna utomhusterrass och det är det första jag tar sikte på. Där står jag snart. Tittandes ner på husen jag för en stund sedan hade ett motsatt förhållande till, när jag tittade upp på dem från marknivå. Jag kollar klockan på armen och konstaterar två saker. Dels att jag i princip är högst upp i Burj Khalifa, eller i alla fall så högt jag kan komma som turist. Jag är också 555 meter upp att flyga. Att klockan inte stämmer skiter jag i. Femhundrafemtiofem meter it is!

Loungen, kaffet och utsikten

I biljetten för At the top SKY ingår, förutom lite enklare fika innan uppfärd, också lite tilltugg i loungen på 148:e våningen. Det lugnt och stilla här uppe. Atmosfären, som man nästan är uppe i så att säga, är lite som en flygplatslounge och det är ständig uppassning från personalen. Jag tar in en kopp svart kaffe och slår mig ner i en av fåtöljerna vid fönstrena.

För mig som avgudar vyer, utsikter och höjder är ju det här redan drömmen. Att kunna sitta här och titta ner, bort och även upp. Inte allt för långt bort skådar jag flygplatsen. Flera flygplan flyger tillräckligt nära för att en ska urskilja bolag och flygplansmodell. Diset är inte lika påtagligt den här gången som förra året. Långt bort i fjärran ser vi tydligt Burj al Arab och så skymtar vi även skyskraporna i Dubai Marina, två mils fågelväg bort.

Medan jag sörplar på kaffet passar jag på att göra ett par timelapse-filmer, både för InstaStories och för vanlig visning. Av filmerna att döma är kåken rock solid. Inte en enda tendens till att gunga.

124 och 125 – ner till strömmen av besökare

Efter drygt en timme av ett svårslaget personbästa (det finns ju inga andra hus i världen som erbjuder samma höjd just nu) så tog vi hissen ner till våningarna 124 och 125. De här ingår också i biljettpriset för At the top SKY. Det är betydligt fler människor som löser biljett enbart hit (och det är betydligt billigare) och det är bara att titta på strömmen av besökare för att dra den slutsatsen. Mer trängsel, högre ljudvolym, en stor shop, fler barn och massa selfiepinnar.

Dessutom känns det lite som att vara på markplan. Eller okej, kanske inte.

Vi tog ett par varv, kollade shoppen, köpte inget utan ställde oss i hisskön för att åka ner till markplan igen. I en kvart hann vi stå, och det var säkert minst ytterligare en halvtimmes köande, innan vi upptäckte att våra At the top SKY-biljetter gav oss möjligheten att stå i VIP-kön till hissen. Vi bytte givetvis kö direkt och sparade nog minst en halvtimme på det. Den vanliga kön var oändlig!

Utomhusdecket på 125:e våningen

Ska du högst upp i Burj Khalifa – avsätt tre-fyra timmar

Tre och en halv timme efter att vi åkte upp så var vi tillbaka på marken igen. Att vara nästan högst upp i Burj Khalifa och At the top SKY gav oss några nya personbästan. I alla fall ett av dem, våning 148, kommer att vara svårslaget i alla fall i fem-tio år till. Dubai har ju fler byggnadsprojekt på gång.

Vi dröjde oss kvar i området resten av eftermiddagen. Strosade runt i Dubai Mall. Åt en sen lunch. Såg fontänshowen från balkongen i Apple-butiken, allt medan skymningen drog in över skyskraporna runtomkring oss. Dubai är Dubai, det ska man komma ihåg och stan har mycket av mycket. Bland annat världens högsta byggnad. Och har du vägarna förbi så tycker jag att du ska åka passa på att åka högst upp i Burj Khalifa. Ta 148:an direkt. Du kommer förmodligen inte att ångra dig.

Och nej, det gungar alltså inte där uppe en normalt funtad dag.

Burj Khalifa i skymningen

5 KOMMENTARER

  1. Vi hoppade över uppåkandet när vi var där, nöjde oss med att böja våra huvud så långt bakåt vi kunde och titta. Men man vet aldrig, det kan ju bli en nästa gång…

    • Ja men lite så. Man märker dock skillnad på 125 och 148 men det kanske är mer tack vare omliggande skyksprapor som gör det möjligt. Men alltså, det är galet alltså. Galet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.