Matcherna jag såg – men vad hände sedan?

Jag konstaterade ju redan häromveckan att klubblagssäsongen nu är över. Champions League är klar, Europa League också, alla höst-vår-ligor är avslutade, Allsvenskan har sommaruppehåll och så vidare. Även lagen till Premier League 2018/19 är klara så nu går jag själv mest och väntar på spelschemat, som släpps på torsdag den 14 juni (vilket är samma dag som fotbolls-VM börjar). Kanske kan det bli någon eller några matcher i höst? Det är i alla fall ambitionen.

Så, hur gick det då med lagen jag såg live den här säsongen? Det har ju varit en rejäl resa för flera av dem, både högt och lågt. Vi tar det väl från början?

Newcastle – Stoke (2-1)

Newcastle kom tillbaka till Premier League den här säsongen, efter en kort sväng nere i Championship. Laget gick mot en tung säsongsavslutning med fyra raka förluster innan de till sist slog Chelsea med 3-0 i sista omgången. Det var för övrigt Chelsea som de åkte ut mot, med 3-0, i FA-cupens fjärde omgång tidigare i år. Newcastle slutade tillslut på en 10:e plats i Premier League.

Stoke gick det betydligt tyngre för och med bara 31 inspelade poäng blev man näst sist och spelar således i Championship i höst. Då hjälper det föga att man kryssar hemma mot Manchester United och borta mot Liverpool. Däremot var de med i en av säsongens mest målrika matcher, när de förlorade med hela 7-2 borta mot Manchester City.

Läs mer: St James Park inifrån, utifrån och matchdag

Newcastle - Stoke

Manchester United – Everton (4-0)

Rooneys återkomst inleddes med stående ovationer när han i Everton-tröja klev in på Old Trafford. Sedan dundrade Valencia in 1-0 efter bara några minuter och så var det roliga slut. United fortsatte säsongen högt upp i tabellen och trots ett flertal mer eller mindre sömniga tillställningar slutade man tvåa, dock en bra bit efter City.

FA-cupfinalen förlorade man mot Chelsea och Champions League åkte man ut mot Sevilla, redan i åttondelsfinalen. Som United-supporter vet bortskämdheten inga gränser och jag själv är rejält besviken, men kanske mest över det tröstlösa spelet som laget alldeles för ofta presterar. Ändring till nästa säsong. Tack.

Everton inledde säsongen bedrövligt och från 27 augusti till 14 september förlorade man fyra raka matcher med totalt 0-12 i målskillnad. Ändå lyckas man spela till sig en åttondeplats i Premier League, dock blir man utan Europacupspel kommande säsong.

Läs mer: En respektfull väntan med Everton-krossen

Valencia har gjort 1-0 mot Everton

Fulham – Sheffield United (3-0)

Mitt efterlängtade besök på Craven Cottage ägde rum i mars när jag fick möjligheten att se Fulham möta Sheffield United i 36:e omgången av The Championship.

Fulham hade inlett lite knackigt på hösten men repat mod och tuggat sig uppåt i tabellen. Den här segern innebar häng på direktplatsen till Premier League men riktigt så långt nådde man inte. Däremot fick man kvala och efter playoff-finalen på Wembley i helgen stod det klart att Fulham spelar i högstadivisionen 2018/19, detta efter en 1-0-seger mot Aston Villa i den direkt avgörande matchen.

Välkomna tillbaka säger jag och kul att Craven Cottage är en Premier League-arena nästa säsong!

Sheffield United uppträdde som ett mittenlag och blev i slutändan också ett mittenlag, med en 10:e-placering när Championship summerades i början av maj. Säsongens tråkigaste motstånd lär ha varit Leicester, då man åkte ur både Carabao Cup (1-4) och FA-cupens femte omgång (0-1) mot dem.

Läs mer: Ett genuint alternativ till Premier League

Halvtidsresultat på Craven Cottage

Tottenham – Juventus (1-2)

Champions League och åttondelsfinal på ett fullsatt Wembley i London. Alltså, det är inte mycket som slår det. Fantastiskt stor arena och ett riktigt bra tryck med 86000 på läktarna. Eller ja, ända fram tills Juventus på bara några minuter vänder och tillslut vinner matchen och går vidare i turnéringen.

Tottenham åkte alltså ur Champions League här, trots fina 2-2 från första matchen i Turin. I Premier League höll de så när på att tappa sin tredjeplats. Det var tack vare en magnifik vändning mot Leicester i sista omgången (från 1-3 till 5-4) som man säkrade platsen, fyra poäng bakom United och två före Liverpool.

Juventus Champions League-äventyr slutade kvartsfinalen och efter en omtalad situation i Madrid, där Ronaldo dundrade in en otagbar straff på övertid. Ligan gick det bättre i och här tog man sjunde raka titeln. Dessutom vann man Coppa Italia vilket alltså gör att man nu tagit dubbeln fyra år i rad. Mäktigt!

Däremot får Juventus klara sig utan målvaktsgiganten Buffon, som nu meddelat att han lämnar klubben. Det verkar dock inte som att vi har sett slutet på hans karriär, även om han inte lär återkomma på liknande toppnivå framöver.

Läs mer: En unik Champions League-kväll på Wembley

Wembley Stadium - panorama

Östersunds FK – BK Häcken (2-0)

Min första allsvenska match på Jämtkraft Arena blev tillslut ett faktum, så här på ÖFK:s tredje säsong i Allsvenskan. Häcken var på besök men åkte hem tomhänta, när hemmalaget säkert och stabilt vann med 2-0. Det är nu sommaruppehåll i Allsvenskan och mycket vatten lär nog rinna under broarna innan serien startar igen i juli. Sedan ska jag väl erkänna att mitt intresse för serien är ganska svalt. Bara det att jag inte varit på en allsvensk match sedan typ 2003 säger väl det mesta.

Östersund parkerar inför uppehållet på en sjätteplats i Allsvenskan, sex poäng upp till en kvalplats för Europa League. Det är väl ingen vild gissning att det rycks och slits i en del spelare efter Europa League-framgångarna, och Papagiannopoulos har redan skrivit på för danska FCK. Även tränare Potter har bestämt sig för att lämna ÖFK och är numera i Swansea, efter sju år i Östersund. Klubben går onekligen en ganska spännande framtid till mötes.

Häcken ser ut att tappa lånet El Kabir och har lite att jobba med inför andra halvan av serien. En åttondeplats tvivlar jag på att de är särskilt nöjda med. I övrigt? Snark. Fast ändå kul att de hade en skara trogna supportrar på plats. Jag räknade dem på ena handen.

Allsvenskan på Jämtkraft Arena i Östersund

Det var mina livematcher under säsongen 2017/18, med ÖFK-matchen som en sen bonus. En hel del fina minnen har jag så klart med mig, där Uniteds 4-0-kross står sig högt men också Juventus vändning på Wembley så klart.

Sedan måste jag också säga att stämningen på St James Park i Newcastle var helt klart över förväntan. Jag är benägen att åka på fler ”mindre lag” (även om St James är en stor arena) då dessa inte tenderar att ha lika mycket turistpublik som exempelvis United, Arsenal och Chelsea har. Alternativt att åka till någon helt annan liga. Jag skulle gärna se mer Serie A eller Bundesliga på plats, eller varför inte lite La Liga?

Fotbollssäsongen är på paus och nu är det bara att invänta nästa fest. VM? Nej, när schemat till Premier League släpps den 14 juni. Fast okej då, VM också. Så klart.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.