Casela – naturskönt, folktomt och lågsäsong

Vi har vår första heldag på Mauritius och vi äter frukost till ljudet av Indiska Oceanen, som kastar in sina vågor på stranden i Tamarina. Lugnet är totalt. Frukostpersonalen fyller på buffén. Värmen är sådär tropiskt slående som man bara kan älska, jämfört med de femton minusgraderna hemma i Östersund och den förmodade nordvästanvinden.

Vår solbränna från gårdagen gör sig påmind, huden på benen är hårt bränd och varje steg gör ont. Att spendera den första dagen i skuggan låter som en bra idé, så vi tar sikte på Casela World of Adventures, en naturpark som ligger bara en kort bilfärd från vårt paradis i Tamarina. Naturparken ingår dessutom i vårt boende, så vi har både gratis transfer och inträde till parken vilket känns riktigt lyxigt.

Entrén till Casela naturpark på Mauritius Casela naturpark på Mauritius

Naturparken Casela ligger på Mauritius sydvästra ända, alldeles bredvid Flic en Flac och bara några mil från både Port Louis och flygplatsen. Den har funnits sedan 1979 och har något för hela familjen. Vårt besök i januari ger en lite lugnare bild än vad parken förmodligen kan erbjuda och en av vakterna berättar att en del attraktioner är stängda. Dels pågrund av lågsäsong men också på grund av orkanen som drog förbi veckan innan.

Vi klagar inte. Tvärtom. Det har nästan blivit lite av vårt signum att åka när ingen annan gör det. Färre antal människor att trängas med. Bättre priser. Mer tillgängligt.

Skuggorna kastar lätt svalka över våra solömmande kroppar och de lummiga trädkronorna vajar lätt i vindarna. Vi ser en mängd exotiska fåglar, fiskar och även frigående påfåglar men ryggar lite på strutsen, som plötsligt blir lite väl närgången. Den ser inte heller särskilt nöjd ut.

Casela naturpark på MauritiusUtsikt från Casela naturpark på Mauritius Undulater på Casela naturpark på Mauritius Okänd fågel på Casela naturpark på Mauritius En struts

Vi fortsätter vår stilla vandring genom parken och ser några märkliga stenformationer ute på en gräsmatta. Vi förstår poängen först efter några sekunder, när en japansk familj låter sig fotograferas vid en av ”stenarna”, som visar sig vara en jättesköldpadda. De har samma taktik som oss och vilar i skuggan av träden, en bit bort från den värsta värmen i solen.

Alla åldrar finns representerade bland de här djuren. Allt från de minsta och yngsta på bara några månader, till de äldre som närmar sig 70 och 80-årsåldern. Och då var de ändå ungdomar med tanke på att de kan bli uppemot 150-200 år.

Jag själv och en jättesköldpadda
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Minisköldpaddor äter lunch

En längre bit in i parken går det safariturer till lite mer vilda djur och här finns också lejon att bekanta sig närmare med. Såpassa nära att man i en inhägnad kan bli fotograferad med dem. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det och den här gången avstår vi, även om känslan är att det inte är några drogade djur vi pratar om. Det finns också åkattraktioner och zipline men även det ligger nere på grund av lågsäsong och orkansviter. Just den här dagen gör det oss inget. Alls.

Vi köper oss en glass och strosar vidare, i lugn och ro. Bland små vattenfall och lummiga gångstigar. Ett ganska stilla besök utan hets. Lite så som vi ville ha det. Huden får vila i skuggorna av träden innan vi lämnar parken i jakten på en flaska aftersun. Vår hotellshuttle står och väntar och vi hoppar in och drar iväg.

Casela World of Adventures gav oss inte så mycket äventyr den här dagen men väl några sköna timmar. Vi är nöjda så.

Casela naturpark på Mauritius Casela naturpark på MauritiusCasela naturpark på Mauritius

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.