Studera utomlands och det tidlösa äventyret

Studera utomlands med EF - Education FirstÅret är 1967. Platsen är Blatchington Road i Brighton. Tredje personen från vänster är min mor. 17 år gammal har hon från Vänersborg tagit tåget till Malmö, därifrån flugit till Gatwick utanför London och sedan åkt vidare ner till Brighton. Fenomenet språkresa är stekhett. Storbritannien i allmänhet. Att studera utomlands i synnerhet.

Det är 51 år sedan. Helt andra tider. Det skickas inga SMS och det rings inte ens några samtal. ”Tre brev hann jag nog få under mina tre veckor på plats och jag skickade noga lika många.” får jag återberättat när jag ställer frågor om hennes äventyr.

Min mor bor hos en familj med två barn, en familj hon delar med sin svenska kompis plus en fransk och en finsk tjej. På förmiddagarna är det studier som gäller eller utflykter till Isle of Wight och London. På eftermiddagarna och kvällarna är det fria aktiviteter och då blir det emellanåt sena nätter på ställen som Starlight och Top Rank, två välkända klubbar i Brighton i mitten på 60-talet.

Bilden är i mina ögon helt och hållet tidlös. Kanske inte rent fototekniskt men resten skulle kunna vara från förra sommaren. Modet, unga vuxna, utomlands, språkresa. 

Studera utomlands i Brighton 1967

Var ska en studera utomlands nu?

Även om världen rent fysiskt är lika stor idag som 1967 så känns den betydligt mindre. Enkelheten i att ta sig till långväga destinationer har gjort att vi upptäcker andra länder, kulturer och människor betydligt mer frekvent idag än för 51 år sedan. Föräldrar är dessutom i allt större utsträckning benägna att låta sin barn och ungdomar studera utomlands, genom framförallt språkresor.

Lärstilar och städer förändras med tiden men konceptet är i grund och botten det samma. Studier, upplevelser, nya vänskaper, nöjen och äventyr. Minnen för livet. Sånt går aldrig ur tiden. Klassiskt, modernt och tidlöst.

Frågan är bara – vart är bästa stället? Helt omöjligt att svara på så klart, det beror ju helt på syfte, mål, språk och plånbok. Man behöver inte åka till andra sidan jorden heller. Jag tänkte lista mina tips, helt och hållet utifrån städer jag besökt de senaste åren.

London

Kopplingen språkresor och Storbritannien är stark och många är de som åkt till London för att studera utomlands. London i sig är ju så klart ett resmål utöver det vanliga och det är dessutom vansinnigt enkelt att ta sig dit från Sverige. Mångkultur och brittisk tradition plus ett centralt studiecenter nära London Eye känns spontant som ett lyckat upplägg.

Mer språkreseklassiskt än så är blir det väl inte?

Tower Bridge i London

München

Södra Tyskland erbjuder, förutom själva studierna, ett område som jag själv gärna skulle återbesöka i rent semestersyfte. Närheten till Alperna, med skidåkning och vandring, är ju de tyngsta argumenten för min del men man ska inte hellre glömma bort München i sig. Lummiga Englisher Garten, mäktiga Marienplatz och Oktoberfest (om man har åldern inne) är ju bara ett kort axplock av allt som finns här.

Englisher Garten, München

Vancouver

Att jag hyser lite extra värme för den promille av Kanadas västkust jag hittills besökt kan nog inte ha undgått många av er om ni hängt med på på bloggen ett tag. Senaste resan i början av juni var inget undantag. Vancouver i sig är ju en upplevelse men att gå runt på gatorna i stan och se de omgivande bergen i nästan varje korsning ger också en hint om Kanadas storslagna natur. 

Den perfekta studiemiljön? Det kan vara så.

Vancouver

Skickar ni iväg barnen?

Jag har själv aldrig varit på en språkresa och hade jag fått göra om några ungdomsår hade det här absolut stått på önskelistan. Däremot finns ju alltid nyfikenheten och intresset i att en dag kanske testa på att jobba utomlands. Även om jag just nu inte är karriärjägare så vore det onekligen en boost för livet. 

Har ni studerat utomlands eller har ni barn som är på väg in i åldrarna? Hur ser ni på det? Skickar ni iväg dem?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Jag fick tillåtelse att åka till Malta på språkresa när jag var…14..tror jag, men bara en kort period under sommaren. Åkte med EF och fick de mes oerfarna och värsta reseledarna någonsin. Världens sämsta utlandsvistelse ur den synvinkeln, men tyckte ändå det var kul.

    Sedan då när jag studerade på universitetet så pluggade jag ett år i England, nära Bedford för en double degree, sedan så flyttade jag ju till Alaska för doktorn. Vet inte om jag växte så mycket som person på språkresan, utan det var mer studerandet på universitets nivån och den utlandsvistelsen som fixade det. Min äldsta bror åkte till USA under högstadiet i ett år, tror det var världens bästa erfarenhet.

    • Ja, jag skulle själv gärna åka iväg och det har även pratats om att sambons fjortonåring ska kunna dra iväg inom något år eller två. Tror att det är väldigt nyttigt. 🙂

  2. Japp, jag var på språkresa till Hastings som 16-åring. Hade lite otur med värdfamiljen men annars en fantastiskt kul resa med bästa kompisen. Lärde mig en hel del om livet – och göteborgska, då jag reste med en grupp från västra Sverige. 😉 Kul att höra om din mammas språkresa!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.